You are here:   Начало Още... Въпроси и отговори БЪЛГАРИЯ СИ ВРЪЩА КУЛТУРНИТЕ ЦЕННОСТИ ОТ ЧУЖБИНА

БЪЛГАРИЯ СИ ВРЪЩА КУЛТУРНИТЕ ЦЕННОСТИ ОТ ЧУЖБИНА

Започваме кампания да си връщаме културни ценности, заяви министърът на културата Вежди Рашидов на церемония по предаването на задържани антики. В момента се работи от Италия да бъдат върнати 160 български ценни икони. Над 2200 антични ценности бяха върнати на Националния исторически музей в края на февруари 2009 г., след като преди години са нелегално изнесени в Италия. Това бе безпрецедентен случай, защото за пръв път друга държава върна на България исторически ценности по напълно легален начин. Предстои да отидем и в САЩ, за да преговаряме и да създадем условия как да си връщаме български ценности, защото това е богатство на нашата страна, добави Рашидов.

"Едва в Канада разбрах, че търговията с антики е на второ място след търговията с дрога. За да се изнасят ценности, си давате сметка това какъв канал е и на какво ниво е изнасянето", заяви министърът, който преди време донесе наши антики оттам. За първи път има държава, правителство, което си позволява да връща, отбеляза той.

Рашидов обясни, че има държави, които по закон не са длъжни да връщат прихванати ценности. Благодарение на висшата дипломация, която водим, започват да стават факт тези неща, добави той.

Прокурорът от Върховната касационна прокуратура Николай Соларов съобщи, че се подготвя инструкция за съвместна работа между МВР, Министерство на културата и прокуратурата, за да може съкровищата на българската страна да не напускат държавата и да останат завинаги в нашите музеи. По думите му предадените днес ценности са предмети, които са били обекти на досъдебни производства и които не са върнати на престъпниците, като добави, че се надява до два месеца да се покажат още.
Никога в България не е имало свободен пазар на археологически паметници на културата, това нещо може да бъде само предмет на престъпление, добави той.

Връчените днес културни ценности отиват във фондовете на Националния исторически музей. Директорът му Божидар Димитров каза, че струват около 300 хил. лева.
Тези експонати са били открити от МВР около Пловдив. Те включват бронзова тракийска ризница от 5-4-ти век пр. Хр., римски меч и железни копия. Тракийската ризница е един от най-добрите екземпляри, откривани в земите на траките.

източник: БТА

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация: