You are here:   Начало Туризъм Културен туризъм

ПРИКЛЮЧЕНИЕ ДО ГРУЗИЯ И ОБРАТНО

Пътуването към Грузия се оказа голямо приключение. След 9 часа път с автобус от София до Истанбул следваха 40 минути в борба за влизане в метрото на турския мегаполис, което бе и единственият ни вариант за стигане на време на летище Ататюрк, имайки предвид километричните задръствания по това време на деня – привечер. Смятах, че ми е останал само двучасовият полет до Тбилиси – грузинската столица и след това прехвърляне в Уреки.

Но „кошмарът” започна с пристигането в Тбилиси. Оказа се, че от Тбилиси до Уреки ни чака разстояние, изискващо 5 часа път с автобус. Нощният ни преход в малките часове на деня бе като във филм на Хичкок. Маршрутката, в която нямаше достатъчно място за шестнадесетте човека, разполагаше с отопление само при шофьора. А тя бе толкова стара и раздрънкана, че отвсякъде пропускаше леденостуден въздух.

Както у нас, така и в Грузия маршрутните шофьори се смятат за състезатели от Формула 1, което усилваше притока на леден въздух в превозното ни средство. Гениалният шофьор се оказа и яростен пушач, който държеше прозореца отворен почти през целия път. И въпреки това, бе достатъчно галантен да ни купи топли хачапури ( тестено изделие със сирене ) и чай от първото крайпътно заведение, което видяхме – след около 4 часа път. След затоплянето с хачапурите пътят ни се видя по- приятен и тъй като бе вече светло, имахме възможност да се порадваме на изключителната грузинска природа.

 

ЦАРСКО ПОСЕЩЕНИЕ ЗА ВСЕКИ В САНКТ ПЕТЕРБУРГ

Изненадите в Санкт Петербург започват още от гарата. Когато експресът от Москва приближава, от високоговорителите на перона еква класическа музика. Подобно посрещане стъписва чуждите туристи, които започват да се оглеждат дали с тях не пътува някой знатен гост, заради когото е тази тържественост. Все пак това е родното място на президента Владимир Путин и на премиера Дмитрий Медведев.
Местните хора обаче обясняват, че така се прави за всеки експрес, идващ от руската столица. Хитър ход да се подготвят пристигащите за царския разкош и спокойствие, на който ще станат свидетели.

 

ЕДЕСА - ГРАДЪТ НА ВОДИТЕ

Събота сутрин

Какво е необходимо, за да се вдигнеш в събота в 5 сутринта и да потеглиш към неизследвани краища на една чужда страна? Някои ще кажат, че трябва солидна доза безразсъдство и силен вътрешен драйв, други ще промърморят нещо за време и средства. Всички тези хора няма да тръгнат заникъде. Ще потеглят само онези, които дадат правилния отговор - необходима е фантазия.

 

ЕКОПЪТЕКА КРЪСТА

ПараклисПроект за защита на природата, поддържане на културното наследство и сътрудничество между институциите на регионално и локално ниво,между Република България и Република Македония.

Пътувайки за Рилски манастир, няма как да не минете през живописното градче Рила, разположено по двата бряга на р. Рилска, на единствения път за Великата Рилска Обител.
Продължавайки по пътя за Рилски манастир – на 1км. от града, като самотен страж се извисява от лявата ви страна една скала, известна под името “Кръста”.
Местните жители свързват мястото с чудотвореца Иван Рилски, преминал от тук по славния си път – търсейки убежище в планината.
 

"СВ.СОФИЯ" ГРАДЕНА ВЪРХУ 22 ВЕКА ИСТОРИЯ

Под църквата „Св. София” до момента са разкрити 53 гробнициЖълта лента с надпис „Не преминавай” прегражда входа. Към подземието се слиза по нестабилна дървена стълба. За несвикналия човек долу е лабиринт и веднъж залутал се между гробниците, не е трудно да се изгуби. На една от стените се вижда закачалка с работни дрехи, тук-там кофи, дъски, липсват само няколко наследници на Баш майстора, за да заприлича на поредния софийски строеж. Слава Богу, тук не се опитват да издигнат бетонна грозотия, а точно обратното – да вдъхнат живот на нещо старо.
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Настаняване

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

УСТРЕМСКИ МАНАСТИР

Манастирът “Св. Троица” се намира в Сакар планина, на около 3 км. от с.Устрем (до 1934 г. с. Вакъф).  Ако се идва от Тополовград, след с. Мрамор вдясно има отклонение за манастира. В зашумения дол, на чието дъно се вие... продължава>