You are here:   Начало Туризъм

ЕКОТУРИЗЪМ В ГЕРМАНСКИТЕ АЛПИ

БерхтесгаденЕкотуризмът в Германия се заражда преди 100 години в част от Алпите, наречена Бертесгаден (Berch­tesgaden Alps). Туристите, които искат да се насладят на красотата на националния парк в района на известното планинско езеро в Югоизточна Бавария, използват екскурзионни лодки за природосъобразното пътуване по езерото, в което се отразяват планинските върхове на Йенер (Jenner), Щайернес (Steinernes Meer) и Вацман (Watzmann). Корабите не работят с шумни дизелови двигатели и не отделят вредни за околната среда емисии, които замърсяват атмосферата. Осемнадесетте електрически лодки на флотата от Кьонигзее използват деликатни и тихи мотори. 500 000 туристи на година прекосяват езерото, за да посетят места като световноизвестната барокова цьрква на Свети Бартоломей.
 

КАБИЛЕ - НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ТРАКИЙСКИ АНТИЧЕН ГРАД

Античният град Кабиле край ЯмболЗа почитателите на туризма и на "Стоте национални туристически обекти", името Каблие говори достатъчно. Кабиле е най-значимият и най-голям тракийски античен град. Архитектурните останки са впечатляващи, като голяма част от тях са консервирани и реставрирани. Откритите находки са експонирани в археологическия музей в самия град. Градът е основан в края на 2-рото хилядолетие пр.Хр. През 341 г. пр.Хр. е превзет от Филип II Македонски. Християнството е прието тук още през 4 век. Кабиле е бил епископски център. Разрушен окончателно през 6 век от аварите. През 10-14 век върху развалините му е съществувало българско селище.
 

ДОМ НА ТРАКИЙСКИ ЦАР СТАВА ХРАМ

Политиците ни се фукат пред света със златото, намерено от археолозите. Не че и самите откриватели не му се радват, напротив. Но още повече се въодушевяват, когато попаднат на нещо, което никой друг преди тях не е намирал. Дори да няма грам злато, а за погледа на непосветения да е просто купчина камъни. Даниела Агре от Националния археологически институт с музей към БАН смята, че я е споходил късметът да открие нещо, ненамирано досега по нашите земи.

Случило се насред страшната виелица през октомври, която остави половин България без пътища и ток. Повече от седмица екипът на Агре работи на открито в кучешки студ, нагазил до колене в кал и с дрехи, станали като картон от замръзналата влага. Няма спасение и вечер след работа - в хижата, където са пуснати по милост, изкарват цяла седмица на свещи и с толкова дърва в камината, колкото са си събрали. За нормална баня и дума не може да става. Дори миенето на зъбите е кошмар - за да се докопаш до вода, трябва да разтрошиш леда в кофата.

 

ОТ ПАЛЕРМО С ЛЮБОВ

Май няма да излезе прав херцогът на Палма и принц на Лампедуза, посмъртно признатият за голям писател велик сицилианец Джузепе Томази ди Лампедуза. Поне що се отнася до знаменитата фраза на героя му Танкреди от неговия единствен, но изключително популярен роман „Гепардът”. В книгата младият гарибалдиец казва през 1860 г. на чичо си – аристократа Фабрицио Солина - следното: „Ако искаме в Сицилия всичко да остане такова, каквото е, то всичко трябва да се промени!” И в Италия от години това изречение се смята за синтез на историята, на настоящето и на бъдещето на острова. Тоест в него всичко се върти, движи се, изменя се с една-единствена цел - да си остане същото. Но, изглежда, прочутата фраза и тълкуването й са сбъркани, тъй като поне през последния четвъртък век в Сицилия и столицата й Палермо всичко си е останало такова, каквото е било.

 

МАЙМУНИ РЕКЕТЬОРИ ЖИВЕЯТ НА О-В ПУЛАО ЛАНГКАВИ

ПлажС маймунката  се гледаме право в очите. Тя не трепва и не мига, а аз й се усмихвам и едва се сдържам да не я погаля, толкова е сладка. Обаче се въздържам, следвайки инструкциите на управата на хотела да не влизам в контакт с маймуните, защото могат да ме наранят. Изведнъж тя се стрелва, грабва моята закуска - крушата - и най-нахално сяда на перилото до мен да си я яде.

Първи ден ми е на остров Пулао Лангкави в Андаманско море и свиквам бавно с фауната. А защо съм на басейна, а не на прекрасния плаж със златен пясък край морето? Посрещнаха ме огромни предупредителни табели, че медузите са гигантски и опасни и трябва много да се внимава. Бррр! Това, че на пясъка се припичаха две игуани, не ме развълнува особено, но предпочетох басейна пред медузите като полилеи.
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Настаняване

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

АЛБАНИЯ - ЛЮБОВ ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД

Границата с Албания беше на някакви си 50 километра от Улцин. Пътят, който се виеше в планината, изведнъж спря пред дървена барака, представляваща Гранична полиция. Не ни провериха паспортите, а само поискаха списък на... продължава>