You are here:   Начало Туризъм България ИЗТОЧНИТЕ РОДОПИ: ДО МИСТИЧНАТА МЕСТНОСТ ЧИТКАЯ

ИЗТОЧНИТЕ РОДОПИ: ДО МИСТИЧНАТА МЕСТНОСТ ЧИТКАЯ

На брега на язовир "Студен кладенец", съвсем близо до Кърджали , се намира село Лисиците. Единствената връзка на селото с цивилизацията е висящ въжен мост над стеснението на язовира. За моста казват, че е най-дългият въжен мост в страната - разстоянието между пилоните е 260 м.

За да стигнем дотам, минахме през село Широко поле, продължихме по черен път под вулканичните стени на Момини скали, спуснахме се пеша до язовира и залитайки по моста, се озовахме на отсрещния бряг.

Посрещнаха ни две дружелюбни кучета и стопанина им, който ни упъти към "дупките в скалите". Село Лисиците ни върна поне век назад във времето – идилични каменни постройки, заградени единствено от бодлива растителност дворове, липса на пътища и моторни превозни средства, тишина нарушаване само от случайното блеене на пасящите по ливадите крави.

Следвайки указанията да завием при чешмата, постепенно набрахме височина по хълмчето южно от селото. След около 200 метра достигнахме върха на възвишението, върху което някога е имало тракийска крепост. Местността се нарича Читкая (ОТ "чит" – дувар, зид; И "кая" – скала, канара). Изградена е от камъни без спойка, прегражда северната част и опасва площ от 1200 кв.метра. По оскъдната информация за тази крепост научихме, че през 70-те години са правени малко археологически проучвания. На повърхността са били намерени много фрагменти от различни по големина и дебелина глинени съдове. Крепостта е датирана от IV – I век пр.н.е.

На южния склон по надолу видяхме интересни скални пирамиди и гъби, вероятно от варовик. Състава на скалите в района се сменя рязко – от другата страна на язовира са вулканичните скални туфи на природния феномен Момини скали. тук попаднахме на вулканична пепел и други типове вулканична скала, смесени причудливо и ерозирали в красиви форми, поради различната плътност на скалата.
По отвесните им форми се забелязваха издълбани от човешка ръка скални елипсовидни и трапецовидни ниши - вероятно от ремето на траките. Удпяхме да изброим около 50 от тях, разположени в три реда, на различно разстояние една от друга. Повечето са с южна и югозападна ориентация, но има и няколко със северно изложение...

В подножието на една от скалите попаднахме на полусферична гробница, издълбана в масивна скала и с почти равно елипсовидно дъно. Под скалистия връх между реките и селото все още има следи от тракийско селище, където са намерени две надгробни могили и няколко разрушени гроба.

И до сега тракийските скални ниши остават загадка за археолозите. Как и защо са били издълбани, е въпрос на многобройни тълкувания и предположения. Установено е че са изградени на много трудно достъпни места – предимно в надвеси и под големи тавани и скални козирки. Догадките за тяхното предназначение варират от погребални урни, през изпитание за възмъжаване до идеята, че това е азбука на миньорите. За съжаление няма доказателства за нито една от тези теории. А Чаткая остава забулена в тайни...

Текст и снимки: Люба Манолова, bgizlet.com

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ЦАРСКО ПОСЕЩЕНИЕ ЗА ВСЕКИ В САНКТ ПЕТЕРБУРГ

Изненадите в Санкт Петербург започват още от гарата. Когато експресът от Москва приближава, от високоговорителите на перона еква класическа музика. Подобно посрещане стъписва чуждите туристи, които започват да се... продължава>