You are here:   Начало Туризъм България НА БЛАГОВЕЦ ДО КЛАДНИЦА И СЕЛИМИЦА

НА БЛАГОВЕЦ ДО КЛАДНИЦА И СЕЛИМИЦА

На 25 март християнската църква празнува Блоговещение - денят в който архангел Гавриил донесъл на св. Богородица вестта за бъдещето раждане на Спасителя. Съществуват всякакви мнения, възгледи, човешки учения, но само нашето се нарича Блага вест, Радостна вест, а на гръцки ­ Евангелие.
На Благовец пристигат кукувиците, а с тях – и пролетта. Заедно с християнския празник Благовещение, българите честват и фолклорния празник Благовец – на 25 март. Според поверието, кукувицата се обажда за първи път след зимата.

Щом се чуе нейният глас, вече е сигурно, че пролетта е настъпила. Затова и по-старинното название на празника в някои райони е “Кукувден”. Вярва се, че нейното кукане предсказва колко години ще живее човекът, който се вслушва в гласа й в този момент. А друго старо народно поверие заръчва щом човек чуе за първи път кукувицата, да пипне парче хляб и пара. Така ще е сит и богат през годината, а новата реколта ще е добра.

В навечерието на Благовец хората по селата правят пролетно почистване на дворовете си. От събраните отпадъци после запалват обредни пролетни огньове. На Благовец се събуждат от зимния си сън змиите и гущерите и изпълзяват навън. Традиционно българинът почита змията като свещено животно, в което се въплъщава духът на предците. Смята се за грях да се убие змия, но може поне да се прогони по-далеч от къщата и хората. Затова на Благовец се извършва обредно гонене на змиите. С много дрънчене на метални предмети и със запалени факли жените някога обикаляли около къщите си и изричали заклинания: “Бягайте змии и гущери, че иде Благовец”. Другаде пък им се заканват, че пристигат щъркелите. А има и заклинания, които гонят змиите, за да се роди “благо жито”. Народното поверие препоръчва също на Благовец да се садят цветя, защото ще порастат особено ароматни и красиви.

Та и ние на Благовец решихме да се поразходим и да се опитаме да се хванем за зелено. По пътя от София за Перник точно след бензиностанцията на Шел в дясно се отбива пътя за Рударци и Кладница. Минахме през прочутото с минeралните си басейни селце. Веднага след следващото село Кладница се намира старинния Кладнишки манастир. Оставихме колата пред портата и влязохме в манастирския двор.

Посрещна ни любезна бабка, която метеше двора, честитихме си празника и ни отвори църквата. Тя е много стара, с дърворезбован иконостас увенчан от голям кръст. Иконите са уникални за своето време, а най-интересна е иконата на Св.Троица - никъде другаде по света няма аналогично изображение.

Лично на мен много силно впечатление ми направи и един "пейзаж" върху стената, точно над изхода на църквата, нещо не съвсем характерно за традиционното изписване на църквите. Явно художникът е повторил това, което виждате от площадката пред църквата - eдна райска гледка към цялото Пернишко поле, чак до отсрещните планини.

Запалихме по свещ за здраве и късмет и продължихме нагоре. Пътят се вие покрай живописни местенца покрай реката. На 2 км. се намира хижа Селимица. От нея на 6 км, се намират Златните мостове, а на същото растояние на юг е село Чуйпетлово.Тук паркирахме, за да се разходим и да си направим снимки покрай "каменната река", която започва от хижата и стига нагоре почти до подножието на Черни връх. В околностите на хижата се намира една "чайна", където собственика ще ви предложи планински мед, натурално кисело мляко и чай от мащерка, а в това време овчарското му куче хубаво ще ви налае.

Наоколо всичко беше свежо и зелено, природата се събуждаше за пролетта.

Автор и снимки: Хлебаров, piccolo.dir.bg

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ЦАРСКО ПОСЕЩЕНИЕ ЗА ВСЕКИ В САНКТ ПЕТЕРБУРГ

Изненадите в Санкт Петербург започват още от гарата. Когато експресът от Москва приближава, от високоговорителите на перона еква класическа музика. Подобно посрещане стъписва чуждите туристи, които започват да се... продължава>