You are here:   Начало Туризъм

ТРАКИТЕ ГОВОРЕЛИ С БОГОВЕТЕ ОТ МАКУ ПИКЧУ

връх Кози грамадиНещо средно между приключенски филм на „Дискавъри чанъл” и екстремен моторен спорт за тежки джипове от клас Off road беше за нас пътят до най-новия и перспективен археологически обект на връх Кози грамади в Средна гора. Древната резиденция на тракийските владели, сгушена в пазвите на планината, е на 1200 м надморска височина. Тя е сочена като бъдещия Перперикон, който ще бъде не по-малко атрактивен и от неговия събрат Татул. Засега обаче проучването на единствения запазен надземен тракийски храм, от който се е откривала великолепна гледка към Старосел чак до Чирпан и Хасково, е още съвсем в началото си. Малцина са имали привилегията да зърнат това великолепно място, наречено от неговия проучвател д-р Иван Христов „българския Мачу Пикчу” по аналогия с прочутия древен град на инките в Перу.
 

ИЗНЕНАДВАЩИЯТ МИ УИКЕНД В БАНСКО

Вече в БанскоНяма нищо по-хубаво от това да се събудиш от топлите слънчеви лъчи в събота, доволен, че двата почивни дни са пред теб и да си изпълнен с енергия. Всякакви нотки за излежаване останаха назад – пуснах сутрешното кафе и отидох до будката за вестници пред нас за дебелия съботен брой с клюки и телевизионна програма. Когато отпих от уникалния чаромат, както се казва в една реклама, пред очите ми, на първа страница, с огромни дебели букви се появи култово заглавие. Статията разказва как крупен бански предприемач се е бил с полиция и данъчни, заплашвал ги с нож, оказвал съпротива и продавал „контрабнден алкохол и цигари без бандерол”.
 

БЕЛОКАМЕННИТЕ ЧЕШМИ СА ОЧИТЕ НА ДОБРУДЖА

Джиджи баши, турски бей в Добричко, имал бяла и красива дъщеря. Беят бил извънредно строг към нея и се канел да я омъжи за богат турски офицер от Силистра.

Бащата дал много средства за приготвяне на моминския чеиз, но се случило нещастие. Девойката обичала друг - беден момък от селото. От мъка момичето се разболяло и починало.

Беят разбрал несправедливостта си и продал приготвения чеиз. Със средствата построил каменна чешма за хаир - бяла и хубава като единствената му дъщеря.

 

КОПЕНХАГЕН - ГРАДЪТ НА ЛЕГО,МАЛКАТА РУСАЛКА И ВОДНИТЕ КАНАЛИ

Да отидеш в Копенхаген и да не видиш Малката русалка, е като да пропуснеш папата в Рим. Добрата новина е, дори да се разминете с папата, че статуята на приказната героиня на Ханс Кристиан Андерсен си е все на същото място и в хубави дни може да чакате на опашка, докато дойде вашият ред да се снимате с нея. Оригиналната приказка, за разлика от преработката на Дисни, е тъжна, но хората обичат да виждат и да докосват момичето риба, което олицетворява любовта. Статуята с ръст от 1,65 м е създадена през 1913 г. и се намира в едно от най-чистите пристанища в света. Затова ако един ден оживее, русалката с радост би се гмурнала отново във водата.

 

СЪКРОВИЩАТА ОТ ПЕЩЕРИТЕ МОГАО

50 000 квадратни метра стенописи и 2000 скулптури, в които главен герой е Буда - звучи зашеметяващо, грандиозно и невъзможно да си го представиш. Още повече - когато разбереш, че това огромно чудо на човешката мисъл и умения се намира в пещери, сгушени в скалите на Миншашан - Планината на пеещите пясъци, в Китай.

Любопитна подробност е, че пещерите, разположени на 2 километра една от друга и подредени в пет реда, не са естествени образувания! Дълбали са ги поколения китайци в продължение на седем века от IV до XI век. Наричат ги пещерите Могао и днес те са паметник на световното културно наследство – от 1987-а фигурират в списъка на ЮНЕСКО и са мечтана дестинация за всеки изкушен от източната култура.

 

 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Настаняване

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

НАЙ-ИЗГОДНИТЕ ТУРИСТИЧЕСКИ ДЕСТИНАЦИИ ЗА 2011 ГОДИНА

Притеснените сте, че икономическата ситуация може да провали плановете ви за почивка догодина?  Не се плашете, не всяко пътуване ще ви изпразни джобовете.  Ако оставите глобалните спадове и възходи да работят за вас,... продължава>