You are here:   Начало Туризъм България КРАПЕЦ - ПОСЛЕДНИЯТ ИСТИНСКИ КУРОРТ НА ЧЕРНО МОРЕ

КРАПЕЦ - ПОСЛЕДНИЯТ ИСТИНСКИ КУРОРТ НА ЧЕРНО МОРЕ

Плажът в КрапецПоследните години много се изписа за нашето Черноморие - колко много са хотелите и как вече няма къде да се почива наистина. Но въпреки всичко на нашетоморе все още има кътчета, в които можете да намерите „безхотелно” спокойствеие. И макар да са много малко, те са уникални, автентични и предлагат почивка, която само морето може да донесе.

Едно от наистина малкото запазени кътчета на нашето черноморие е село Крапец. То се намира само на 10 километра от Шабла и на 90 от Варна. Разположено е до самото море.. Районът е екологично чист, а плажната ивица между Крепец и Дуранкулак е цели 6 километра. Тя вече е уникална по вида си - на нея няма хотели и безброй заведения, морето е чисто и приятно, дъното е с мек пясък. Всичко е тихо, спокойно, с аромат на море и почивка.

 

Дуранкулашко езероСамо на километър от селото се намира Дуранкулашкото езеро. То е изключително привлекателно място за любителите на риболова - в него има изобилие от бяла риба, шаран, сом, раци, както и някой много редки видове. Само пясъчните дюни и плажната ивица го делят от морето. В езерото има и голям остров, на който се намира храмът на Кибела - един от най-големите праисторически некрополи в света, на възраст около две хиляди и петстотин години. Наблизо се намират и останките на най-голямото и най-старо неолитно селище в цяла континентална Европа - от 5250 - 3800 г. пр.хр. Всички археологически находки се намират в музея в Добрич.

С подобен произход на Дуранкулашкото езеро са и Шабленското и Езерешкото езера, разположени Шабленско езерона юг, близо до село Крапец. Двете езера са свързани чрез изкуствен канал. Тези две езера са много посещавани от различни видове птици, най-вече ибиси. Те, заедно с Дуранкулашкото, са едни от най-важните части на Via Pontica - един от основните пътища на мигриращите птици в Европа. Езерата се използват и за водоснабдяване за домашни нужди, риболов, земеделско напояване, паша на домашни животни. След Шабленското езеро се намира и най-стария фар на Черно море, разположен до рибарското селище на нос Шабла. Съвсем наблизо можете да видите и останките на византийска крепост от 4-ти век, а намереното в останките може да се види в културния дом на Шабла. В района на село Крапец има и множество тракийски могили.

Рибарското пристанище в КрапецВъпреки липсата на големи хотели, тук места за настаняване има. В момента действат няколко малки хотелчета, няколко вили и къщи за настаняване. Като цени те са далеч от тези на хотелите в силно застроените курорти. Цените варират между 10 и 30 лева на легло по време на сезона. Има възможности за намане на цели вили и къщи със собствени кухни и кокетни дворчета. А кухнята на Крапец също е уникална - тук се прави най-добрата рибена чорба, приготвена от 3 - 4 вида риба. Не пропускайте да опитате и добруджанска яхния, кавърма, както и възпяваното от Йовков добруджанско печено пиле с чесън.

Можем само да мечтаем да имаме повече местенца като село Крапец - запазили бита и атмосферата на рибарско морско селце,без нощни заведения, спа, молове и лунапаркове, а просто място за една страхотна почивка - близо до морето, до природата.

GPS координати: E 28° 33' 58.21"; N 43° 37' 29.61"
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=43.62489271566357 long=28.56616973876953 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Дамян Димитров

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ОТ СОЛУН ДО АТОН ВСЯКА СТЪПКА НАШЕПВА ИСТОРИЯ

От Солун до малкото градче Урануполи, последното селище преди монашеската република Атон, са около стотина километра, но почти по целия път има исторически забележителности. На това и на доста други атракции залагат... продължава>