You are here:   Начало Туризъм България КРЕПОСТТА БУКЕЛОН ПРИ СЕЛО МАТОЧИНА

КРЕПОСТТА БУКЕЛОН ПРИ СЕЛО МАТОЧИНА

Крепостта Букелон при село Маточина е една от най-добре запазените военни постройки на територията на България. Крепостта Букелон е разположена на високо плато непосредствено до самото село Маточина. Високото плато, от което доминира Букелон над околните райони е част от рид, който се издига високо в низината на преминаващата от тук река Тунджа. В тази част на югоизточна България, крепостта Букелон, която се намира на източния бряг на реката, отстои на около 40 км североизточно от Свиленград и на около 10 км източно от с. Сладун. Съвсем близо от тук е и българо-турската граница.

Крепостта Букелон при село Маточина се извисява на хълма, който се вижда в северния край на самото село. Възможният път към това военно укрепление е единствено през селото. Днес от внушителната някога крепост Букелон са останали само руини, но и те са достатъчни, за да се придобие представа за военната й мощ. В самото начало на хълма на Букелон е била изградена някога защитна стена, от която до днес са останали само бегли развалини. Петдесет метра след стената е разположена и същинската крепост Букелон.

Някога, когато е била построена, тя е била най-близката охрана на Одрин от север. В специализираната литература тя често е определяна като римска “кастра”, изградена в опус микстум. Тя е служела за фронтова линия на град Адрианополис, както тогава се е наричал Одрин. При обиколката на Букелон може да видите останките на кулата, чиято височина е около 18 метра. Донжонът е построен и реставриран през 12-14 век. Тази кула е наистина внушителна гледка, когато се погледне отдалеч. От самата външна крепост следите са на практика незначителни. По платото личат и някои съоръжения и обекти, като водосъдържател, места с култово предназначение и други.

Смята се, че Крепостта Букелон край село Маточина е построена по време на Римската империя. През 387 година край Букелон се е провело голямо сражение между войските на император Валент и готите. Тази битка приключва с загуба за римляните и със смъртта на императора. Странично от входната врата на Букелон е вграден кръстов тухлен монограм, който подсказва кой е бил владетелят й през 14 век. Според буквените означения това е Михаил. Според историческите данни, около 1328 г. българският цар Михаил води продължителни битки срещу Андроник III и достига чак до Димотика. Има предположения, че по пътя Михаил е пребивавал за кратко в Букелон и е предприел реставрация на крепостта.

Цялата крепост Букелон при село Маточина е широка около 65 метра и е дълга 150 метра. Кулата и стените на Букелон са изградени от ломени камъни и пояси от 4 реда тухли, споени с бял хоросан. Три големи етажа има донжонът. Последният етаж с полуцилиндрична форма и най-вероятно е служил като малък параклис. Бойниците са разположени от всички страни, а до тях се е стигало по дървено стълбище дървени стълби. Крепостта Букелон е един от 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

източник: Почивка бг

 

 

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

НА СКИ С ДЯДО КОЛЕДА

Заговорим ли за зима, сняг, ски, почти винаги в нашето въображение изплува образа на коледните и новогодишни празници. В главата ни се появяват елени, шейни, топлината пред камината и прехвърчащите снежинки навън. Но... продължава>