You are here:   Начало Туризъм Еко и селски туризъм НЕВЕРОЯТНИТЕ ИЗТОЧНИ РОДОПИ

НЕВЕРОЯТНИТЕ ИЗТОЧНИ РОДОПИ

Язовирната стенаНякой задавал ли си е въпроса: Има ли място в България където не е стъпвал човешки крак? Е да, сигурно няма, но има места в България които са все още запазени в дивен вид и много слабо посещавани. Това са най-вече райони от България които до скоро бяха военни или гранични зони, местности със стратегическо цивилно предназначение почти недостъпни за хора и познати само на местните жители, които в повечето случай много слабо се интерисуват от природни и исторически забележителности, но все пак ако ги разпитате по-настоятелно и подробно ще отговорят подобаващо.

Ако човек реши да отдели два дена /може и непочивни/ и разбира се някой лев, може да се наслади на спокойствието на Източните Родопи. Добре е екскурзията да се направи през лятото, деня е по-дълъг и е по-приятно, но може и по всяко време на годината.

Ето един примерен маршрут по който може да премините и да разгледате една малка част от това райско кътче на България. Трябва да се запасим с храна за пикник, може да се вземе скара с дървени въглища или сандвичи. Като изходен пункт ще ползваме гр. Хасково. Излизаме от града посока Кърджали /с автомобил разбира се/ и на първият разклон се отклоняваме към с. Манастир след това през Стамболово, Долно Ботево, Силен, Маджари и излизаме на с. Рабово т.е. държим посока язовирната стена на язовир Студен кладенец. След Канарата пред крепостта Асарас. Рабово в дясно над нас се извисяват величественни скали именно сред тах се намира първата ни цел.

Пътя прави един широк дясен завой и се отзоваваме срещу стената на язовир Студен кладенец.

Обиколил съм България, но това е една от най величествените гледки които съм виждал, красиво е не толкова самата стена, природата около нея смесаните гори и скалите които стърчат между тях като острови в океана. Точно срещу стената има едно удобно място за паркиране няма как да се обърка могат да спрат поне 5-6 коли или 10-тина Трабанта, след това вече идва интересната част. Непременно трябва да вземем нещо за обяд и тръгваме. На около 100-200 метра по асфалтовият път в дясно има мек горски път по който може да се мине с джип, но не ви съветвам по-добре пеша. На около 300-400 м. излизаме на една поляна където може да си направим пикник на връщане има място за палене на огън и е удобна за почивка.

На север от поляната се извисява огромна канара, това е първата защита на крепостта Асара нашата цел днес. Ето какво открих написано за крепостта “... Асара е често срещано име на крепост в Източните Родопи. Асара, за която става въпрос сега е нещо по Крепостната стенавеличественно и красиво и като гледка и като защита. Много малко крепости респектират с външният си вид и Асара е една от тях. Чуството на респект се поражда от непрестъпните канари като кули в които умело е изградена крепостта. В пространството между канарите са изградени крепостните стени дебели до 2 м. и високи до 6 м. градена е с хоросан и спойката е доста здрава.  Вътрешноста на крепоста е разделена на две части, между които също има изградена стена. В горната по-малката част има изградени кули, а части от крепостната стена са паднали и са останали здрави на земята. Със своето стратегическо положение, отлична видимост и труднодостъпност дори и ако я няма крепостната стена, Асара е заемала водеща роля за Византия  в контрола и над Източните Родопи...”. Не е много, но все пак е нещо. От поляната леко в ляво има добре очерната пътека, по нея вече се върви само пеша. Тръгваме леко нагоре е, но е приятно. След около 10 мин. нормален ход стигаме до едно открито в дясно място на което се вижда добе очертана тясна пътечка която води нагоре, ако подминем пътечката след около 300 м. има присъхнала чешма стигнем ли до нея трябва да се върнем. След около 5 мин. изкачване по пътечката стигаме до първата защитна крепостна стена, дърветата около нея са доста гъсти, но неможе да се обърка. Висока е около 5-6 м. и е запазена почти в първоначалният си вид.

Продължаваме по пътеката и преминаваме през стената нагоре, вече сме вътре в крепостта. Излиза се на една огромна поляна на която може да си направим пикник. На юг е отвестна Гледка към с. Студен кладенецскала с гледка към с. Студен кладенец може да си нагледате колите, на запад се открива невероятна гледка към язовира, а на север се издига огромна канара с отвесни скали, трудно е за катерене, но някой може да се пробва.

Да се насладим на гледката. До тук от колите пътя е около 30 мин., но едва ли ще ви стигнат два часа да разгледате крепостта. От поляната на северозапад се вижда част от крепостната стена граничаща с канарата преминаване покрай нея и навлизаме в гъста гора, на снимката гората ве едно изтича през стената. Около канарата има много останки от съборената стена и са учудваща добре запазени макар и на земята. Има много добре запазена бойна кула. Стената е градена с бял хоросан личи си много добре все още белее, човек не може да си обясни как е отселяо 1400 години.

След пикника се качваме по колите и гоним следващата си цел, връщаме се до с. Силен на дясно през Ръженово преди с. Долни главанак има табела за Кромлекса и удобно място за паркиране, пътя е маркиран и е около 15 мин. Кромлекса е тракийско култово съоръжение изградино от траките или по последни данни на някой изчезнал преди тях народ възрастта му е около 8000 години.

Продължаваме до с. Долни главанак, като влезем в селото в ляво пътя за Малко брягово Пантеонътведнага след табелата за изход има останки от римски път. След това продължаваме за гр. Маджарово. Подстъпа към града минава през мост над р. Арда, открива се невероянта гледка в двете посоки. След моста в ляво има Природо защитен център в който се намира изложба посветена на лешоядите. Пред ида влезем в града спираме да се поклоним  и поставем цвете на Тракийският пантеон едно от най-тъжните места в България.

Можем да се пие по кафе на центъра има много приятна градина с паметници на Капитан Петко Войвода, войводите Димитър Маджаров и Крум Савов. Ако слънцето залязва можем да отседнем в местният хотел много е приятено и кухнята е на ниво, но по-добре ще е да нощуваме в Ивайловград, пътя хубав около 2 часа красиво е, шофьорите да внимават и да си гледат пътя.
 
Автор: Иво Сотиров, ivoso.blog.bg

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

МАНАСТИРЪТ "СВЕТИ ГЕОРГИ" В ХАДЖИДИМОВО

Красота и магия. Това са думите,с които може да се опише атмосферата в гр.Хаджидиво /намиращ се на 15 км. от Гоце Делчев/. Градът е легнал като на тепсия... равнина отвсякъде ,а в края на едно възвишение се издига манастира.... продължава>