You are here:   Начало Туризъм

КЪДЕ Е НЕБЕТО ... НАД БЕЙДЖИНГ (ПЕКИН)?

Животът ни на далечния остров Нова Зеландия е свързан с дълги полети, които са изморителни и скъпи, но имат и едно голямо преимущество –  някъде по пътя, можеш просто да отскочиш и да се потопиш в един нов непознат свят ... някъде в някоя точка по земното кълбо. И така последния път “отскочихме” до Бейджинг.

Тук му е мястото да поясня защо използвам наименованието – Бейджинг, а не Пекин. Бейджинг е директният английски превод от мандарин (официалният език, който се говори в Китай) и означава столица на севера, а Пекинг е старо наименование използвано преди 1949 г., превод от диалект в южен Китай. Самите китайци наричат столицата си Бейджинг и затова мисля, че е по удачно и ние да я наричаме така.

 

ТОП 5 НА НАЙ-ЛУКСОЗНИТЕ ШОПИНГ УЛИЦИ В СВЕТА

Наближава времето на голямото пазаруване. Но ако сте фен на пазаруването от световните модни улици, ето и няколко идеи.

Улица Оксфорд, Лондон
Улица Оксфорд е най-известната "шопинг дестинация". Дълга около два и половина километра, улицата е приютила около 550 магазини и ресторанти - една чудесна възможност за пръскане на пари!

Като главно правило, магазините са отворени от 10 сутринта до 7 вечерта от понеделник до събота, а в четвъртък затварят с час по-късно. В неделя работното време варира, но най-разпространеното е от 12 на обяд до 6 вечерта.

На улица Оксфорд се намират може би най-известните големи универсални магазини, които се намират в секцията между Marble Arch и Oxford Circus, като тук може да посетите включително клонове на John Lewis, Selfridges и Debenhams.

 

ЕКОПЪТЕКА КРЪСТА

ПараклисПроект за защита на природата, поддържане на културното наследство и сътрудничество между институциите на регионално и локално ниво,между Република България и Република Македония.

Пътувайки за Рилски манастир, няма как да не минете през живописното градче Рила, разположено по двата бряга на р. Рилска, на единствения път за Великата Рилска Обител.
Продължавайки по пътя за Рилски манастир – на 1км. от града, като самотен страж се извисява от лявата ви страна една скала, известна под името “Кръста”.
Местните жители свързват мястото с чудотвореца Иван Рилски, преминал от тук по славния си път – търсейки убежище в планината.
 

УСТРЕМСКИ МАНАСТИР

Устремски манастирМанастирът “Св. Троица” се намира в Сакар планина, на около 3 км. от с.Устрем (до 1934 г. с. Вакъф).  Ако се идва от Тополовград, след с. Мрамор вдясно има отклонение за манастира. В зашумения дол, на чието дъно се вие Манастирска река, току под скалите са струпани купчина сгради, увенчани с бяла камбанария сред тъмната зеленина на дърветата. Тук течението на реката прави завой надясно и сякаш се грижи да отдели обителта от останалия свят.

 

САРДИНИЯ - ЛЮБИМИЯТ ОСТРОВ НА ИТАЛИАНЦИТЕ

Изненадаха ме с неподозирана възможност - едноседмична обиколка на остров Сардиния в организирана компания. Така че освен за посетените места, събрах доста впечатления за туриста италианец по време на лятна ваканция, за домакина сард в активен сезон и за туроператора, един от националните фаворити в бранша.

 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Настаняване

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ВАЗОВАТА ПЪТЕКА

На север от София, на около час и половина път с кола или с влак, се намира едно балканско селце, в което Иван Вазов обичал често да ходи. Вдъхновен от красивите гледки, откриващи се пред взора му от село Заселе, там той... продължава>