You are here:   Начало Туризъм България ПЕЩЕРАТА СНЕЖАНКА

ПЕЩЕРАТА СНЕЖАНКА

Снежанка е пещера, разположена в Баташката планина в Родопите и се намира на 5 км от град Пещера, открита през 1961 година. Пещера е малък и кокетен град, застанал на границата между Тракийската низина и висотите на Родопа планина. Пътят ни към пещерата минава през центъра, където в  неделния ден нямаше почти никой по улиците. Излизаме от града и хващаме пътя за град Батак, който е по протежение на р. Стара река. След 2 км е отбивката за пещерата. Тук вече навлизаме  в резерват Купена, който е разположен в северните части на Баташката планина, простира се от 500 до 900 м надморска височина и е богат на много различни карстови форми.

Пътят към Снежанка е асфалтов, но ако сте с ниска кола, по-добре я оставете на отбивката и вървете следващите 3 км пеша. Лека-полека стигаме до края на пътя. Тук има паркинг  и остават още около 1 км. Пътят се превръща в стръмна горска пътека и след около 45 минути нагоре по стръмна еко-пътека дълга 830 метра стигаме до входа на пещерата. Голямо мъчение е нагоре. За оптимистично настроение от БТС за сложили различни хумористични табели по пътеката, указващи темпото, с което трябва да се движите нагоре – „Спри и си почини”, „По-бавно”, „ Не се предавай”.  И ние не се предадохме!

Независимо от това, че е сравнително малка, в пещерата може да се видят едни от най-красивите ледникови форми в България. Не успях да ги снимал, защото беше  забранено да се правят снимки. Снежанка е открита на 3 януари 1961 г. Кръстникът е професор Алекси Петров от БАН, дал името й на основание фигурите, напомнящи вълшебната приказка и снежнобялата красота на залите Дължината й е само 145 м. Пещерата е с постоянна годишна температура от 6°. Образувана е от Новомахленската река през епохата на леванта и дооформена през кватернера.

Богата е на сталагмити, сталактити, сталактони, драперии, синтрови езерца. Най-големият сталактит е дълъг 1.27м. Снежанка се състои от няколко красиви зали: Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала, свързани със Срутището, над което минава мост. Във Вълшебната зала, изградена от снежнобял кристален синтър, природата е създала фигурка, оприличавана на приказната героиня, дала името на пещерата. В средата на пещерата има кръгли огнища, до които са намерени предмети от ранножелязната епоха и кости на животни. Траките са я ползвали като убежище от врагове. Снежанка е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Електрифицирана и благоустроена. Отворена е за посетители при работно време: лятно 9-17:15 ч. без почивни дни, зимно 10-16 ч. с почивни дни. Има печат на БТС. Пропускането за влизане е за групи и е на всеки час и 15 минути. Затова гледайте да сте на входа й точно тогава.

Oстанахме очаровани от красотата на пещерата. Ако я посетите веднъж, няма да забравите никога видяното там. По пътеката надолу се натъкваме на беседка, спираме за обяд и почивка. На 50 метра от беседката има чудна гледка към  връх Купена и скалните образувания по него. Не може да я пропусна и правя няколко кадъра. Слизането е по-приятно от изкачването и става по-бързо. След известно време стигаме града. Хващаме последния влак към Пловдив и оттам за София. Гледам си часовника, когато вече с градския транспорт  пътувахме към вкъщи – беше около 23:00. Колко бързо мина времето. Не напразно хората казват: „Хубавите неща стават бързо!”

източник: Магелан пътешественик

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

КОПИЛОВЦИ И КОПРЕНСКАТА ЕКОПЪТЕКА

Отново стегнахме раниците. Този път за село Копиловци – Северозападна Бълагрия, за да навестим отново Копренската екопътека. От София разстоянието е около 130 км, което предположи и тръгването ни „с първи петли”, за да... продължава>