You are here:   Начало Туризъм Европа МАНАСТИРЪТ ПУТНА - ДУХОВНИЯТ ЦЕНТЪР НА МОЛДАВИЯ

МАНАСТИРЪТ ПУТНА - ДУХОВНИЯТ ЦЕНТЪР НА МОЛДАВИЯ

Румънският манастир Путна е първият, основан от Стефан чел Маре и е бил предназначен за "сещено място" на останките му и тези на неговата фамилия. Построен между 1466 и 1481, замисълът на светата обител е била да бъде най-святото място в цялата страна.

Легендата разказва, че Молдавският монарх избрал мястото, като изстрелял стрела във въздуха и тя паднала точно там. Но Путна не е била само манастир - здраво-укрепената сграда и пресечна точка за много пътуващи през долините се указва и доста богата - без такса не е можело да се премине Пасул Прислопули и да се влезе в Молдавия.

 

Манастирът е бил също и събирателна точка за много от хората, които живеят изолирани в планините и имат едва по няколко връзки с външния свят. През 1481 г., Стефан чел Маре построил масивни стени с наблюдателни кули по ъглите и средите им, за да предпази така любимото му място от нашественици. За съжаление сега от оригиналната фортификация на сградата е съхранена единствено  кулата, в която са се пазели съкровищата, на западната стена на манастира.


Путна е притежавал и доста голям брой езера, мелници и дори 24 села в областта Молдавия, всички с благоволението на щедрия Стефан. За съжаление красивите места са опожарени при жестоките набези на Османската империя в Чилия и Четатеа Алба. Но упоритостта на чел Маре го кара да започне да възстановява руините на манастира на абсолютно същото място. Следващите го управници също дават най-доброто от себе си, за да съхранят това място недокоснато и с годините го правят по-богато и по-красиво. Едно от запомнените от всички подобрения е новата кула с камбанария, построена от Александру Лапуснеану.

Блясъкът на светилището привлича и много крадци и обирджии, за които наказанията не са пречка. Така в началото на XVII в. организирана група крадци, спуснала се изненадващо от планината, успява да ограби манастира. През 1653 г. войниците, които се борели за Василе Лопу-Вода (казаци) също ограбили манастира. Те дори свалили металните покриви от Сучеава, претопявали ги и леели куршуми.

Природата, обаче, също имала своята дума. През 1739 г. голямо земетресение разлюлява земите под манастира. Обитателите избягват и Путна остава само руини... до началото на XVIII в. Тогава Яков Путнеану, молдавски митрополит, прави драстични промени и реновира и реконструира сградата.

Митрополитът поправя всички стени, дори ги увеличава, построява нова порта с кули, издига голяма кула с камбанария и издига множество дървени сгради, за да подслони всички поклонници. Така отново Путна процъфтява. Творците посещавали манастира да търсят своето вдъхновение. Културните дейности в областта се провеждали там - в духовното сърце на Молдавия. Документите говорят, че майсторите на калиграфиите, миниатюрите и дори бродериите, затвъждават таланта си именно зад стените на манастира. Скулптура от дървени кръстове и други религиозни форми на изкуството до ден днешен се пазят в сградата на светата обител.

Стефан чел Маре и следовниците му успяват да съхранят огромно богатство в Путна, на което може да се насладим и до днес. 13 оригинални ръкописи, 14 бродерии, 4 парчета скъпоценен метал. Множеството стенописи са другото голямо богатство на манастира, не само защото са позлатени.


В погребалната зала на Путна, Стефан чел Маре все още пази светото място от южната гробница. Компания му правят Мария де Мангоп (северната гробница), двата сина на Стефан - Богдан и Петру, лейди Мария Войчита, управникът Богдан-Вода, лейди Мария - дъщерята на чел Маре, Стефанита-Вода и лейди Мария Рарес. Сред важните духовници погребани са Теоктинския митрополит и Яков Путнеанул.

фото:
1. Манастирът Путна
2. Стефан чел Маре
3. Молдавия
4. Украшения и инкрустации в манастира

GPS координати: E 25° 36' 40.91"; N 47° 54' 39.36"
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=47.91093440649924 long=25.61136245727539 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Магелан Пътешественик

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

МОРЕТО ЦЕЛУВА ПЛАНИНАТА ПРИ ПЕЛИОН

30 км делят ски курорт от красиви плажове на полуострова на юг от Волос Перфектната комбинация между море и планина. Това е полуостров Пелион. Малко популярна все още сред българите, това е една от най-красивите области... продължава>