You are here:   Начало Туризъм Далечни дестинации НЯКОИ ОТ НАЙ-СТРАННИТЕ ПРИРОДНИ ФОРМИРОВАНИЯ

НЯКОИ ОТ НАЙ-СТРАННИТЕ ПРИРОДНИ ФОРМИРОВАНИЯ

Скали с почти идеално сферична форма в Нова ЗеландияНашата планета е пълна със странни и красиви места, които притежават силата да ни удивляват и вдъхновяват. Те ни напомнят, че дори в  ерата на технологичните чудеса, все още име невероятни места, които предстои да бъдат открити, пише сайтът aquiziam.com.
Представяме ви някои от най-нестандартните природни формирования.

 Памуккале, Турция

Странните и причудливи красиви тераси на Памуккале са познати от повече от две хилядолетия и въпреки това остават малко известно природно чудо.  Преди хиляди години земетресения, които са чести в Турция, са създали пукнатини и са позволили на гейзери да изкарат на повърхността вода, богата на калциев карбонат.  Водата с температура 37°C излиза, клокочейки изпод земята, и в изумителни каскади се спуска надолу по поредица от около сто тераси. Водните струи са издълбали терасите и във вдлъбнатините са образували топли водни басейни. Повечето имат ослепително бял цвят, но някои са жълтеникави или кафяви.

Моераки, Нова Зеландия

Езерата  Деветте адаМоераки е малко селце, разположено на около 20 километра южно от градчето Оамару на западния бряг на Нова Зеландия.  Естествените скали с почти идеално сферична форма, са се образували от седиментни отлагания подобно на големи перли. Някои от най-големите формирования  тежат по няколко тона и достигат до 3 м в диаметър.

Приливът ги покрива всяка вечер, когато може да се видят едни от най-впечатляващите гледки. Според една от легендите произходът на сферичните скали се свързва с пристигането на първите заселници гиганти, които пътували във великото  кану Араитеуру, което било потопено от три големи вълни.

Езерата „Деветте ада“ на Бепу - Япония

Бепу се намира на японския остров Кюшу и е вторият по големина производител на геотермална вода в света. На близо се намират и геотермалните езера „Деветте ада“, всяко от които има свой изключителен характер и цвят благодарение на разнообразието на минералите във водите им.

Те са популярна туристическа атракция в Япония, но са малко известни извън страната. Повечето  от странните геотермални извори са разположени в района Канава. За съжаление Тенерифе - вулкантова място, както и около други известни места, се комерсиализира и става пренаселено.

Калдерата Лас Канадас – Тенерифе

На върха на планината Тейде в Тенерифе се намира един от най-големите вулкани в света  - калдерата Лас Канадас. Кратерът, който  е с диаметър шестнадесет километра дава добра представа  как би изглеждал адът, ако се поохлади за малко. Стръмни скални стени, които  са се формирали при първото срутване на калдерата, обграждат това  сухо и чуждо място.

И с присъщото си арогантство, човечеството е построило пътища и обсерватории на тази ничия земя, която се намира върху спящ, но активен голям вулкан.

Великата синя дупка

Белиз е любима дестинация на всички природолюбители и почитатели на екотуризма. Там се намира Великата синя дупка, която самия Жак Ив Кусто определя като едно от четирите най-добри места за гмуркане. Дупката е с почти идеална кръгла форма.

Това е най-голямата синя дупка в света (дълбока е 146 м, с диаметър 305 м.) и представлява Великата синя дупкаподводна варовикова пещера, чийто покрив се е срутил. За някои Синята дупка е билет за пътешествие до праисторическите времена. Голямата дълбочина е създала наситения цвят на водата в индигово синьо, поради което подобни дупки са станали известни като сини дупки.
 
източник: Експерт

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ОСЕМТЕ ЧУДЕСА НА СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

Вече е лято. Време за пътешествия. Но преди да тръгнете по далечни маршрути, помислете дали познавате Северозападния край. Освен нашумелите Белоградчишки скали в него природата е създала и други по-малко известни, но... продължава>