You are here:   Начало Туризъм

ГЛОЖЕНСКИ МАНАСТИР СВ. ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ

Гложенският манастирЕдин от най-интересните старопланински манастири е Гложенският манастир. За разлика от останалите той не е закътан в пазвите на планинските вериги, а е кацнал на висока каменна тераса, отделена от околната среда със стръмни скатове и отвесни скали. Ако се вярва на местното поверие, старото име на Гложене било Чирен пазар и селото се е намирало на около един километър от днешното село - на левия бряг на Вит. Сегашното село според поверието е основано от киевския княз Глож, който получил това място от цар Иван Асен II. Тук князът построил малка крепост и манастир, посветен на Св. Преображение. Изглежда, че манастирът е просъществувал до идването на турците или което е по-вероятно - до XVII в., когато е потурчено околното население.
 

МУЗЕЯТ ХРИСТО БОТЕВ В КАЛОФЕР - УДОВОЛСТВИЕ ДОРИ В ЛОШОТО ВРЕМЕ

Калофер, сгушен в Стара планинаКогато времето не позволява активна туристическа дейност, е лесно да се отдадем на посещението на забележителности, които не зависят от него. Тук веднага се сещам и за английската поговорка „Няма нищо по-хубаво от лошото време”. Случаят определено е такъв. В подножието на Стара планина се намира родното място на великия български революционер Христо Ботев. Самото място е невероятно красиво, а посещението на музея е истинско удоволствие.
 

ВОДИТЕ НА ВЕЩИЦИТЕ В ТИРОЛ

Австрия не е е само за скиори и алпинисти -  Австрия e страна, в която са развити традиционните активен, културен и "зелен" туризъм. Виена привлича най-голяма част от туристите както през лятото, така и през зимата. Залцбург реализира около една пета от нощувките, които постига Виена, като се нарежда на второ място през летния сезон. През зимния сезон някои от зимните ски курорти в Западна Австрия изпреварват Залцбург по броя на туристическите нощувки: Сьолден, Заалбах-Хинтерглем, Ишгл, Санкт Антон ам Арлберг и Обертауерн.

Едно пътуване до Австрия включва предимно посещение на столицата Виена с нейните популярни винарни и прочутия виенски валс, но също така популярни са Залцбург - родното място на Моцарт, Инсбрук - обкръжената от Алпите столица на Тирол, и поречието на р. Дунав с неговите лозя, например Вахау или Дункелщайнервалд, разположени между Мелк и Кремс. В западната част на страната провинция Форарлберг достига езерото Констанс, в източната част - Нойзидлер Зее. Трите най-посещавани забележителности в Австрия са двореца Шьонбрун (2,59 милиона посетители годишно), зоологическата градина "Шьоьнбрун" (2,45 милиона посетители) и базиликата "Марияцел" (1,5 милиона посетители).

 

ВЕЛИЧАВИ КРАСОТИ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКО

Две забележителни места край Велико Търново примамват с мистична красота туристи и археолози. Водопадът Кая бунар (скалният кладенец - от тур. ез.) е райско кътче в района на с. Хотница. Само на 15 км от старата столица той дава начало на екопътека между Дунавската равнина и Предбалкана. Гледката на водната пелена, падаща с грохот от 30 метра височина, е зашеметяваща.

Приказна е и картината, която се открива на 20-ина километра оттам, край павликенското село Лесичери - древен обелиск стърчи сред нивите и събира възхитени погледи. Наричат каменния стълб, който се извисява на 14 м височина още от римско време, “чудото на Лесичери”. Но да се върнем на Хотнишкия водопад(снимката вдясно)и екопътеката. По каменни тунели, през които някога е течала вода към разрушена средновековна мелница, се стига до площадка, “кацнала” на върха на водопада. Пътеката криволичи и се спуска в обраслото с бръшляни ждрело на извора Кая бунар.

 

ДЕСЕТТЕ НАЙ - ДОБРИ ПЛАЖА В ТУРЦИЯ

Екзотика, тишина и адреналинЗабравете за претъпканите турски курорти. Ето 10 ненаселени от тълпи плажове - от скрити заливи до девствени уединени кътчета. Ако лятната почивка в Турция ви навежда на мисли за претъпкани плажове и противни масови курорти, помислете отново. Има пръснати сред планинските полуострови скрити пясъчни дъги, прекрасни каменисти заливчета и добре запазени селца с прости ресторанти, гледащи към плажа. Повечето от тях са достъпни само с кола или лодка, което означава, че рядко са гъсто населени, дори и в средата на лятото.
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Настаняване

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

КРУШУНА - МААРАТА

Разстояние от 34 км до Ловеч и 8 до Летница  ни дели от Крушунските водопади. След  табелата с надпис Крушуна, пътят се разделя на две. Надясно се намира търсената от нас местност Маарата, в която са и самите водопади. Само... продължава>