You are here:   Начало Туризъм България ДУХЪТ НА ДРЕВЕН МОНАХ ПАЗИ АЛАДЖА МАНАСТИР

ДУХЪТ НА ДРЕВЕН МОНАХ ПАЗИ АЛАДЖА МАНАСТИР

Балконът на скалния манастир край Варна Аладжа манастир опасно се накланя към пропастта. Терасата, по която дневно преминават над 1000 туристи и варненци, за да видят енергийния център на България, е проектирана някога от известния варненски архитект Камен Горанов. За съжаление от труда му не се пазят нито чертежите, нито технологията, по която е изградена терасата, разказа уредникът на скалния манастир Валери Кинов. 90 000 лева е цената на ремонта, а най-вероятно през есента работници ще започнат укрепването на площадката.


Единственият денонощен обитател тук е духът Рим папа

За 20 години работа като уредник съм усещал невидимото му присъствие, казва Кинов. Митичният покровител на несметните съкровища, скрити в 49 подземни галерии, става известен за първи път от публикация на братя Шкорпил в известията на Варненското археологическо дружество. Смятаните за основатели на българската археология братя научават за съществуването на  духа пазител от учители в района и стари хора и описват всичко в стотина страници, посветени само на скалния манастир.

Легендата за Рим папа или Имри папа, което в превод означава християнски поп, вълнувала местните жители в района. Някои твърдели със сигурност, че са го виждали да броди из тайнствените останки от монашеската обител, създадена още в раннохристиянската епоха, други усещали присъствието му като вятър край ушите си. От уста на ухо легендите на добрия Рим папа достигнали до съвремието, а днес представлението “Звук и светлина” ги разказва на  хилядите запалени по мистиката, оплетена в реалната история на това особено място. Дори само заради Рим папа, който е зловещ демон от времето на кръстоносните походи, примерно в Югоизточна България.

Митичният покровител на Аладжа манастир играе ролята на добър само тук, сред отвесните скали, в които са вдълбани сякаш не от човешка ръка ниши, обитавани от монаси отшелници.

От това място Бог като че ли е само на една ръка разстояние, а застанеш ли на високото, като нищо може да видиш дори Таворската светлина. Тя обаче се открива само на посветените, като Петър, Яков и Йоан, пред които на подобна планина се явил Христос в деня на Възнесението си – целият в бяло и огрян от Таворска светлина.

Ако през пролетта някой около манастира ви попита: “Има ли пръчки в Хачуката, раждат ли жените и телят ли се кравите ви?”, със сигурност ще бъдете един от виделите чудния дух. Положителният отговор на въпроса е единственото, което връща Рим папа в скалните лабиринти, от които се вижда цялата морска шир.

Валери Кинов открива Рим папа в американски пътеводител


Начинаещият археолог, назначен да работи в отдалечения на около 17 км скален манастир, остава изумен от туристка, дошла чак от САЩ. С пътеводителя жената идва да види на място чудото, което зарежда с положителна енергия, при това доказано научно от конгрес на радиестезисти, измерили с махало трептенията на монашеската обител. В издадения от американско издателство пътеводител бил описан духът Рим папа.

Застана ли до параклиса, кръвното ми се нормализира, разкрива Валери Кинов. От 20 години археологът издирва лековито кладенче на латинския път в местността Латинът, чиято вода лекува очите. Или е пресъхнало аязмото, или водите му се губят някъде из подземията на скалата, смята археологът.

Скитник открил съкровището и паднал в несвяст

Според друга легенда в изчезналите лабиринти има 49 подземни галерии, където някога, преди векове, било скрито съкровище. Малко преди Освобождението в монашеската обител се настанил неканен гост. Човекът знаел за легендата и случайно открил входа към подземието с 49-те пещери. Когато решил да влезе при несметното богатство, чутовен глас проехтял в пещерите, а скитникът паднал в несвяст пред желязната порта. Събудил се на сутринта, а джобовете му били пълни със злато.   Вестта за съкровището накарала турският управник да хукне с потеря да го дири. Не било дадено обаче на османлията да види заровеното в пещерите злато. Скитникът бил заточен някъде в Диарбекир, но щом се върнал от заточението, хукнал с приятели да дирят що е останало от него. Братя Шкорпил твърдят, че името на скитника било Стоянчо, Янчо Канарджи бил негов съдружник, а двамата извадили от пещерите няколко чувала златни монети.

Че нещо вярно има в легендата - има, казват старите хора. Съвсем наблизо, дето някога минавал Латинския път, сега се намира Янчова поляна, а заради трудовопоправителния лагер там допреди 40 години местността има лоша слава, макар да носи името на Янко Канарджи. С парите от имането Стоянчо построил десетки чешми из България, единият чувал със злато отишъл за позлата на иконите, а съдбата на останалото злато тъне в неизвестност. Златна монета от подземното съкровище обаче притежавала царица Йоана, жена на княз Фердинанд, но никой не я е виждал с очите си. Ако искате да  видите Таворската светлина, да се отделите от земята на няколкостотин метра, където са монашеските ниши, Аладжа манастир е мястото. Вслушайте се във вятъра. Може да е самият Рим папа.
Имперски разузнавач описва тайните на обителта. В третото писмо от “Писма от България” Виктор Тепликов, руски имперски разузнавач и писател, достига през 1828 год. до намиращия се наблизо манастир “Свети Константин и Елена”.  Монах от манастира развързал устата си пред руския големец. Разкрил тайната на съкровището, но предупредил да не доближава вратата.

Потайният разговор бил дочут от останалите братя в манастира. На сутринта, когато посветеният монах завел  Тепликов на Аладжа манастир, пред входа на подземията открили монах с навита на масури брада и пълни джобове със злато и сребро. Не минало много време и монахът изчезнал завинаги.

Христос на трон и ангели

 

Църквичката -  малък параклис на третия етаж, почти под небето, е добре запазена. Багри от църковната стенна украса разкриват пет фигури, вероятно на светци. За съжаление до днес времето е съхранило само фрагменти от библейската сцена.

Таванът е изографисан също. В центъра е Христос на трон, а от двете му страни витаят ангели, които поддържат централния диск. В ъглите бдят светци и според познавачите на църковната иконопис това най-вероятно са четиримата евангелисти, увековечени в стил, господстващ през  XIV век.

източник: Монитор

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

АФТЪР УИКЕНД, НОВАТА МОДА В ПОЧИВКАТА

Прекрасен неделен следобед. Тогава човек е добре отпочинал и отспал. С огромна наслада кара колата си към някой от зимните курорти. И гледа как едни пълни коли се движат бавно, има задръстване. Това не го притеснява... продължава>