You are here:   Начало Туризъм България КРАПЕЦ - ПОСЛЕДНИЯТ ИСТИНСКИ КУРОРТ НА ЧЕРНО МОРЕ

КРАПЕЦ - ПОСЛЕДНИЯТ ИСТИНСКИ КУРОРТ НА ЧЕРНО МОРЕ

Плажът в КрапецПоследните години много се изписа за нашето Черноморие - колко много са хотелите и как вече няма къде да се почива наистина. Но въпреки всичко на нашетоморе все още има кътчета, в които можете да намерите „безхотелно” спокойствеие. И макар да са много малко, те са уникални, автентични и предлагат почивка, която само морето може да донесе.

Едно от наистина малкото запазени кътчета на нашето черноморие е село Крапец. То се намира само на 10 километра от Шабла и на 90 от Варна. Разположено е до самото море.. Районът е екологично чист, а плажната ивица между Крепец и Дуранкулак е цели 6 километра. Тя вече е уникална по вида си - на нея няма хотели и безброй заведения, морето е чисто и приятно, дъното е с мек пясък. Всичко е тихо, спокойно, с аромат на море и почивка.

 

Дуранкулашко езероСамо на километър от селото се намира Дуранкулашкото езеро. То е изключително привлекателно място за любителите на риболова - в него има изобилие от бяла риба, шаран, сом, раци, както и някой много редки видове. Само пясъчните дюни и плажната ивица го делят от морето. В езерото има и голям остров, на който се намира храмът на Кибела - един от най-големите праисторически некрополи в света, на възраст около две хиляди и петстотин години. Наблизо се намират и останките на най-голямото и най-старо неолитно селище в цяла континентална Европа - от 5250 - 3800 г. пр.хр. Всички археологически находки се намират в музея в Добрич.

С подобен произход на Дуранкулашкото езеро са и Шабленското и Езерешкото езера, разположени Шабленско езерона юг, близо до село Крапец. Двете езера са свързани чрез изкуствен канал. Тези две езера са много посещавани от различни видове птици, най-вече ибиси. Те, заедно с Дуранкулашкото, са едни от най-важните части на Via Pontica - един от основните пътища на мигриращите птици в Европа. Езерата се използват и за водоснабдяване за домашни нужди, риболов, земеделско напояване, паша на домашни животни. След Шабленското езеро се намира и най-стария фар на Черно море, разположен до рибарското селище на нос Шабла. Съвсем наблизо можете да видите и останките на византийска крепост от 4-ти век, а намереното в останките може да се види в културния дом на Шабла. В района на село Крапец има и множество тракийски могили.

Рибарското пристанище в КрапецВъпреки липсата на големи хотели, тук места за настаняване има. В момента действат няколко малки хотелчета, няколко вили и къщи за настаняване. Като цени те са далеч от тези на хотелите в силно застроените курорти. Цените варират между 10 и 30 лева на легло по време на сезона. Има възможности за намане на цели вили и къщи със собствени кухни и кокетни дворчета. А кухнята на Крапец също е уникална - тук се прави най-добрата рибена чорба, приготвена от 3 - 4 вида риба. Не пропускайте да опитате и добруджанска яхния, кавърма, както и възпяваното от Йовков добруджанско печено пиле с чесън.

Можем само да мечтаем да имаме повече местенца като село Крапец - запазили бита и атмосферата на рибарско морско селце,без нощни заведения, спа, молове и лунапаркове, а просто място за една страхотна почивка - близо до морето, до природата.

GPS координати: E 28° 33' 58.21"; N 43° 37' 29.61"
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=43.62489271566357 long=28.56616973876953 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Дамян Димитров

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ДЕСЕТТЕ НАЙ - ДОБРИ ПЛАЖА В ТУРЦИЯ

Забравете за претъпканите турски курорти. Ето 10 ненаселени от тълпи плажове - от скрити заливи до девствени уединени кътчета. Ако лятната почивка в Турция ви навежда на мисли за претъпкани плажове и противни масови... продължава>