You are here:   Начало Туризъм Еко и селски туризъм

ДО ГРАДА НА ДЯВОЛИТЕ И ОБРАТНО

Заради снимките, които съм виждала, си представях, че ще се озова насред гора от островърхи сипеи (пирамиди), каквито ги е оформила природата. И че фигурите им наподобяват нечовешки същества, та затова са го кръстили Дяволският град. И че са омагьосващи гледката и усещането - заради много гласове, които събра в надпреварата на новите седем природни чудеса на света. И даже имаше повече от Белоградчишките скали.

С тази настройка тръгваме за Ниш. На 70 км от града би трябвало да се намира това природно чудо, което в крайна сметка сподели съдбата на нашите скали в класацията и изпадна от нея на финала.Спираме на оформен паркинг, около който са разтворени сергии с обичайните за такива места сувенири, съпроводени с далеч по-интересните бурканчета сладко и няколко вида ракия - крушова, дюлева и сливова. Оставяме избора за по-късно. Чака малък преход.

 

ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ИЗТОЧНИ РОДОПИ II ЧАСТ

Църква, построена само за 7 дни през 1806 г.Около Ивайловград има толкова много забележителности, че едва ли ще могат да се обиколят за един ден. Сутринта най-добре е да посетим Римска вила Армира която се намира край кв. Лъжа посока с.Свирачи. Има табела в дясно от пътя. На място е останало малко за гледане, но в музея /информационият център/ в града има макет на вилата и останали пищни мраморни фкески, а мозайките са вдигнати и са в София.
Край кв. Лъжа се намира и Ивайловградски /Лъжански/ манастир “Преображение Господне”, но той е затворен отварят го единствено на храмовият празник 6 август. В съседното село Свирачи има разкрита тракийска могила от І в. като тази в Старосел, но без самият храм открити са само скелет на кон и каляска.
 

НЕВЕРОЯТНИТЕ ИЗТОЧНИ РОДОПИ

Язовирната стенаНякой задавал ли си е въпроса: Има ли място в България където не е стъпвал човешки крак? Е да, сигурно няма, но има места в България които са все още запазени в дивен вид и много слабо посещавани. Това са най-вече райони от България които до скоро бяха военни или гранични зони, местности със стратегическо цивилно предназначение почти недостъпни за хора и познати само на местните жители, които в повечето случай много слабо се интерисуват от природни и исторически забележителности, но все пак ако ги разпитате по-настоятелно и подробно ще отговорят подобаващо.
 

УСТРЕМСКИ МАНАСТИР

Устремски манастирМанастирът “Св. Троица” се намира в Сакар планина, на около 3 км. от с.Устрем (до 1934 г. с. Вакъф).  Ако се идва от Тополовград, след с. Мрамор вдясно има отклонение за манастира. В зашумения дол, на чието дъно се вие Манастирска река, току под скалите са струпани купчина сгради, увенчани с бяла камбанария сред тъмната зеленина на дърветата. Тук течението на реката прави завой надясно и сякаш се грижи да отдели обителта от останалия свят.

 

ПЕТ ЧАСОВ ПОХОД ПО НАЙ - КРАСИВИЯ МАРШРУТ ПРЕЗ БАБСКОТО ПРЪСКАЛО

Бабско пръскалоВ Национален парк "Централен Балкан" могат да се видят множество падащи реки от стръмни скали, които образуват така наречените пръскала. Те всичките си приличат и се различават по размерите и околната панорама. Една от тези падащи реки е и Бабското пръскало, а височината, от която пада водата, е 54 метра. По размери водопадът Бабското пръскало не може да се мери с останалите пръскала в Националния парк, но красотата му е равна с другите. Бабското пръскало е близо до хижа "Русалка", по пътеката село Тъжа - хижа "Тъжа". Намира се на притока на река Тъжа - река Бабска, чиито води тръгват южно от седлото между върховете Малък и Голям Кадемлия на масива Триглав.
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Настаняване

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

КЪДЕ Е НЕБЕТО ... НАД БЕЙДЖИНГ (ПЕКИН)?

Животът ни на далечния остров Нова Зеландия е свързан с дълги полети, които са изморителни и скъпи, но имат и едно голямо преимущество –  някъде по пътя, можеш просто да отскочиш и да се потопиш в един нов непознат свят... продължава>