You are here:   Начало Туризъм

ТРАКИТЕ ГОВОРЕЛИ С БОГОВЕТЕ ОТ МАКУ ПИКЧУ

връх Кози грамадиНещо средно между приключенски филм на „Дискавъри чанъл” и екстремен моторен спорт за тежки джипове от клас Off road беше за нас пътят до най-новия и перспективен археологически обект на връх Кози грамади в Средна гора. Древната резиденция на тракийските владели, сгушена в пазвите на планината, е на 1200 м надморска височина. Тя е сочена като бъдещия Перперикон, който ще бъде не по-малко атрактивен и от неговия събрат Татул. Засега обаче проучването на единствения запазен надземен тракийски храм, от който се е откривала великолепна гледка към Старосел чак до Чирпан и Хасково, е още съвсем в началото си. Малцина са имали привилегията да зърнат това великолепно място, наречено от неговия проучвател д-р Иван Христов „българския Мачу Пикчу” по аналогия с прочутия древен град на инките в Перу.
 

ИЗНЕНАДВАЩИЯТ МИ УИКЕНД В БАНСКО

Вече в БанскоНяма нищо по-хубаво от това да се събудиш от топлите слънчеви лъчи в събота, доволен, че двата почивни дни са пред теб и да си изпълнен с енергия. Всякакви нотки за излежаване останаха назад – пуснах сутрешното кафе и отидох до будката за вестници пред нас за дебелия съботен брой с клюки и телевизионна програма. Когато отпих от уникалния чаромат, както се казва в една реклама, пред очите ми, на първа страница, с огромни дебели букви се появи култово заглавие. Статията разказва как крупен бански предприемач се е бил с полиция и данъчни, заплашвал ги с нож, оказвал съпротива и продавал „контрабнден алкохол и цигари без бандерол”.
 

БЕЛОКАМЕННИТЕ ЧЕШМИ СА ОЧИТЕ НА ДОБРУДЖА

Джиджи баши, турски бей в Добричко, имал бяла и красива дъщеря. Беят бил извънредно строг към нея и се канел да я омъжи за богат турски офицер от Силистра.

Бащата дал много средства за приготвяне на моминския чеиз, но се случило нещастие. Девойката обичала друг - беден момък от селото. От мъка момичето се разболяло и починало.

Беят разбрал несправедливостта си и продал приготвения чеиз. Със средствата построил каменна чешма за хаир - бяла и хубава като единствената му дъщеря.

 

КОПЕНХАГЕН - ГРАДЪТ НА ЛЕГО,МАЛКАТА РУСАЛКА И ВОДНИТЕ КАНАЛИ

Да отидеш в Копенхаген и да не видиш Малката русалка, е като да пропуснеш папата в Рим. Добрата новина е, дори да се разминете с папата, че статуята на приказната героиня на Ханс Кристиан Андерсен си е все на същото място и в хубави дни може да чакате на опашка, докато дойде вашият ред да се снимате с нея. Оригиналната приказка, за разлика от преработката на Дисни, е тъжна, но хората обичат да виждат и да докосват момичето риба, което олицетворява любовта. Статуята с ръст от 1,65 м е създадена през 1913 г. и се намира в едно от най-чистите пристанища в света. Затова ако един ден оживее, русалката с радост би се гмурнала отново във водата.

 

СЪКРОВИЩАТА ОТ ПЕЩЕРИТЕ МОГАО

50 000 квадратни метра стенописи и 2000 скулптури, в които главен герой е Буда - звучи зашеметяващо, грандиозно и невъзможно да си го представиш. Още повече - когато разбереш, че това огромно чудо на човешката мисъл и умения се намира в пещери, сгушени в скалите на Миншашан - Планината на пеещите пясъци, в Китай.

Любопитна подробност е, че пещерите, разположени на 2 километра една от друга и подредени в пет реда, не са естествени образувания! Дълбали са ги поколения китайци в продължение на седем века от IV до XI век. Наричат ги пещерите Могао и днес те са паметник на световното културно наследство – от 1987-а фигурират в списъка на ЮНЕСКО и са мечтана дестинация за всеки изкушен от източната култура.

 

 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Настаняване

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

БЕРБЕРИТЕ ЖИВЕЯТ 120 ГОДИНИ, ЖЕНИТЕ ИМ РАЖДАТ ДО 65

"Когато произнасяте думи, те царуват над вас.Когато ги задържате, вие сте техния цар!" - Арабска поговоркаМароко - страната на залязващото слънце! Да, така е, но след всеки залез идва изгрев. И на изгрев слънце тръгнах от... продължава>