You are here:   Начало Туризъм

ОЧАРОВАТЕЛНИЯТ РОДОС - ТАМ,КЪДЕТО МИНАЛО И НАСТОЯЩЕ СЕ СЛИВАТ В ЕДНО

Слънчева Гърция е една от любимите дестинации на българските туристи през последните години. Повечето хора обаче залагат на познатото – разходка до Халкидики, до остров Тасос или до Кавала. За да се усети истинският неподправен дух на Гърция обаче, е добре човек да отиде малко по-далече.

Чудесен избор за лятна почивка, в случай, че сте решили да пътувате до съседката ни за ваканцията, е остров Родос. Той се намира под Турция и над остров Крит и Кипър. Родос е най-големият от Додеканезките острови и един от най-красивите в Гърция.

 

ГРОБЪТ НА ТУТАНКАМОН КРИЕ ТАЙНАТА НА НЕФЕРТИТИ

Златната маска на фараона всъщност била правена за красивата царица Bечното място за покой на египетския фараон Тутанкамон е известно от почти 100 години насам. Историческото откритие на гробницата прави британецът Хауърд Картър в Долината на царете в Луксор през 1922 г. Сега гробницата отново е интересна за света, след като археолози обявиха, че тя вероятно крие още тайни. Сканиране на стените с радар показа, че зад една от тях има камера, която тепърва трябва да бъде изследвана.

 

ПРИКЛЮЧЕНИЕ ДО ГРУЗИЯ И ОБРАТНО

Пътуването към Грузия се оказа голямо приключение. След 9 часа път с автобус от София до Истанбул следваха 40 минути в борба за влизане в метрото на турския мегаполис, което бе и единственият ни вариант за стигане на време на летище Ататюрк, имайки предвид километричните задръствания по това време на деня – привечер. Смятах, че ми е останал само двучасовият полет до Тбилиси – грузинската столица и след това прехвърляне в Уреки.

Но „кошмарът” започна с пристигането в Тбилиси. Оказа се, че от Тбилиси до Уреки ни чака разстояние, изискващо 5 часа път с автобус. Нощният ни преход в малките часове на деня бе като във филм на Хичкок. Маршрутката, в която нямаше достатъчно място за шестнадесетте човека, разполагаше с отопление само при шофьора. А тя бе толкова стара и раздрънкана, че отвсякъде пропускаше леденостуден въздух.

Както у нас, така и в Грузия маршрутните шофьори се смятат за състезатели от Формула 1, което усилваше притока на леден въздух в превозното ни средство. Гениалният шофьор се оказа и яростен пушач, който държеше прозореца отворен почти през целия път. И въпреки това, бе достатъчно галантен да ни купи топли хачапури ( тестено изделие със сирене ) и чай от първото крайпътно заведение, което видяхме – след около 4 часа път. След затоплянето с хачапурите пътят ни се видя по- приятен и тъй като бе вече светло, имахме възможност да се порадваме на изключителната грузинска природа.

 

ДО БОДРУМ ЗА ЛОКУМ

Три са трофеите, които туристите мъкнат от Турция – злато, кожени неща и локум. В какъвто и ред да ги сложите, няма да сбъркате. Екстрата към пазара е пъстра панорама за окото и за всички сетива - храната е превъзходна, дори през октомври ще сте на плажа, морето е гладко като езеро, чисто - без водорасли, медузи и всичко, което сте свикнали да виждате в Черно море.

 

ДО ГРАДА НА ДЯВОЛИТЕ И ОБРАТНО

Заради снимките, които съм виждала, си представях, че ще се озова насред гора от островърхи сипеи (пирамиди), каквито ги е оформила природата. И че фигурите им наподобяват нечовешки същества, та затова са го кръстили Дяволският град. И че са омагьосващи гледката и усещането - заради много гласове, които събра в надпреварата на новите седем природни чудеса на света. И даже имаше повече от Белоградчишките скали.

С тази настройка тръгваме за Ниш. На 70 км от града би трябвало да се намира това природно чудо, което в крайна сметка сподели съдбата на нашите скали в класацията и изпадна от нея на финала.Спираме на оформен паркинг, около който са разтворени сергии с обичайните за такива места сувенири, съпроводени с далеч по-интересните бурканчета сладко и няколко вида ракия - крушова, дюлева и сливова. Оставяме избора за по-късно. Чака малък преход.

 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Настаняване

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

В ИСЛАНДИЯ ПРЕЗ ЗИМАТА

Когато няколко души научиха, че планирам да прекарам една седмица от отпуската си през зимата, не бяха толкова учудени; но когато разбраха, че възнамерявам да отида в Исландия, решиха, че отново са ме прихванали лудите.... продължава>