You are here:   Начало Туризъм България В ТЪРСЕНЕ НА ТЪМРАШ

В ТЪРСЕНЕ НА ТЪМРАШ

На пътВ западната част на Родопите, в един от най-живописните й дялове - Чернатица, е разположен Върховръх. Скромните 1633 м височина на върха не са голямо предизвикателство, но ние тръгваме заради чистия въздух и прохладните борови гори. И за да открием руините на едно изоставено село в планината - Тъмраш.
    
В събота по обед потегляме в посока Перущица. От магистралата след Пазарджик се отклоняваме към с.Цалапица. Прясно обрани домати и чушки се продават почти пред всяка къща, а по улиците вместо тротоари има огромни асми с тежки гроздове.

Пътят ни минава през гр. Стамболийски, а жегата не закъснява. В Перущица температурата е 38 градуса, хора по улиците няма. Следваме табелките за с.Скобелево и Върховръх и постепенно навлизаме в планината. Разстоянието е около 18 км, а след всеки завой изчезва и по един градус лятна жега. Горе попадаме на истинско стълпотворение - туристи, хора от близките вили, които се разхождат по асфалтирания път като в градски парк. Първата разходка е към върха. "Покоряването" му е за около 20 минути през добре маркирана пътека, която започва от едноименната хижа. По пътеката виждаме само следи от диви прасета, а от двете ни страни се преплитат клоните на огромни борове. Въздухът е хладен и чист, някъде в гората се обажда чухал, а на небето проблясват първите звезди.
    
с. ЧуренНа следващия ден ставаме рано, за да открием Тъмраш. Тръгваме по асфалтовия път в посока с. Чурен. Повечето къщи в селото са с каменни покриви, част от тях очевидно необитаеми. Тук там сред хълмовете има малки нивички, засети с малини. Няколко дядовци са се събрали в един от селските дворове и ни разказват на дълго и широко.. " Абе деца, за какво ви е това помашко село, то нищо не е останало от него - само гробищата си седят. Два пъти е опожарявано, то е било столица на Тъмрашката република. Лошо място е това. Казват, че тъмрашлии са участвали в кланетата на перущенци при потушаването на Априлското въстание. "Ще вървите през гората поне три часа, то има и пряк път, ама миналата година като ходих за гъби, беше засипан от свлачищата." Излизаме от селото и попадаме под дебелите сенки на гората. След почти два часа ходене по равната горска пътека срещаме дървосекачи, които ни казват, че имаме още най-много половин час. Според указанията им търсим куп трупи и разклон вляво от пътеката, който извивал рязко надолу, но такъв не откриваме. Преваляме хълма, гората оредява и приближаваме следващото село - Лилково. Вече трябва да се връщаме, но разочарованието ни е голямо. Внимателно оглеждаме пътя на връщане, но уви изоставеното село не разкрива тайните си пред нас. А сигурно сме толкова близо... По обратния път настроението е минорно, но все пак разходката си струваше.
    
Червената църкваНа тръгване решаваме да потърсим друга забележителност - Червената църква. Един от най-забележителните раннохристиянски паметници, строена около V-VІ в. сл.Хр. огромна постройка, с уникални мозайки и стенописи. Руините са на изхода на града, а отклонението от пътя е точно преди вадата за напояване. Има табела.
    
Първо виждаме вадата, а точно преди да завием вдясно и ръждясалата табела в другия край на пътя. Руините се виждат от далеч. Слънцето е решило да си върне всичката жега, която пропуснахме в планината. Църквата или по-точно това, което е останало от нея, е пред нас. Наистина е величествена - огромни сводове и частично реставрирани стени от червени тухли, а под два от отворите за прозорци личат избелели стенописи. Най-високата арка е подпряна с изгнило дървено скеле и сякаш всеки момент ще рухне. Тръгваме безмълвни към напеченото и прашно поле.

GPS координати: E 24° 32' 39.12"; N 41° 58' 02.93" - хижа Връховръх
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=41.96748 long=24.54420 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Магелан Пътешественик

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

КАК СТИГНАХ ДО ЧУДНИТЕ МОСТОВЕ

Много хора разказват, че Родопите са магическо място. Разказвачите на такива истории, обаче, завършат започнатите си истории много бързо и то с думите „чудесно”, „прекрасно”, „невероятно”... И аз, като един типичен... продължава>