You are here:   Начало Туризъм България В ТЪРСЕНЕ НА ТЪМРАШ

В ТЪРСЕНЕ НА ТЪМРАШ

На пътВ западната част на Родопите, в един от най-живописните й дялове - Чернатица, е разположен Върховръх. Скромните 1633 м височина на върха не са голямо предизвикателство, но ние тръгваме заради чистия въздух и прохладните борови гори. И за да открием руините на едно изоставено село в планината - Тъмраш.
    
В събота по обед потегляме в посока Перущица. От магистралата след Пазарджик се отклоняваме към с.Цалапица. Прясно обрани домати и чушки се продават почти пред всяка къща, а по улиците вместо тротоари има огромни асми с тежки гроздове.

Пътят ни минава през гр. Стамболийски, а жегата не закъснява. В Перущица температурата е 38 градуса, хора по улиците няма. Следваме табелките за с.Скобелево и Върховръх и постепенно навлизаме в планината. Разстоянието е около 18 км, а след всеки завой изчезва и по един градус лятна жега. Горе попадаме на истинско стълпотворение - туристи, хора от близките вили, които се разхождат по асфалтирания път като в градски парк. Първата разходка е към върха. "Покоряването" му е за около 20 минути през добре маркирана пътека, която започва от едноименната хижа. По пътеката виждаме само следи от диви прасета, а от двете ни страни се преплитат клоните на огромни борове. Въздухът е хладен и чист, някъде в гората се обажда чухал, а на небето проблясват първите звезди.
    
с. ЧуренНа следващия ден ставаме рано, за да открием Тъмраш. Тръгваме по асфалтовия път в посока с. Чурен. Повечето къщи в селото са с каменни покриви, част от тях очевидно необитаеми. Тук там сред хълмовете има малки нивички, засети с малини. Няколко дядовци са се събрали в един от селските дворове и ни разказват на дълго и широко.. " Абе деца, за какво ви е това помашко село, то нищо не е останало от него - само гробищата си седят. Два пъти е опожарявано, то е било столица на Тъмрашката република. Лошо място е това. Казват, че тъмрашлии са участвали в кланетата на перущенци при потушаването на Априлското въстание. "Ще вървите през гората поне три часа, то има и пряк път, ама миналата година като ходих за гъби, беше засипан от свлачищата." Излизаме от селото и попадаме под дебелите сенки на гората. След почти два часа ходене по равната горска пътека срещаме дървосекачи, които ни казват, че имаме още най-много половин час. Според указанията им търсим куп трупи и разклон вляво от пътеката, който извивал рязко надолу, но такъв не откриваме. Преваляме хълма, гората оредява и приближаваме следващото село - Лилково. Вече трябва да се връщаме, но разочарованието ни е голямо. Внимателно оглеждаме пътя на връщане, но уви изоставеното село не разкрива тайните си пред нас. А сигурно сме толкова близо... По обратния път настроението е минорно, но все пак разходката си струваше.
    
Червената църкваНа тръгване решаваме да потърсим друга забележителност - Червената църква. Един от най-забележителните раннохристиянски паметници, строена около V-VІ в. сл.Хр. огромна постройка, с уникални мозайки и стенописи. Руините са на изхода на града, а отклонението от пътя е точно преди вадата за напояване. Има табела.
    
Първо виждаме вадата, а точно преди да завием вдясно и ръждясалата табела в другия край на пътя. Руините се виждат от далеч. Слънцето е решило да си върне всичката жега, която пропуснахме в планината. Църквата или по-точно това, което е останало от нея, е пред нас. Наистина е величествена - огромни сводове и частично реставрирани стени от червени тухли, а под два от отворите за прозорци личат избелели стенописи. Най-високата арка е подпряна с изгнило дървено скеле и сякаш всеки момент ще рухне. Тръгваме безмълвни към напеченото и прашно поле.

GPS координати: E 24° 32' 39.12"; N 41° 58' 02.93" - хижа Връховръх
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=41.96748 long=24.54420 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Магелан Пътешественик

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

В ТЪРСЕНЕ НА ЗЛАТНОТО РУНО - ПП СТРАНДЖА

Легендата: В древногръцката митология героят Язон отплавал с кораба Арго към легендарната Колхида в подножието на Кавказ, за да открие и върне в Елада  Златното руно.Доводите: Странджанската гора със своя вечнозелен... продължава>