You are here:   Начало Туризъм

СМРЯЗАВАЩОТО СЪРЦЕ НА ГЛЕТЧЕР ОКОЛО МОНБЛАН

Ако глобалното затопляне ви звучи абстрактно, най-лесният начин да се убедите на живо в ефекта му върху природата е да отидете във Френските Алпи. Ще ще чуете смразяващия звук и ще видите с очите си топящите се глетчери около планинския курорт Шамони. През 1924 г. там са проведени първите зимни олимпийски игри. Градчето се намира в подножието на Монблан (4810 м) и е изходен пункт не само за покоряването на върха, но и за множество туристически маршрути в планината за хора без специална подготовка.

В района има 7 основни ледника и множество по-малки. Най-големият е Мер дьо Глас (Море от лед). Той е един от най-посещаваните природни обекти в света, където всеки може да види отвътре вечния лед и да се убеди във влиянието на климатичните промени върху ледената шапка на Европа.

 

УШУАЯ КУРОРТ НА КРАЯ НА СВЕТА

Фериботът се клатушка тромаво през Магелановия проток. Хладният вятър свири в железните парапети на горната палуба и прави зайчета от пяна върху едва надигащите се вълни. По небето са се наредили в стройна редица подобни на еклери облаци, рисувани сякаш от ръката на талантливо хлапе с твърде развинтена фантазия. Ниският и равен бряг на о-в Огнена земя придобива все по-ясни контури. Оттам нататък започва краят на света. Или поне населената му част.

 

СЕВЕРНА ДОБРУДЖА - БЕГЪЛ СПОМЕН ЗА БЪЛГАРИЯ

Историческата за българската държава местност ОнгълаМъгливо есенно утро, сънен полицай на ГКПП край Дуранкулак, формална проверка на личните карти и сме в Румъния. Така започва пътешествието ни до обезбългарените земи в Северна Добруджа - 70 години след разкъсването на тази чудна земя от Крайовския договор. Според него Румъния трябва да върне на България Южна Добруджа, отнета ни чрез Ньойския диктат от 1919 г.
През есента на 1940 г. започва Великото преселение - над 67 000 българи напускат Северна Добруджа и поемат към родината си, поне още толкова румънци тръгват в обратната посока. Болният въпрос за компенсацията на имотите, изоставени и от едните, и от другите, не е изчистен до днес...
 

СТОБСКИТЕ ПИРАМИДИ В РИЛА - УНИКАЛНИ И НЕПОЗНАТИ

Уникална гледкаЗнаете ли, че участвалият в надпреварата за Новите седем чудеса на света Дяволски град си има аналог в България, и то много по-живописен?
Красота и магнетизмът на природната забележителност, с която се гордеят и славят сърбите е неоспорима, но бледнее пред очарованието и богатството на формите на Стобските пирамиди.
Изненада! Това е първото нещо, което "шамаросва" туристите, които посещават за първи път приказните скални пирамиди. Изненада, както от тяхното величие и легенди за възникването им, така и от това, че не са знаели нищо за тази достоен за гордост български феномен.
Природата е изваяла уникалните скални образувания в западните поли на Рила планина, в село Стоб. Средната височина на пирамидите е между 7 и 10 метра, но някой от тях се извисяват на 12 метра.
 

ПЪТИЩА ПО СВЕТА - СЛОЖНИ ЗАВОИ, ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ...И СПИРАЩА ДЪХА ГЛЕДКА

Морската магистрала във ФлоридаНесъмнено най-добрите  пътища в света следва да бъдат смес между предизвикателство, сложни завои, дълги прави отсечки, малък или никакъв трафик...и  спираща дъха гледка! Тези пътища могат да Ви докарат главоболие, но след като веднъж ги покорите, ще се почувствате невероятно, и със сигурност ще искате да опитате отново.
Списък с 15-те най-привлекателни пътища в света, които освен приключение за шофьора са и чудесна туристическа атракция, представя  carsroute.com. Наслаждавайте се!
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Настаняване

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ДИНГЪЛ – КЕЛТСКИЯТ РЕЗЕРВАТ В ИРЛАНДИЯ

Пътуването до Ирландия е съблазнително. Традициите са силни, а стресът е непозната дума. След пътуването ми до там, успях да се влюбя в това място. За това помогна и посещението ми в Гелтахт или Келтахт (Gaeltacht). Дингъл... продължава>