You are here:   Начало Туризъм България ПАВЕЛ БАНЯ - МИНЕРАЛНА ВОДА И РОЗОВИ ГРАДИНИ

ПАВЕЛ БАНЯ - МИНЕРАЛНА ВОДА И РОЗОВИ ГРАДИНИ

Рози и минерални води – това е емблемата на Павел баня – един от известните ни балнеолечебни центрове, потънал в тишина и спокойствие в сърцето на Розовата долина. Вече 55 години курортният град посреща гости от страната и чужбина, които идват за да лекуват болежките си в местните санаториуми и специализирани болници. Напролет, когато розовите насаждения в околностите на града се обагрят в цикламено, настъпва истински празник. Розоберачи и туристи от страната и чужбина се стичат в града, за да участват в наситен с ведро настроение, музика и танци фестивал. Но и през останалото време градът не може да се оплаче от липса на посетители.

За почти вълшебното въздействие на павелбанската вода върху опорно-двигателния апарат и нервната система са знаели още древните римляни, населявали някога този къс плодородна земя. За това говорят останките от античен град с римски бани и антични балнеоложки съоръжения. Днес лечебните води от 7-те естествени термални извора, бликащи в града и околностите му, са каптирани и се използват от местните санаториуми, балнеолечебници и спа хотели, които се радват на добра клиентела. Топла минерална вода пълни и басейните на Павел баня – една търсена атракция, особено от най-малките.

Специалистите обаче предупреждават, че местните води са „агресивни” и не е препоръчително човек дълго да се задържа в басейните без лекарско предписание. Желаещите да се възползват от лечебните им свойства могат да се снабдят предварително с необходимите медицински документи и да се настанят в някоя от лечебните бази. Другият вариант е да отседнат на хотел, или на квартира и да посещават балнеосанаториумите под вещото око на рехабилитатори и специалисти. Повече за лековитите свойства на местните извори научаваме от д-р Минчев, който от години работи в Павел баня.

„Павелбанската вода е хипертермална. Тя е от 52 до 59 градуса, слабо минерализирана и радонова. Всички тези характеристики я правят незаменима в лечението на болестите на опорно-двигателния апарат, на ставите, на повечето от болестите на периферната нервна система, ревматизъм и др. Но ние държим да подчертаем, че нямаме амбицията да налагаме Павел баня като спа център по подобие на други наши градове с минерални извори. При нас се лекуват широк спектър от болести. Затова акцентираме най-вече върху медицинския туризъм.”

Част от лекарите, работещи в Павел баня, са ученици на проф. Георги Гечев. Доайенът на балнеологията в града е автор на уникална методика за т.нар. подводна екстензия, която от дълги години се прилага успешно в местните балнеолечебници, превръщайки се в „запазена марка” на Павел баня. Пациентите с дискова херния се поставят във вана с вода която не надвишава 36 градуса и се обездвижват с помощта на фиксиращи колани. След което се провеждат поредица от подводни екстензии. Процедурата е безболезнена и много ефикасна. Според специалистите павелбанската минерална вода помага за отпускането на мускулатурата и това улеснява процеса на изтегляне и наместване на притискащите прешлени. Пациентите си тръгват от града здрави, прави и доволни. Затова славата му се носи и зад граници.

„Нашите гости от чужбина идват предимно като индивидуални туристи. Посрещаме хора от Гърция, Америка, Израел, Македония и Сърбия – хвали се Йордана Енева – зам.-кмет на общината. В момента обсъждаме необходимостта от езиковото обучение на персонала в балнеолечебниците, тъй като очакваме в следващите години финансовите постъпления от чуждестранни посетители да се увеличат значително.”

Павел баня има великолепен просторен парк, който през лятото осигурява така желаната прохлада. Приятно е да се разхождаш под сянката на вековните му дървета и да се наслаждаваш на цветните лехи и „стройния” птичи хор, озвучаващ целия балнеокурорт. Градът е домакин на много фестивали и празници. А ако обичате да се скитате сред природата и да се дивите на красиви пейзажи едва ли ще останете разочаровани. Наблизо се намира язовир Копринка, в чийто „стъклени” води се отразяват първенците на Стара планина. В накацалите край бреговете му капанчета се предлага пресен шаран и уклей. Обилно и здравословно можете да похапнете и в страноприемницата на близкото село Габарево, а после да посетите старата му каменна църква, както и т.нар. Джананова къща-музей.

Павел баня е общината с най-много розови насаждения в България. Районът е известен с традициите си в розопроизводството и е осеян с розоварни, които са с отворени врати за туристите. Любителите на пешеходните преходи пък поемат нагоре по пътеките на Балкана. А те отвеждат до недокоснати от човешка ръка местности и местообитания на редки пернати видове. Един от тези маршрути стига до хижа Соколна, превърнала се в култово място за заклети природозащитници и фотографи.

източник: bgizlet.com

текст и снимки Венета Николова (за БНР)

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ БАТАК - ДОСПАТ - СЪРНИЦА

Предприемаме едно отдавна чакано пътешествие, свързано с два от най-големите и живописни язовира в България. Първото място, което искаме да посетим е Батак. Това красиво планинско градче се намира в западния дял Родопа... продължава>