You are here:   Начало Туризъм Еко и селски туризъм СТОБСКИТЕ ПИРАМИДИ В РИЛА - УНИКАЛНИ И НЕПОЗНАТИ

СТОБСКИТЕ ПИРАМИДИ В РИЛА - УНИКАЛНИ И НЕПОЗНАТИ

Уникална гледкаЗнаете ли, че участвалият в надпреварата за Новите седем чудеса на света Дяволски град си има аналог в България, и то много по-живописен?
Красота и магнетизмът на природната забележителност, с която се гордеят и славят сърбите е неоспорима, но бледнее пред очарованието и богатството на формите на Стобските пирамиди.
Изненада! Това е първото нещо, което "шамаросва" туристите, които посещават за първи път приказните скални пирамиди. Изненада, както от тяхното величие и легенди за възникването им, така и от това, че не са знаели нищо за тази достоен за гордост български феномен.
Природата е изваяла уникалните скални образувания в западните поли на Рила планина, в село Стоб. Средната височина на пирамидите е между 7 и 10 метра, но някой от тях се извисяват на 12 метра. Мнозина от туристите посещават природния феномен пътьом за Рилския манастир, други се връщат отново, за да се насладят повторно на красотата му. Много малко са организираните Мини Стобски пирамидигрупи дошли специално да видят скалите, да не говорим за груповите посещения на чуждестранни туристи. Туристическите агенции, които предлагат посещение на обекта се броят на пръстите на едната ръка. Ако човек няма личен автомобил, посещението на пирамидите се оказва трудна задача.
Стобските пирамиди могат да създадат поминък на много от местните хора, но на този етап селският туризъм в региона остава слабо развит. Къщите за гости, вкусните селски манджи, ръчно изработените сувенири и т.н., са магнит за туристи. Такива в региона обаче липсват. Причината - слабият маркетинг на това удивително творение на природата.
Вярно, от септември скалният феномен вече е част от 100-те национални туристически обекта, но това съвсем не е достатъчно, за да популяризира дестинацията и увеличи интереса към нея.
Държавата не бива да разчита на любознателността на българина и табелите по пътя, а да подеме мащабна реклама на родните туристически забележителности в България. Защото потенциалът на българския турист на вътрешния пазар е огромен.

Дяволският град в СърбияАплодисменти за сърбите

Наричат Дяволския град приказен, мистичен…истинско чудо на природата. А той дори не може да се мери, нито по площ, нито по красота, с българския си аналог. Но това не му пречи да е по-известен, а според рекламата на сърбите - "единствен и уникален".
Наред с това нашите съседи доста добре са прозрели, че туристът освен гледка търси и преживяване, чувство, емоция. Интересът на туристите към Дяволския град съвсем не се обяснява само с гледката. Последната е гарнирана с дяволско свистене на вятъра, останки от стари селища, църкви и гробищата… Сърбите дори са успели да превърнат едни наглед отблъскващи дадености в магнит за туристи.
Еднодневни екскурзии до Дяволския град предлагат редица туристически агенции. Феноменът присъства и в офертите за няколкодневни маршрути в Сърбия.

Легенди
 
На височина достигат между 7 и 10 метраМестна легенда разказва за възникването на Стобските пирамиди: Преди много години, на мястото на пирамидите се простирала голяма равнина. Когато имало сватба или друго събитие хората от селото се стичали на мегдана и се веселели. В селото имало двама влюбени млади хора. Майката на момичето не била съгласна дъщеря ѝ да се омъжи за своя любим, но въпреки всичко момичето и момчето решили да вдигнат сватба. В момента, в който майката разбрала, отишла в равнината, забила надъбоко един голям кръст и проклела дъщеря си, когато целуне свекъра си всички гости на сватбата да се превърнат в камъни.
Денят на сватбата дошъл. Всички били много щастливи, само майката си останала в къщи и се молела горещо клетвата ѝ да застигне дъщеря ѝ. Когато хорото се извило чак до равнината и дошъл моментът булката да целуне свекъра си, в този момент всички сватбари се превърнали в камъни. От този ден в село Стоб се издигат приказни пирамиди напомнящи за една незабравима история.

Популярна е и друга легенда, която може да бъде разказана от всеки жител на живописното село Стоб. На няколко километра в планината нагоре от пирамидите се Каменна гъбанамирало село Бозовая, разположено на няколко хълма и различни махали: Вучкова, Топалска, Тачова и др. Двама млади се залюбили и решшили да се оженят.
Тръгнали сватбарите надолу по пътеката към Стоб, защото само там имало подходяща християнска черква, минали през местността "Момена", стигнали до пътеката на съседния на пирамидите рид. Този рид се вижда в североизточна посока, към изгрева на слънцето. Булката обаче била толкова красива, че кумът не издържал на изкушението, погледнал я и се приближил да я целуне. В този миг всички сватбари се вкаменили. И сега може да се види процесията от сватбари по съседния склон на пирамидита, като телата им образуват също така красиви пирамиди.

Древните хроники изобилстват от сведения за гр. Стоби, за неговите крепостни стени и кули, рудници и водопроводи. Градът достига разцвет през през IX век, вероятно е бил разрушен през XII век и възстановен по време на Втората българска държава. Константин Иречек описва видяното още при първите си обиколки по тези земи в края на XIX век.

Стобските пирамиди и гробаът на Иван Рилски“Стоб лежи на левия бряг на р. Рила – пише в своите “Пътувания по България” Иречек, – насреща на десния стърчат в ливадите три високи тревисти могили. Над селото на върха се виждат развалини от стара крепост, от която е останал още един къс от кула с прозорец; тази кула от някои се наричаше Петрова кула, което може би е във връзка с разказите за българския цар Петър в легендите за св. Иван Рилски. Исках да се изкача горе, но жителите твърдяха, че градището е съвършено непристъпно вследствие смъкването на глинестия, с конгломерат напълнен терен. Една ливада под крепостта се нарича “Сарай”, оттук уж някога крепостта била превзимана. Няма съмнение, че това е крепостта Стоб, добре позната от паметниците от XI – XIV век.”

От черквата до върха на пирамидите предстои приятна 40-минутна разходка, неподвластна на годишните сезони. Пред погледа се открива изключително красива гледка – високи конусовидни кули от земна пръст, понякога с височина 7-8 метра, образувани в резултат на вековна ерозия и изветряване, а отгоре – поставени като шапка или чадър – широки каменни блокове, наподобяващи плочести шапки върху огромни гъби. Пирамидите са Гробът на Иван Рилскиизваяни в ръждиво обагрен, дебел до 40 м речно-ледников шлейф (споени с глина едрозърнести пясъци), натрупан в полите на планинския слой. Материалът е донесен от топещите се ледници, които някога са покривали високите части на Рила планина. Разнородният състав на пръстта и слабата спойка улесняват бързото рушене. Поройните дъждове, топлината, студът и вятърът продължават своята скулптурна работа – едни пирамиди умират, а други се раждат.

Открийте България!

Стобските пирамиди са едно от стотиците чудни, приказни и малко известни кътчета в България, които си струват да бъдат посетени. Красотата на нашата родина е около нас – и ако държавата все още “монтира” осветлението, то това не ни пречи още днес да вземем фенерчето и да я преоткрием!

 

Автор: Експерт бг

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

АМОРГОС: ГМУРКАНЕ В БЕЗКРАЙНАТА СИНЕВА НА ПРОСВЕТЛЕНИЕТО

На цикладския остров Аморгос може да се каже, че бог е навсякъде. В светлината над Егея манастирът “Панагия (Богородица) Хозовиотиса”, емблемата на острова, прилича на чудо. Според обичая иконата на Богородица напуска... продължава>