You are here:   Начало Туризъм България САМОКОВ - БЯЛАТА ПОРТА НА РИЛА

САМОКОВ - БЯЛАТА ПОРТА НА РИЛА

Изглед на Рила от СамоковГрад Самоков е на 60 км от София, в подножието на Рила – най-високата българска планина. Островърхият й силует се вижда от всяко място в града, а на преден план се откроява Мальовишкият дял, наречен така заради основния връх Мальовица. Зад него се подава и най-високият връх на Рила и на Балканите – Мусала (2925 м). Снегът по Рилските върхове се задържа чак до лятото и отразеното в него слънце проблясва над града.

Съвременният живот и историята на Самоков са много свързани с планината. Самоковци казват, че се „раждат” скиори и туристи. Те тръгват към ски-пистите и планинските пътеки още от ранно детство. А отскоро и почти в самия град, на хълма Ридо, е оформена малка ски-писта. Самоковци започват да развиват пешеходния туризъм в Рила още в края на ХІХ век. По това време недалеч от града, в Рила, се заражда и първият български курорт, наричан някога Чамкория. Днес това е известният ски-курот Боровец, пътят към който тръгва от Самоков.

Една туристическа песен, създадена от местен композитор, възпява града като „бялата порта към Рила”. Жителите са я приели за химн на града си. А поетичното заглавие става мото на ежегодния фестивал на аматьорски туристически хорове от страната, който се провежда през август и е част от културната програма, посветена на празника на града – 21 август. Датата е избрана преди 10-ина години поради едно откритие на археолозите от Самоковския музей. Те проучвали една малка и Бельовата църквамного старинна църква на приблизително километър след края на града по пътя към Боровец. Самоковци я наричат Бельова църква. Според преданието е била построена от средновековен местен владетел – болярина Бельо. Около Бельовата църква според археолозите е бил разположен средновековният град -предшественик на днешния Самоков. По време на реставрацията и проучването на Бельовата църква археолозите откриват отдавна търсеното място, където самоковци тайно са погребали Св. Симеон Самоковски. Той е бил местен митрополит и става един от водачите на християнско въстание срещу османската власт през Средновековието. Загинал мъченически, той е канонизиран по-късно като светец. Сведения за него и икони с неговия образ се пазят в Рилския манастир и в църквите на околни села.

Но близо два века и половина самоковци го почитат като покровител на града, без да знаят къде точно е погребан. Когато археолозите откриват гроба му в малката Бельова църква, жителите обявяват датата на гибелта му – 21-и август – за празник на града. Стените на църквата са покрити със старинни стенописи с библейски сюжети. А няколко от иконите са изрисувани от Никола Образописов и Захарий Зограф – двама от най-известните майстори на Самоковската иконописна школа през епохата на Възраждането. След продължителната реставрация тази църква отскоро е отворена за поклонници и гости и е една от интересните забележителности на Самоков. На метри от църквата има и свещен извор, чиято вода е лековита според местните хора.

Шишманово калеНедалеч от Бельовата църква, но по-високо в склоновете на Рила се намира още един интересен културно-исторически паметник – средновековна крепост, наречена Шишманово кале. Стари народни легенди твърдят, че там през ХІV век българският цар Иван Шишман е водил битка срещу настъпващите османски завоеватели. Още по-назад в историята отвеждат находките от селища на древните траки, живели в подножието на Рила и развивали рударство и добив на желязо още в древността. През Средновековието за обработката на желязо в Самоковското поле се изгражда цяла мрежа от съоръжения, наричани самокови – огромни чукове за коване на желязо, задвижвани от речните води. Тези самокови са дали името на града – Самоков. Макети на тези съоръжения могат да се видят в Историческия музей в самия център на града. Планинските реки, които някога са задвижвали самоковите, се спускат от Рила и по-надолу, в равнината, се Язовир Бели Искърсъбират в Искър. Коритото й прекосява целия Самоков. А след това се влива в язовир Искър – едно от любимите места за почивка през уикенда както на самоковци, така и на софиянци. В построена неотдавна мащабна спортна зала в града се провеждат международни турнири по волейбол и баскетбол. А отбори от Европа и Близкия изток вече идват за тренировъчни лагери в Самоков. Заради разнообразното природно обкръжение и възможности за спорт и отдих, както и с богатото си културно-историческо наследство град Самоков става все по-притегателен туристически град, който все повече излиза от сянката на известния ски-курорт Боровец.


GPS координати: E 23° 33' 26.76"; N 42° 20' 10.37"
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност

{googleMaps lat=42.33621470741859 long=23.55743408203125 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Румяна Панайотова, БНР

Коментари  

 
#1 Елена Димитрова 2013-08-10 17:31
Много съм благодарна на жителите на град Самоков, на маестро Борис Стрински-самоковец,компо зитор,че песента "Бялата порта на Рила" по мое стихотворение стана име на туристическия песенен фестивал.Музиката е прекрасна.Песента се пее,за което искам да направя дълбок поклон.Елена Димитрова
 

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

TRAVEL & LEISURE: НА КОЛЕЛО В РИЛА – I ЧАСТ

Когато се попитах каква ваканция да избера в България, приятелите ми единодушно предложиха да опозная чаровната Рила планина, която е съчетала в себе си невероятни гледки и красива природа, манастири и интересни... продължава>