You are here:   Начало Туризъм

В ЗЕМЯТА НА ЗЕЛЕНИКАТА

село Мезек

Това лято -  за разлика от всяко друго, решихме този път да пропуснем дългата и еднообразна почивка на море с тен и купони и да разгледаме България….да, защото едва ли има българин, който да каже,че познава родината си и всяко кътче от нея.

Нашата разходка започна от село Мезек, на 11 км югозападно от Свиленград. Мезек означава кръстопът, граница. Землището е съхранило едни от най-добре запазените археологически паметници като тракийската гробница и средновековната крепост. И двете са реставрирани, има достатъчно табели с информация. За съжаление посещението на тракийската гробница беше с предварително записване и така и не успяхме да я разгледаме отвътре.

Тя е една от най-големите на Балканския полуостров, общата й дължина е 30м. Предполага се, че тя е светилище на обожествен след смъртта си владетел и вътре са погребани тленните останки на няколко поколения. Гробницата е обявена за паметник от национално значение.
 

УСТРА - НАЙ-ЗАПАЗЕНАТА РОДОПСКА КРЕПОСТ

Крепостта УстраУстра е името на една от най-запазените крепости в Родопите. От нея са останали основите на много от сградите и кулите. Крепостта е строена през Средновековието и през своето съществуване е била под властта предимно на Византийската империя. Крепостта се намира в община Джебел, Област Кърджали, близо до село Устрен. Разположена е на най-високата част на стръмен връх и от нея има добра видимост на голямо разстояние.
 

ТИРАНА - ЖАБКАТА, КОЯТО ЧАКА ДА СТАНЕ ПРИНЦЕСА

Ако отиваш в Албания сигурно е нормално да те питат учудено “какво ще правиш там?”, да те предупреждават “да си вземеш вода за пиене”, или да ти казват много да внимаваш. Когато се върнеш пък обясняваш “дали албанците много крадат” или “там е станало страхотно място за почивка”. В някакви странни митове е обрасла Албания, толкова непонятни и противоречиви, че нямаш представа какво да очакваш – хотели и палми, или по-скоро да те набият зад някой ъгъл. Всеки има мистериозни предположения за това, какво има (или какво няма) там, но по-добре е да оставиш предварителните нагласи вкъщи и тръгнеш така, както се тръгва за ново и непознато място – с прочистено съзнание и отворени очи и сърце...

 

ЧЕКОТИНСКИ МАНАСТИР

На двадесет километра североизточно от Ботевград и на десет от гр. Правец, по поречието на река Малък Искър, в Предбалкана, сред кичести хълмове се намира Чекотинския манастир "Св. Архангел Михаил". Историята на манастира започва от неговото построяване в края на ХІІ в. и първата половина на ХІІІ в. Сред местното население битуват легенди, че обителта е съществувала през Второто българско царство и е осъществявала оживена дейност със съседните крепости, църкви и манастири. Проучването на миналото на Чекотинския манастир се свързва с изследването на Урвичката крепост. Оказва се, че последната съхранява следи от човешки живот от хилядолетия. По времето на траките и Късната античност Урвич е укрепена крепост, за което говорят археологическите разкопки.

 

НАЙ-ИЗГОДНИТЕ ТУРИСТИЧЕСКИ ДЕСТИНАЦИИ ЗА 2011 ГОДИНА

БангладешПритеснените сте, че икономическата ситуация може да провали плановете ви за почивка догодина?  Не се плашете, не всяко пътуване ще ви изпразни джобовете.  Ако оставите глобалните спадове и възходи да работят за вас, ако си наложите  малко дисциплина по отношение на по-скъпите дестинации, може да останете на пътя за по-дълго.

Туристическият портал LonelyPlanet.com обяви 10-те най-привлекателни туристически дестинации за 2011 г., които имат относително скромни изисквания към вашия бюджет.
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Настаняване

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ОТ СОЛУН ДО АТОН ВСЯКА СТЪПКА НАШЕПВА ИСТОРИЯ

От Солун до малкото градче Урануполи, последното селище преди монашеската република Атон, са около стотина километра, но почти по целия път има исторически забележителности. На това и на доста други атракции залагат... продължава>