You are here:   Начало Туризъм България МЕЖДУ ТЮЛЕНИТЕ И ДЕЛФИНИТЕ - ТЮЛЕНОВО

МЕЖДУ ТЮЛЕНИТЕ И ДЕЛФИНИТЕ - ТЮЛЕНОВО

ТюленовоТюленово се намира между Шабла и Камен бряг. В Тюленово подобно на нос Калиакра и Камен бряг, бреговете са в червени цветове, стръмни спускащи се поне 20 метра надолу до морето. Тук пясък няма. Някога тук са живеели тюлени от вида тюлен монах. Казват, че през 30-те години на миналия век, румънската кралица Мария, получила като подарък двойка тюлени. Първоначално живеещи в заградена територия на бреговете на Балчик, скоро тя решила, да ги пусне на свобода, предполага се, че те са се адаптирали и създали поколения, обитавайки подводните пещери на Тюленово.

През 1978 година по време на подводна експедиция на германци, в една от пещерите водолаз Тюленовооткрива останки от скоро умрял тюлен. Хората смятат, че това е последния живял в Тюленово. Но делфини, скачащи, увличащи те с играта си, могат да се видят и сега. До самата пещера - Тюленовата пещера, където е открит последния тюлен може да се стигне само по вода и то в тихо време. При вълнения на морето достъпът е невъзможен, но успееш ли, казват - те очаква уникална разходка, и то 200-300 метра навътре. Тук е като място недокоснато от цивилизацията, красиво и неопитомено. Почти всяко местенце си има име: "Ашалък", "Киприя", "Дупката", "Мартина". Край Тюленово могат да се срещнат много почитатели на екстремните спортове: скално катерене и подводно гмуркане. Разбира се, това е и добро място за риболов.

Заливът в ТюленовоДо селото няма междуградски транспорт - стига се с кола или ентусиазъм (на около 5 километра е от фара в Шабла). Кръчмата на селото се намира над самия залив, откривайки гледка към морето - цените не са високи. Обикновено посетителите тук нощуват на палатки, но вариант е и семейният хотел наблизо. Самите жители също предлагат домовете си за нощувки.

Интересно за отбелязване е , че именно край Тюленово е направен първия сондаж за нефт (1951 г.), и именно тук през 1952 година започва за първи път добивът на нефт в България. Пръснатите работещи сонди по полетата могат да се видят и сега.

GPS координати: E 28° 34' 39.92"; N 43° 29' 38.73"
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=43.49409039735953 long=28.577756881713867 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Марина Николова

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ПЪРВА СРЕЩА С ПАРК РУСЕНСКИ ЛОМ

Отдавна се канех да посетя природен парк „Русенски Лом”. Името на парка идва от река Русенски Лом - последният десен приток на Дунав. Паркът като защитена територия съществува от 1970 г., когато е обявен за народен парк... продължава>