You are here:   Начало Коментар
Магелан ИНФО - Коментари, анализи, прогнози, интервюта

40% СПАД НА РУСКИ ТУРИСТИ В ЧУЖБИНА

Понеделник, 08 Юни 2015 17:54
Печат ПДФ

Броят на руснаците, които са ходили на почивка в чужбина между януари и март т.г., е намалял с 1,3 млн. души, или с 40,3%, в сравнение със същия период на миналата година. Това показват данните на официалната руска статистика, публикувани от Федералната агенция по туризъм. Данните показват, че ако през първото тримесечие на 2014 г. общо 3 181 916 души са ходили на зимна почивка в чужбина, през 2015 г. този брой е намалял до 1 899 506 души.

 

ЧАКАТ ЕВРОПАРИ ЗА ЛИФТ МЕЖДУ ТЪРНОВО И АРБАНАСИ

Четвъртък, 28 Май 2015 17:50
Печат ПДФ

Общинската управа на Велико Търново се надява нафинансиране в размер на около 4 млн. лв. от еврофондове на проекта за лифт, който ще свързва Велико Търново и архитектурния резерват Арбанаси. Атракцията се се подготвя от десетина години, но досега не бе реализирана заради липса на пари.

 

ОПИТНИТЕ КАДРИ БЯГАТ В ЧУЖБИНА

Понеделник, 25 Май 2015 16:08
Печат ПДФ

Морските курорти не могат да намерят квалифицирани готвачи, бармани и рецепционисти. Една от причините е, че работодателите отлагат назначаването на кадри в последния момент преди сезона, а натрупалите стаж кадри бягат да работят в чужбина, заради по-добри условия и заплащане.

 

ПОСРЕЩАМЕ СПА ТУРИСТИ ОТ АЗЕРБАЙДЖАН

Сряда, 20 Май 2015 16:54
Печат ПДФ

България може да започне да посреща азербайджански туристи на балнео и санаторно лечение у нас по социална държавна програма. Това стана ясно от среща между министъра на туризма на Република България Николина Ангелкова и министъра на културата и туризма на Република Азербайджан Абулфаз Гараев, съобщиха от Министерство на туризма.


 

Към момента параметрите на социалната програма се уточняват. Идеята е от нея да се възползват различни социални групи, като ще бъдат определени и няколко държави, които всяка година ще посрещат азербайджанските туристи. „Страната ни има уникални природни дадености за такъв тип туризъм и ние можем да предложим перфектни условия“, каза министър Ангелкова. Азербайджанският й колега заяви, че има голям интерес от такъв тип сътрудничество и страната ни е сред потенциалните дестинации, които могат да залегнат в социалната програма.

По време на срещата бе представена чартърната програма, която българското Министерство на туризма разработва. В тази връзка от азербайджанската страна бе проявен интерес за проучване на възможностите за създаване на чартърна линия от Баку до някой от Черноморските ни курорти. Двамата министри обсъдиха и увеличаването обема на инвестиции между двете страни.

„Предстои Министерството на туризма да стане one-stop-shop за големи инвеститори в сферата на туризма“, каза Николина Ангелкова. По думите й това ще насърчи и облекчи големите инвеститори, като намали административната тежест и създаде по-гъвкави условия за навлизане на българския пазар. Николина Ангелкова и Абулфаз Гараев разговаряха за възможностите за задълбочаване сътрудничеството в сферата на туризма и се договориха да работят по организацията на журналистически и експедиентски турове в най-кратки срокове.

Министър Ангелкова беше в Азербайджан за участие в Третия световен форум за междукултурен диалог в Баку, Азербайджан. Форумът се проведе под патронажа на президента на страната домакин Илхам Алиев и е организиран от Министерството на културата и туризма на Република Азербайджан в сътрудничество с ЮНЕСКО като част от инициативата на ООН „Алианс на цивилизациите”.

източник: Блиц

 

ТУРОПЕРАТОРИТЕ ОГРАНИЧАВАТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

Петък, 15 Май 2015 17:39
Печат ПДФ

Комисията за защита на потребителите (КЗП) установи две неравноправни клаузи в общите условия на договорите на туроператори. Те ограничават дадени по закон права на потребителите при ползване на услуги, както и възможностите за предявяване на рекламация за некачествена услуга. По препоръка на КЗП по-голямата част от туроператорите са отстранили или коригирали тези клаузи, а за други даденият срок за това тече, информират от КЗП.

 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL