You are here:   Начало Туризъм България АФТЪР УИКЕНД, НОВАТА МОДА В ПОЧИВКАТА

АФТЪР УИКЕНД, НОВАТА МОДА В ПОЧИВКАТА

Доволни на лифтаПрекрасен неделен следобед. Тогава човек е добре отпочинал и отспал. С огромна наслада кара колата си към някой от зимните курорти. И гледа как едни пълни коли се движат бавно, има задръстване. Това не го притеснява изобщо, защото голямата колона е в обратната посока.
 За да избегне големите тълпи в пренаселените курорти през уикенда, той кара ски в понеделник и вторник. Работата му го позволява. Тези дни се наричат афтър уикенд (от английски език after - след).

Това  е цяло изкуство - трябва да се прави заради самата почивка, да се изолираш от останалата шумотевица. И, разбира се, трябва да ти доставя удоволствие. Но тази философия не е за всеки. Защото повечето хора не могат да си позволят да почиват редовно през делничните дни - едни заради работата, други заради децата, които по това време са на училище. Афтър уикендът е за неангажираните хора, главно тези с по-свободни професии.
Практикуват го истинските любители на почивката и хич не се препоръчва на човек, който страда от звездомания.През афтър уикенда ги няма излишните суетня и превзетост. И тогава наистина може да се карт ски или сноуборд.

В понеделник сутринта, когато другите се блъскат в метрото, за да отидат на работа, вие сте Свободни пистина пистите. Това е най-прекрасното време за спорт. За  всички онези, които отиват заради шумните купони - да пият алкохол или да завъртят главата на някое ново гадже -  времето е петък и събота. Афтър уикендът е точно обратното. Това е онази пълноценна почивка, която всеки трябва да научи. Лифтовете не са пренатоварени, както е през истинския уикенд, а друго предимство е, че пистите не са препълнени.

Освен спонтанната почивка, наречена афтър уикенд, от 1-2 години има и друга мода, свързана с различното време за почивка. Това са т.нар. удължени уикенди. Те възникнаха поради две причини. От една страна, много от хората, които ги използват, са доста натоварени и трудно могат да се вземат 2 седмици отпуска наведнъж.
От друга, имат много дни отпуска и трябва да ги използват по някакъв начин. Затова си вземат петък, тръгват още в четвъртък вечерта и се прибират на работа в понеделник сутринта.

През делниците, когато човек се вкара в режим работа, се изразходва творческият му потенциал. Стъпката, която трябва да се направи за освежаване и промяна, са тези разцепвания на седмицата. Разбира се, при хората, които могат да си го позволят. Този тип разкъсване е изключително популярно при хората с по-големи възможности.
Нарича се още прекъсване на зимата. Например да сменят географската ширина и климата. Екзотични дестинацииКогато са знойни студове тук, те хващат самолета и отиват някъде, където е разгара на лятото, където се ядат череши и дини.
 
Човек има нужда от промяна във всеки етап от живота си. А за малките промени стъпките също са малки. Това са и малките празници, с които човек живее с нов заряд. Например една вечеря с приятели по средата на седмицата, което обикновено правим в петък, е алтернатива.

Има бизнесмени, които съвсем тенденциозно са си подредили програмата - в понеделник работните срещи започват от 14 ч, а в петък прилючват в 14 ч. Правят го и големите корпорации. Например в "Гугъл" служителите идват в офисите в четвъртък, но не за да работят. Практиката показва, че именно с тези малки почивки са създадени едни от топ приложенията на компанията.

До 30% от нормалната цена на нощувката може да бъдат спестени при ски ваканция, ако решите да отдъхвате във времето от неделя до четвъртък. В пари това означава между 10 и 30 лева по-малка сметка.
Проблемът при тези оферти обаче е, че те не важат за една нощувка, а често хотелиерите искат да останете за целия период, за да ползвате ниската тарифа. Друга особеност е, че Руснаци и сърби пълнят зимните ни курортитакива оферти има главно в хотели с три и по-малко звезди, и то такива, които не приемат обикновено чужденци.
Причината е, че туристите отвън идват за по цяла седмица, техните пакети започват в събота и завършват в събота и хотелите, които работят с тях, имат постоянна заетост. От друга страна, повечето българи отиват на ски през уикенда и хотелите, които ползват те, стоят свободни през седмицата.

Почивките неделя-четвъртък не са новост в България. Оферти за трите големи зимни курорта, а и някои от по-малките, има от поне три зими. “Въпреки това не може да се каже, че тази оферта бележи особен ръст, има си твърда аудитория сред хората със свободни професии", обясни Румен Драганов от националния борд по туризъм.
 
В някои курорти обаче почивка през седмицата може да излезе и по-скъпа заради цените на ски картите, казват експерти. Причината е, че заради забраната за различни цени за българи и чужденци някои лифтове обявяват по-ниски тарифи за картите в дните, когато по пистите българите са повече.
 
източник: 24 часа

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

КОСТУОЛД ХИЛС - ТРАДИЦИЯ И ДОСТОЛЕПИЕ В СЪРЦЕТО НА АНГЛИЯ

Скачайки на спирачките, аз се договорих и с този завой, при това объркано дясно управление, да не ме преобърне, след което разбрах, че в сърцето на Англия не бива да се кара с повече от 40 км./ч. Овцете от двете страни на... продължава>