You are here:   Начало Още... Автомобили КОМПРОМИСЪТ МЕЖДУ МАГИСТРАЛАТА И ПЛАНИНАТА - СУЗУКИ ГРАНД ВИТАРА II

КОМПРОМИСЪТ МЕЖДУ МАГИСТРАЛАТА И ПЛАНИНАТА - СУЗУКИ ГРАНД ВИТАРА II

Сузуки Гранд Витара IIИзискванията на клиентите непрекъснато се покачват. В търсене на един автомобил за няколко цели, предлагащите големи възможности автомобили не са много. За да отидем на излет в планината, да стигнем бързо до там, а на другия ден да свършим работа в града, ни трябва нещо по-специално. Повечето всъдеходи са мудни на магистралата, бързите автомобили пък са трудни за черния път, а големите габарити на повечето мощни джипове пречат за спокойното придвижване из града. След детайлно търсене, открихме един автомобил, който предлага едно добро съчетание за нашите критерии. Гранд Витара II на японците СУЗУКИ има добри възможности за офроуд, държи се добре на асфалта и габаритите са задоволителни. Разходът на гориво също не трябва да се подценява - Японецът предлага широка гама двигатели, които, смея да твърдя, са с едни от най-добрите показатели в този аспект.

 

"Сузуки Гранд Витара" бе избран за "4х4 на годината за България" за 2005 г. в конкуренцията на машини като "Джийп Гранд Чероки", "Лендроувър Дискавъри", "Мерцедес М-клас", "Нисан Патфайндър". Някои от тях са по-всъдеходни, други - по-луксозни, и всички - по-големи, по-мощни и по-скъпи. Ако се погледнат данните, ще се види, че като цяло "Витара" извън пътя автомобилът показва сериозна стабилностпечели най-вече в твърде комплексния показател "съотношение цена/качество", без да блести ярко в другите графи - "пътно поведение", "сигурност", "двигатели и трансмисия", "дизайн", "функционалност". Всъщност състезанието по отделни показатели не е толкова важно. Колата не е сбор от качества, а по-скоро тяхно съчетание. Голямото инженерно предизвикателство винаги е било в това да се намери баланс, да се постигне компромис между противоречиви и често взаимно отричащи се неща. Очевидно при "Витара II" е намерена интригуваща пропорция.
 
Основна за днешните всъдеходи е дилемата "скорост - всъдеходност". Истинските офроудъри не са нито скоростни, нито комфортни, а бързите по асфалт не могат да бъдат особено надеждни извън него. В битката с това противоречие бяха създадени доста сложни технологии - активно окачване с променлив пътен просвет, комплицирани задвижвания 4х4 с автоматична скоростна кутия, които самостоятелно преразпределят тягата, електронен контрол при спускането и т. н. "Мерцедес М-клас" и "Лендроувър Дискавъри" примерно ги имат в пълен набор, те са и по-бързи, и по-всъдеходни, но пък са и по-скъпи.

При "Витара" е намерено по-просто решение. Пътният просвет е постоянен и сравнително висок - 20 см. Постигнат е чрез използването на самоносеща каросерия, усилена в долната й част с интегрирани лонжерони, които наподобяват рама. Така нужната за офроуд здравина се съчетава с по-малко тегло, отколкото при класическата структура с рама, а просветът е достатъчен за уверено впускане по кал и баири. Не чак за крайности, но и доста по-далеч от типичните "паркетни всъдеходи". Едновременно с това машината не стои прекалено високо над асфалта, а независимото окачване й осигурява добра скоростна стабилност.

Комбинацията от висока проходимост и стилен дизайн събират погледите и на моретоПри теста "Гранд Витара" се показа като сравнително бърза и комфортна кола по асфалт. Двулитровият бензинов двигател (140 к. с.) я тегли стабилно, макар че при потегляне изглежда малко муден. Моторът се нуждае от обороти, за да даде максималната си мощност. Вероятно с дизела (1,9 л, 130 к. с.) усещането ще е по-различно. По фирмени данни максималната скорост е 175 км/ч. До 130 всъдеходът се държи устойчиво по магистрала. Тестът бе в най-силния снеговалеж, и динамиката не бе изпробвана докрай, но пък даде възможност да се почувстват осезателно предимствата на всъдехода. А при нормална градска експлоатация и то при снеговалеж, кварталните улици могат да станат като офроуд-полигони. Витарата смело разбутваше натрупаните преспи и преодоляваше характерните зимни клопки, които тровят шофьорския живот - не поднася, когато една или две гуми попаднат на заледен участък или нагазят в купчините лепкава каша, останала върху уж почистения асфалт, ловко се измъква от дълбоки коловози, минава през дупки и локви, отбива в снега, за да даде път в стеснените платна, потегля и катери без проблеми заснежени склонове, спира уверено. И може да помага на закъсали колеги. Задвижването 4х4 е постоянно включено, но има възможност за блокировка на централния диференциал и понижаваща предавка. Като се включат и двете, дърпа като истински трактор. Макар че, разбира се, не това е нейното призвание.

И интериорът при Сузуки вече не е Всъщност "Гранд Витара II" е по-скоро градски всъдеход от ново поколение. Личи си и от дизайна, в който има повече елегантност, отколкото първичната суровост на борците с природата. Агресивността също е внимателно дозирана и не стига до плашещия ореол, изграден около по-големите всъдеходи. Интериорът също е комфортен, че и изискан. В каросерията с пет врати има предостатъчно простор за 5 пътници с доста багаж. Интересна новост е запалването без контактен ключ. Колата разпознава дистанционното в джоба на собственика, а се пали със завъртане на копче, поставено на традиционното място. Интериорът също е комфортен и приятен.

 

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация: