You are here:   Начало Туризъм България КАК СТИГНАХ ДО ЧУДНИТЕ МОСТОВЕ

КАК СТИГНАХ ДО ЧУДНИТЕ МОСТОВЕ

Гледка от чудните мостовеМного хора разказват, че Родопите са магическо място. Разказвачите на такива истории, обаче, завършат започнатите си истории много бързо и то с думите „чудесно”, „прекрасно”, „невероятно”... И аз, като един типичен българин, реших да се убедя лично в това „чудо”, наречено Родопи. За целта на моето проучване набелязах известните Чудни мостове – един от стоте национални туристически обекти.

Проучих всичко предварително в мрежата. Обектът на моите желания се намира в Централните Родопи и по-точно на източния склон на рида Чернатица. Надморската височина е скромна – мостовете са разположени на 1450м. Разстоянието от само 80км от Пловдив е повече от добро, особено лятно време. Вблизост се намира и не безизвестното село Забърдо. Но стига толкова суха информация.
Предварително съм подготвен теоретично – мостовете свързват двата бряга на река Дълбок дол, извираща от връх Голям Персенк. Когато се озовах пред първия по-голям мост, започнах да разбирам моите приятели разказвачи. Гледката наистина е внушителна. Затова ще я опиша не с думи, а с цифри – общата дължина на моста е 96 м. Сводът се извисява на 45 м над реката. А широчината му също не е за подценяване – между 12 и 15 м! Изграден е от мраморен блок. Това е т.нар. „малък мост”. По него минава път. В стените му има две свързани една с друга пещери и множество карстови кухини, където намират убежище много птици и прилепи.
Чудните мостове
Историите за образуването на чудните мостове са няколко, затова ще споделя само „официалната версия”.  Някогашна пещера, образувана в мраморния щок от водите на река Дълбок дол, се е срутила - най-вероятно при заметресение. Водите на реката са отнесли отломките и накрая са останали скали редки по своята красота и форма – двата скални скални моста.

На около 200м по-надолу е вторият мост. Едва когато го видях, разбрах защо първия го наричат „малкият мост”. С дължината си от 60м наподобява на дълъг тунел. Общата му височина е 50м, а само арката е 30м. Мостът започва със сравнително широк отвор, който постепенно се стеснява, за да стане накрая цепнатина. Към долния край на моста реката внезапно изчезва и излиза на повърхността след 1.5км. Близо до втория мост е и входът на Ледената пещера. Тя е наречена така, защото до късно лято на мястото се задържа лед. Скалистите урви на мостовете са обрасли със здравец и безсмъртниче.

В следващия момент съжалих. Съжалих защо не повярвах на разказвачите си и не планирах няколко дневно посещение. В намиращата се наблизо хижа Чудните мостове, не само похапнах, но и разбрах за множеството екопътеки, които свързват Чудните мостове с х.Кабата, х. Скалните мостове, х. Изгрев и х. Персенк. А под самия връх Персенк минава древен Римски път, строен през I век преди н.е. И усетих как още преди да съм тръгнал от това място, планирах да се върна отново... за повече време.
Затова не се колебайте – ако не ми  вярвате, елате да се убедите!


GPS координати: E 24° 34' 58.08"; N 41° 49' 08.76"
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=41.81945 long=24.58236 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Магелан Пътешественик

Коментари  

 
+1 #1 Василена 2012-11-25 18:44
Мястото е възхитително. Наистина след няколко дни прекарани в хижата ,уютно скътана в прегръдката на гората, на човек просто не му се тръгва. Всичко там те кара да обикнеш това място. Приветливите стопани,които се грижат този феномен да се запази чист и непокътнат,са истински сърцати хора ,които ще предложат вкусна ,топла храна и легло на всеки турист отдал се на красотата на приподата. Веднъж посрещнал изгрева там, къстче от сърцето ти остава завинаги там. Бладодарим ви ,че полагате толкова усилия да съхраните и поддържате това място автентично и чисто! Благодарим ,че ни подарихте къстче от вашето щастие!!! Пожелавам ви здраве и успехи, и до нови срещи!
 

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

КОПИЛОВЦИ И КОПРЕНСКАТА ЕКОПЪТЕКА

Отново стегнахме раниците. Този път за село Копиловци – Северозападна Бълагрия, за да навестим отново Копренската екопътека. От София разстоянието е около 130 км, което предположи и тръгването ни „с първи петли”, за да... продължава>