You are here:   Начало Туризъм България САМОКОВ - БЯЛАТА ПОРТА НА РИЛА

САМОКОВ - БЯЛАТА ПОРТА НА РИЛА

Изглед на Рила от СамоковГрад Самоков е на 60 км от София, в подножието на Рила – най-високата българска планина. Островърхият й силует се вижда от всяко място в града, а на преден план се откроява Мальовишкият дял, наречен така заради основния връх Мальовица. Зад него се подава и най-високият връх на Рила и на Балканите – Мусала (2925 м). Снегът по Рилските върхове се задържа чак до лятото и отразеното в него слънце проблясва над града.

Съвременният живот и историята на Самоков са много свързани с планината. Самоковци казват, че се „раждат” скиори и туристи. Те тръгват към ски-пистите и планинските пътеки още от ранно детство. А отскоро и почти в самия град, на хълма Ридо, е оформена малка ски-писта. Самоковци започват да развиват пешеходния туризъм в Рила още в края на ХІХ век. По това време недалеч от града, в Рила, се заражда и първият български курорт, наричан някога Чамкория. Днес това е известният ски-курот Боровец, пътят към който тръгва от Самоков.

Една туристическа песен, създадена от местен композитор, възпява града като „бялата порта към Рила”. Жителите са я приели за химн на града си. А поетичното заглавие става мото на ежегодния фестивал на аматьорски туристически хорове от страната, който се провежда през август и е част от културната програма, посветена на празника на града – 21 август. Датата е избрана преди 10-ина години поради едно откритие на археолозите от Самоковския музей. Те проучвали една малка и Бельовата църквамного старинна църква на приблизително километър след края на града по пътя към Боровец. Самоковци я наричат Бельова църква. Според преданието е била построена от средновековен местен владетел – болярина Бельо. Около Бельовата църква според археолозите е бил разположен средновековният град -предшественик на днешния Самоков. По време на реставрацията и проучването на Бельовата църква археолозите откриват отдавна търсеното място, където самоковци тайно са погребали Св. Симеон Самоковски. Той е бил местен митрополит и става един от водачите на християнско въстание срещу османската власт през Средновековието. Загинал мъченически, той е канонизиран по-късно като светец. Сведения за него и икони с неговия образ се пазят в Рилския манастир и в църквите на околни села.

Но близо два века и половина самоковци го почитат като покровител на града, без да знаят къде точно е погребан. Когато археолозите откриват гроба му в малката Бельова църква, жителите обявяват датата на гибелта му – 21-и август – за празник на града. Стените на църквата са покрити със старинни стенописи с библейски сюжети. А няколко от иконите са изрисувани от Никола Образописов и Захарий Зограф – двама от най-известните майстори на Самоковската иконописна школа през епохата на Възраждането. След продължителната реставрация тази църква отскоро е отворена за поклонници и гости и е една от интересните забележителности на Самоков. На метри от църквата има и свещен извор, чиято вода е лековита според местните хора.

Шишманово калеНедалеч от Бельовата църква, но по-високо в склоновете на Рила се намира още един интересен културно-исторически паметник – средновековна крепост, наречена Шишманово кале. Стари народни легенди твърдят, че там през ХІV век българският цар Иван Шишман е водил битка срещу настъпващите османски завоеватели. Още по-назад в историята отвеждат находките от селища на древните траки, живели в подножието на Рила и развивали рударство и добив на желязо още в древността. През Средновековието за обработката на желязо в Самоковското поле се изгражда цяла мрежа от съоръжения, наричани самокови – огромни чукове за коване на желязо, задвижвани от речните води. Тези самокови са дали името на града – Самоков. Макети на тези съоръжения могат да се видят в Историческия музей в самия център на града. Планинските реки, които някога са задвижвали самоковите, се спускат от Рила и по-надолу, в равнината, се Язовир Бели Искърсъбират в Искър. Коритото й прекосява целия Самоков. А след това се влива в язовир Искър – едно от любимите места за почивка през уикенда както на самоковци, така и на софиянци. В построена неотдавна мащабна спортна зала в града се провеждат международни турнири по волейбол и баскетбол. А отбори от Европа и Близкия изток вече идват за тренировъчни лагери в Самоков. Заради разнообразното природно обкръжение и възможности за спорт и отдих, както и с богатото си културно-историческо наследство град Самоков става все по-притегателен туристически град, който все повече излиза от сянката на известния ски-курорт Боровец.


GPS координати: E 23° 33' 26.76"; N 42° 20' 10.37"
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност

{googleMaps lat=42.33621470741859 long=23.55743408203125 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Румяна Панайотова, БНР

Коментари  

 
#1 Елена Димитрова 2013-08-10 17:31
Много съм благодарна на жителите на град Самоков, на маестро Борис Стрински-самоковец,компо зитор,че песента "Бялата порта на Рила" по мое стихотворение стана име на туристическия песенен фестивал.Музиката е прекрасна.Песента се пее,за което искам да направя дълбок поклон.Елена Димитрова
 

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ОТ СОЛУН ДО АТОН ВСЯКА СТЪПКА НАШЕПВА ИСТОРИЯ

От Солун до малкото градче Урануполи, последното селище преди монашеската република Атон, са около стотина километра, но почти по целия път има исторически забележителности. На това и на доста други атракции залагат... продължава>