You are here:   Начало Коментар
Магелан ИНФО - Коментари, анализи, прогнози, интервюта

Събужда ли се туризма в Бълагрия?

Вторник, 19 Май 2009 21:08
Печат ПДФ
Не е сигурно дали заради „финансовата криза” или просто поради отлив на туристи в България, туризмът у нас силно се активизира. На фона на вечно-увеличаващите се цени и ниското ниво на обслужване през изминалите години, туристическият бранш започва да става по-гъвкав. Ставаме свидетели на динамични цени и дори на специални пакети „в последния момент”. Дори и банките се заеха да насърчават местния туризъм, по примера на Сърбия – „море на кредит”. Как да си обясним този феномен?

След отварянето на границите на Европа за нас, Гърция открадна голяма част от „абонираните” за нашето море. За доста хора е по-близо, по-чисто, там се чувстваш като истински турист, а цените – по-евтини нощувки и малко по-скъпи кръчми. Турците пък ни съблазняват с „all inclusive” на цени, които тукашните хотелиери не биха помръднали малкото си пръстче. Дори Хърватия бие голяма част от нашите хотели по качество на услугата и продукта.

Временното повсеместно обедняване на запада налага сякаш от само себе си повишаване на качеството и намаляване на цените. Дори и да е временно. С риска да не се напълни толкова джоба, а по-скоро да не се прекратява туристическата дейност или дори „за едните туристи”. Защото едничкия турист вижда, проверява, преценява и току виж подминал летище София, Варна и Бургас и се отправил на юг.

Но до тук картинката не е пълна. Липсата на адекватна национална политика спрямо туризма също липсва. Организираният хаос досега действаше добре, но при настоящите условия трябват промени. Поне ако искаме туризма да е водещ отрасъл. Липсата на Министерство на туризма се усеща сериозно в бранша. Една Агенция, която само дава пари за участия и реклама международните изложения, които често се оказват провал и писане на стратегии за развитие, без реална представа за състоянието  на туризма, без никакви законови промени и действия в областта, е не само ненужна, но и вредна. Видяхме какво се случи, когато в селскостопанска и туристическа държава направиш Кремиковци. Нека да погледнем истината в очите и не се опитваме повече да ставаме нова Германия, а да се опитаме да сме поне Гърция, Италия, Австрия, Испания... по избор. И дано туризмът наистина се събуди!

Автор: Даниел Пейчев

 

България вече не е нискобюджетна дестинация

Сряда, 08 Април 2009 13:41
Печат ПДФ
Проучване на MBMD по поръчка на Агенцията по туризъм даде интересни резултати и много материал за размисъл на хората от бранша. Според проучването, голяма част от чужденците вече не смятат България за "ниско-бюджетна" дестинация, като едва 2.5% от тях посочват, че са дошли у нас заради ниските цени. С думи прости - България вече губи имиджа си на евтина дестинация. А това може да означава само едно - повишаване на качеството на услугите. В противен случай ще загубим битката с основните ни конкуренти - Турция и Гърция.

Проучването обаче показва и друга смущаваща тенденция - на фона на "не евтини" цени, курортите не са подобрили основните си негативи. Така 70% от българите остават все още недоволни от презастрояването и инфраструктурата, а 1/4 от тях - от чистотата. За всеки шести чужденец, пък, цените на тексиметровите услуги и "недобрите" езикови условия са пречка пред тях. По-малка част от тях посочват и липсата на добра интернет връзка и слабата инфраструктура.

Това логично води до регистрирания спад с 6.5% на чуждите туристи спрямо миналата година, а спадът на приходите е дори по-голям - с 9.1%
 

Бълагрският турист пак щял да избере българското черноморие?

Петък, 20 Март 2009 14:02
Печат ПДФ

По думите на директора на Института за анализи и оценки в туризма - г-н Румен Драганов, българският турист пак щял да избере нашето море пред другите. Трудно е да се прецени по кои данни е направена тази смела прогноза, имайки предвид, че дори Агенцията по Туризъм признава сериозния отлив на наши туристи в страната ни и поде нещо като кампания за да ги върне у нас. Гръцкото море е беспорен хит сред нашенци и тази година смелото ми предположение е, че ще бъде още по-предпочитано. Е, ако под 6 млн. туристи българи, посетили нашето черноморие миналата година, разбираме посещенията за лек слънчев загар, бизнес пътуванията, спането по бунгала и палатки или дори пенсионерските почивки, да - България е безспорният хит!

От началото на годината, поради финансовата криза, гърци, турци, дори хървати намаляват цените за пакетите, които предлагат, като понякога достигат умопомрачаващите 30%. Но според г-н Драганов нашите цени не би било хубаво да "поевтиняват". Не смея и да коментирам затварящите един по един хотели по морето, особено в Слънчев бряг, което за щастие г-н Драганов не е засегнал.

А ако трябва пък да говорим за качеството на услугата на нашия туризъм, то дълбоко се съмнявам във възможностите му за конкуренция с нашите южни съседки. Засега само се надявам немските пенсионери да се увеличават и кризата да не засегне социалните пенсии на преобладаващата част от почиващите по нашето все по-мръсно море и на богатите руснаци да не им писне от безобразното обслужване и пренаселеността по т.нар. хитови наши курорти. 

 

България най-после спечели битка за туризма си

Сряда, 18 Март 2009 14:42
Печат ПДФ
Българското крайбрежие продължава да привлича с красотата си и да отблъсква с презастроеността си. Цените пък, на фона на обслужването, изглеждат надутички и нереални. Може би щастието, че именно северното Черноморие е по-близо до Румъния, привлича нашите съседи да почиват там. Още повече, най-вероятно ще се въведат облекчения и за децата, почиващи по нашите хотели.
 

Туризмът не протестира

Четвъртък, 15 Януари 2009 15:43 администратор
Печат ПДФ

Възраждащото се "гражданско общество" в България протестира. Блокира улици, скандира лозунги, иска оставки. Носталгията по миналото изглежда е нахлула отново в главите на нашенци. Конструктивните предложения за решения на проблемите обаче липсват. Подобна е и ситуацията в родния туризъм. Всички в бранша виждат, че трябва да има промени, но никой не знае какво точно да направи.

 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision