You are here:   Начало Туризъм

ГЛОЖЕНСКИ МАНАСТИР СВ. ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ

Гложенският манастирЕдин от най-интересните старопланински манастири е Гложенският манастир. За разлика от останалите той не е закътан в пазвите на планинските вериги, а е кацнал на висока каменна тераса, отделена от околната среда със стръмни скатове и отвесни скали. Ако се вярва на местното поверие, старото име на Гложене било Чирен пазар и селото се е намирало на около един километър от днешното село - на левия бряг на Вит. Сегашното село според поверието е основано от киевския княз Глож, който получил това място от цар Иван Асен II. Тук князът построил малка крепост и манастир, посветен на Св. Преображение. Изглежда, че манастирът е просъществувал до идването на турците или което е по-вероятно - до XVII в., когато е потурчено околното население.
 

МУЗЕЯТ ХРИСТО БОТЕВ В КАЛОФЕР - УДОВОЛСТВИЕ ДОРИ В ЛОШОТО ВРЕМЕ

Калофер, сгушен в Стара планинаКогато времето не позволява активна туристическа дейност, е лесно да се отдадем на посещението на забележителности, които не зависят от него. Тук веднага се сещам и за английската поговорка „Няма нищо по-хубаво от лошото време”. Случаят определено е такъв. В подножието на Стара планина се намира родното място на великия български революционер Христо Ботев. Самото място е невероятно красиво, а посещението на музея е истинско удоволствие.
 

ВОДИТЕ НА ВЕЩИЦИТЕ В ТИРОЛ

Австрия не е е само за скиори и алпинисти -  Австрия e страна, в която са развити традиционните активен, културен и "зелен" туризъм. Виена привлича най-голяма част от туристите както през лятото, така и през зимата. Залцбург реализира около една пета от нощувките, които постига Виена, като се нарежда на второ място през летния сезон. През зимния сезон някои от зимните ски курорти в Западна Австрия изпреварват Залцбург по броя на туристическите нощувки: Сьолден, Заалбах-Хинтерглем, Ишгл, Санкт Антон ам Арлберг и Обертауерн.

Едно пътуване до Австрия включва предимно посещение на столицата Виена с нейните популярни винарни и прочутия виенски валс, но също така популярни са Залцбург - родното място на Моцарт, Инсбрук - обкръжената от Алпите столица на Тирол, и поречието на р. Дунав с неговите лозя, например Вахау или Дункелщайнервалд, разположени между Мелк и Кремс. В западната част на страната провинция Форарлберг достига езерото Констанс, в източната част - Нойзидлер Зее. Трите най-посещавани забележителности в Австрия са двореца Шьонбрун (2,59 милиона посетители годишно), зоологическата градина "Шьоьнбрун" (2,45 милиона посетители) и базиликата "Марияцел" (1,5 милиона посетители).

 

ВЕЛИЧАВИ КРАСОТИ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКО

Две забележителни места край Велико Търново примамват с мистична красота туристи и археолози. Водопадът Кая бунар (скалният кладенец - от тур. ез.) е райско кътче в района на с. Хотница. Само на 15 км от старата столица той дава начало на екопътека между Дунавската равнина и Предбалкана. Гледката на водната пелена, падаща с грохот от 30 метра височина, е зашеметяваща.

Приказна е и картината, която се открива на 20-ина километра оттам, край павликенското село Лесичери - древен обелиск стърчи сред нивите и събира възхитени погледи. Наричат каменния стълб, който се извисява на 14 м височина още от римско време, “чудото на Лесичери”. Но да се върнем на Хотнишкия водопад(снимката вдясно)и екопътеката. По каменни тунели, през които някога е течала вода към разрушена средновековна мелница, се стига до площадка, “кацнала” на върха на водопада. Пътеката криволичи и се спуска в обраслото с бръшляни ждрело на извора Кая бунар.

 

ДЕСЕТТЕ НАЙ - ДОБРИ ПЛАЖА В ТУРЦИЯ

Екзотика, тишина и адреналинЗабравете за претъпканите турски курорти. Ето 10 ненаселени от тълпи плажове - от скрити заливи до девствени уединени кътчета. Ако лятната почивка в Турция ви навежда на мисли за претъпкани плажове и противни масови курорти, помислете отново. Има пръснати сред планинските полуострови скрити пясъчни дъги, прекрасни каменисти заливчета и добре запазени селца с прости ресторанти, гледащи към плажа. Повечето от тях са достъпни само с кола или лодка, което означава, че рядко са гъсто населени, дори и в средата на лятото.
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Настаняване

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

В БЕРЛИН СЛЕД 30 ГОДИНИ – БЕРЛИНСКАТА СТЕНА

След като Германия отпразнува 20 години от падането на Берлинската стена, си спомням предишната ми визита на града през 1979 г. Помня как при преминаването на желязната завеса, разделила града на две - Източен и Западен, за... продължава>