You are here:   Начало Туризъм Далечни дестинации

ГРОБЪТ НА ТУТАНКАМОН КРИЕ ТАЙНАТА НА НЕФЕРТИТИ

Златната маска на фараона всъщност била правена за красивата царица Bечното място за покой на египетския фараон Тутанкамон е известно от почти 100 години насам. Историческото откритие на гробницата прави британецът Хауърд Картър в Долината на царете в Луксор през 1922 г. Сега гробницата отново е интересна за света, след като археолози обявиха, че тя вероятно крие още тайни. Сканиране на стените с радар показа, че зад една от тях има камера, която тепърва трябва да бъде изследвана.

 

БЕРБЕРИТЕ ЖИВЕЯТ 120 ГОДИНИ, ЖЕНИТЕ ИМ РАЖДАТ ДО 65

"Когато произнасяте думи, те царуват над вас.
Когато ги задържате, вие сте техния цар!" - Арабска поговорка

Мароко - страната на залязващото слънце! Да, така е, но след всеки залез идва изгрев. И на изгрев слънце тръгнах от Маракеш към безкрайните червени пустини на барберите. На път за град Агадир се отбих в едно малко селце - Аидуиниб.

 

МАРОКО СЪС СЛАДОСТ НА ФУРМИ

"Където има храна, не се приказва" гласи една мароканска поговорка. Само че по градските площади и улици в Мароко е пълно с храна. А никой не мълчи. Остри викове и провлачени гласове, слънчеви петна и сенки, замайващи цветове и приятно-натрапчив парфюм от храни и подправки - централният площад на Маракеш, Джамаа ел Фна шашка всекиго при пръв сблъсък с арабския свят.

В колебание дали да пипнеш всяка джурджурия, дали да вкусиш от всяка храна, изпречила се пред очите ти, или да избягаш далеч от олелията и настоятелните търговци, едва възприемаш богатството от вкусове, ухания и багри.

 

КЪДЕ Е НЕБЕТО ... НАД БЕЙДЖИНГ (ПЕКИН)?

Животът ни на далечния остров Нова Зеландия е свързан с дълги полети, които са изморителни и скъпи, но имат и едно голямо преимущество –  някъде по пътя, можеш просто да отскочиш и да се потопиш в един нов непознат свят ... някъде в някоя точка по земното кълбо. И така последния път “отскочихме” до Бейджинг.

Тук му е мястото да поясня защо използвам наименованието – Бейджинг, а не Пекин. Бейджинг е директният английски превод от мандарин (официалният език, който се говори в Китай) и означава столица на севера, а Пекинг е старо наименование използвано преди 1949 г., превод от диалект в южен Китай. Самите китайци наричат столицата си Бейджинг и затова мисля, че е по удачно и ние да я наричаме така.

 

ИТАЛИЯ ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ЕКВАТОРА

Изправила гордо ботуш Италия и попитала - огледалце, oгледалце кажи коя e най-красивата страна на света, a огледалцето отговорило: ти Италия, няма по-красива, по-елегантна, по-чаровна и по-креативна oт теб и така година след година, век след век. Добре, нo един хубав ден Италия пак запитала – огледалце, oгледалце кажи коя e най-красивата страна на света – огледалцето oтпърво замалчалo уплашено да не засегне родината на Микеланджело и Леонардо да Винчи, но после бавно, бавно показало силуета на един друг чисто нов, елегантен и много зелен ботуш oбгърнат в далаг бял oблак  – този на Нова Зеландия ...

 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Настаняване

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ЧЕКОТИНСКИ МАНАСТИР

На двадесет километра североизточно от Ботевград и на десет от гр. Правец, по поречието на река Малък Искър, в Предбалкана, сред кичести хълмове се намира Чекотинския манастир "Св. Архангел Михаил". Историята на... продължава>