You are here:   Начало Коментар
Магелан ИНФО - Коментари, анализи, прогнози, интервюта

В БАНСКО МОЖЕ ДА СЪБАРЯТ ХОТЕЛИ

Сряда, 17 Юни 2009 10:56
Печат ПДФ

За половин година над 80 агенции за недвижими имоти са закрили дейността си в Банско. Сега на пазара там са останали около пет основни.

Закритите агенции са обслужвали английски фирми и са работели за клиенти от Острова, пише в. "Труд".

Финансовата криза във Великобритания се пренесе и у нас и удари пазара за недвижими имоти, казват експертите. Процесите на отдръпване на платежоспособните и желани клиенти започнали още миналата година през октомври. Собственици на апартаменти в зимния ни курорт са 2500 англичани. Но кризата и страхът от това, че инвестицията няма да им даде желаните дивиденти, е принудила поне половината от тях да обявят за продан българските си имоти.

 

ЛЯТО '09 ВРЪЩА ТУРИЗМА С 20 ГОДИНИ НАЗАД

Понеделник, 15 Юни 2009 13:20
Печат ПДФ

Дарина Кахраманова

С навлизането в летния сезон туристическият ни бизнес става все по-черноглед. Заради слабите записвания морските ни курорти си припомнят най-лошите години на прехода, когато плажовете и хотелите оставаха полупразни.

"Очертава се най-слабият сезон от 20 години насам", коментира Красимир Станев, изпълнителен директор на "Албена". Курортът очаква 10-20 млн. лв. спад на приходите. Според Станев въпреки намаленията на цените прогнозите за записванията в пиковите месеци юли и август също не са оптимистични. "Няма дестинация в Европа, която да не е засегната; който има само спад от 15%, ще е щастлив", коментира той.

Най-лошото е, че не се вижда краят на кризата. "Очаква се 2010 г. да бъде не по-малко лоша от тази", категоричен е Станев. Такива прогнози са тревожни за българската икономика като цяло, защото туризмът години наред формираше близо 14% от БВП на страната.

Представителите на бранша твърдят, че са направили всичко възможно, за да противостоят на отлива. Шефът на "Албена" твърди, че неговата компания е смъкнала цените с около 15%, а като цяло българските хотели предлагат нощувки и пакети с 5 до 25% по-евтино в сравнение с миналата година.

 

АТАНАС СТОИЛОВ: ЧЕРНОМОРСКИТЕ ОБЩИНИ СА ПОДГОТВЕНИ ЗА ЛЕТНИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ СЕЗОН

Неделя, 14 Юни 2009 17:52
Печат ПДФ

Атанас Стоилов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските черноморски общини и кмет на Аксаково пред Агенция “Фокус”

 Фокус: Има ли по-големи предизвикателства пред черноморските общини в контекста на това, че сме в ситуация на криза?
Атанас Стоилов: На Управителен съвет преди няколко дни коментирахме приоритетите до края на годината. Същевременно възможностите за кандидатстване по оперативни програми като шанс за работа и оцеляване. Обсъждахме и няколко конкретни случая. Общините в Бургаския регион повдигнаха темата за визовия режим. Според колегите той затруднява доста туристите, които идват да летуват и руските и украинските граждани, които имат собственост. Стана въпрос и за петролопровода Бургас-Александруполис. Трябва добре да се обмислят всички за и против тази инвестиция. Мнението е, че на този етап малко се прибързва и въпросът се политизира. Като асоциация няма да вземем отношение, докато не се отчетат плюсовете и минусите за България.
Фокус: Имате ли опасения за протичането на летния сезон?

 

МАЛИНА СТРАТИЕВА: СЛЪНЧЕВ БРЯГ Е СРЕД ПРЕДПОЧИТАНИТЕ ДЕСТИНАЦИИ

Събота, 13 Юни 2009 12:26
Печат ПДФ

-  Г-жо Стратиева,настъпва юбилейния 50 сезон за кк “Слънчев бряг”, чието официално честване ще е на 13 юни.Той обаче ще премине в условията на световна икономическа и финансова криза. Какво ще повлияе на потенциалния турист да избере Слънчев бряг за почивка?


 - Професионалистите в бранша знаят,че в периоди на криза клиентът търси дестинации, които са по-евтини и по-лесно достъпни.Тъй като чуждестранните туристи за България,респективно Слънчев бряг,са основно от Германия, Великобритания, Скандинавия и Русия,по-естествено е те да изберат нашата страна,отколкото конкурентните ни дестинации,където по-принцип е по-скъпо.

 

ЗА БАЛКАНА, ЗА МОРЕТО И ЗА ВСИЧКИ НАС

Понеделник, 08 Юни 2009 11:47
Печат ПДФ

Върху особеностите на българския туризъм и как еколозите в България отбелязаха точка срещу строителното беззаконие - на тези въпроси се спира в анализа си Антоанета Пунчева.


Битува схващането, че руският турист обожава България - заради по-ниските цени, близостта на езика, вкусната храна, тънката носталгия по нерушимия съюз. Пазарната логика руши тези митове. Руските туристи са едва на шесто място по пътувания в България. Срещу по-малко средства те получават all inclusive в съседна Турция - пирамиди от храна, безплатен алкохол, макар и местно производство, и несравнимо по-добър сървис.

Сянка върху бизнес-отношенията хвърля и визовият режим, който затруднява в някаква степен туроператорите. На тазгодишното изложение в Москва българката държава лансира визови облекчения за руснаците. "Нито спадът на руския пазар ще бъде драстичен, нито пък броят на руските туристи в България е толкова голям... Германия за мен лично ще има положителен тренд. Аз бих посъветвала всички туроператори и хотелиери да се замислят как да предложат добра възможност за почивка на нас, българите, защото ние сме много по-важни от всички останали", коментира председателят на Агенцията по туризъм Анелия Крушкова. Миналия сезон тя призна, че си е купила ваканционен пакет на Черно море чрез чужда агенция. Излязло много по-евтино.

Искам да съм патриот, но не съм идиот, гласеше репликата в едно издание през седмицата. "Искам да подкрепя българския туристически бизнес във време на криза. Вярвам, че и той иска да ме подкрепи и ще свали цените с 20-30 на сто, както декларира пред държавните мъже и медиите." Декларациите не са достатъчни. Южните съседи на България свалят цените, един кмет дори направи лична презентация на своето село и хотел в Халкидики. Конкуренцията е сериозна - разстоянието от София до полуострова е по-малко, отколкото до Бургас, а сезонът - по-дълъг. Свалянето на хотелските цени в България също е мит, тъй като те неизбежно отразяват драстично повишените режийни разходи.

 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL