You are here:   Начало Туризъм Далечни дестинации ТУНИС - МАГИЯ И ПРИКАЗКИ ОТ 1001 НОЩ

ТУНИС - МАГИЯ И ПРИКАЗКИ ОТ 1001 НОЩ

Танц на зулуси Европейските туристи не обичат да се връщат на едно и също място, докато не обиколят света. Но когато го обиколите и тръгнете  пак, започнете от Тунис. Ние сме тук и ви чакаме. Така ни каза възрастна берберка в Сахара.
Гостувахме в дома й в пустинята. Тя седеше на един от праговете в къщата си, облечена в традиционна носия, и ни гледаше с усмихнати очи.
Името на берберите в превод означава свободни хора. Те са коренните жители на тази приказна страна. Прадедите им дошли в Северна Африка с нашествието на вестготите при падането на Римската империя. Затова и днес сред тях има руси деца със светли очи и светлокестеняви хора с европейски черти. От векове хората от тази етническа група живеят в дупки при абсолютно първобитни условия, гордеят се, че футболната звезда Зинедин Зидан е бербер и изглеждат толкова спокойни и щастливи. Говорят и арабски, и берберски. Изповядват и ислям, и юдаизъм, дори християнство. Малка част са от населението на Тунис, чиято основна етническа група са арабите, а те са се заселили там при нашествието си в 7 век.

Пътешествието в Тунис е като участие в приказка от 1001 нощ, но с някои съвременни акценти. Почивката на Средиземно море, което се намира в северната и северозападната част на страната, може да се съчетае с обиколка на почти целия Тунис, чиято основна и крайна цел е пустинята. Сахара е в южната част на страната и обхваща около 40 процента от територията й.
Оазисът ШибикаТуроператорските фирми предлагат почивка в трите най-големи морски курорта - Хамамет и новата му част Ясмин Хамамет, Сус и Монастир. Неслучайно наричат Хамамет  тунизийското Сен Тропе.
До 1956 г. Тунис е бил френски протекторат и това все още личи. Местните хора казват, че французите много са взели от страната им, но след това й дават много - и като помощи, и като инвестиции. Не само магистралите, но и второкласните и третокласните пътища са чудесни. На мястото на крайбрежните земи, върху които е имало само тръни и сол, са построени приказни курорти - с красиви, модерни хотели и много палми. Всичко е потънало в зеленина и много цветя. На всеки метър има големи храсти, чиито розови и бели цветове приличат на нашия закум, но тунизийците го наричат уърда. А през юни районът на Хамамет е буквално превзет от ухайния жасмин, чието име местните произнасят като ясмин. Затова вероятно новата част на курорта е наречена Ясмин Хамамет. Комплексът бил отворен за туристи чак когато били построени абсолютно всички хотели в него, плюс цялата инфраструктура - паркинги, улици, магазини и пр., за да няма строителство, което да загрозява пейзажа и да пречи на спокойствието на летовниците.

Същата чистота и подреденост цари и в курортите в Сус, който е третият по големина град в страната, нещо като нашата морска столица Варна, и в Монастир, където има международно летище.  

ОазисНо какво щяха да бъдат туристическите комплекси без безкрайната плажна ивица с пясък като жълта пудра захар, без спокойното кристалносиньо Средиземно море и мекия субтропичен климат. Тунис има сравнително голяма брегова ивица  - 1298 км, през лятото минималните температури край морето са 18, а максималните 30 градуса. Освен че не е ужасна жега, има и кратки превалявания, а морският бриз, естествено, е постоянен. Туристическият сезон продължава до края на октомври, когато спокойно може да се ходи на плаж.

В Тунис има специално министерство на туризма, което направлява този бизнес с желязна ръка. Удобството и комфорта на туристите са издигнати в култ, както и вежливото отношение към тях. Хората от персонала в хотела и на плажа буквално през половин час питат почиващите добре ли се чувстват и имат ли нужда от нещо.

Местни туроператорски фирми предлагат голям избор от пътувания и забавления. Резервацията и заплащането става на място, не в България. Най-продължително и интересно е пътешествието до Сахара. То продължава две денонощия и включва обиколка на почти цялата страна. На юг се пътува по Източното крайбрежие и се минава през град Ел Джем, където има добре запазен колизеум, по-малък от този в Рим, но красив и величествен като него. Построен е от римляните и въпреки превратностите на времето е Хаммамедоцелял до днес в доста добро състояние.  

Малко хора знаят, че само 20% от пустинята са пясъчни дюни, останала част е полета с остра трева, която ядат само камилите, и голи жълти планини с лунни пейзажи. Точно в тази част живеят берберите. В пътешествието до Сахара е включено гостуване на едно такова семейство в изолиран район. Най-близкият град до берберското селище е Матмата - на повече от 100 км. Всяко берберско семейство в селището има нотариален акт за дома си, а той представлява няколко дупки (стаите), с малък двор, заобиколен от скали, които играят ролята на ограда, спираща вятъра и пустинния пясък.

Там няма електричество, жените готвят на газови котлони, а водата се събира в големи контейнери. Берберите отглеждат в дворовете си камили, зайци, кози и кучета. В селищата има училища, които също са дупки в скалите, където децата учат до 6-и клас. След това отиват в лицеи в най-близкия град.
Още няколкостотин километра и туристите най-после пристигат в гр. Дуз, наречен „Вратата към пустинята“. Оттам започват безкрайните пясъчни дюни на Сахара. Язденето на камила на залез слънце наистина е едно от най-красивите преживявания. Всички задължително са облечени в оригинални роби и тюрбани - и туристите, и водачите на кервана. А той непременно е съпровождан от облечени като бедуини конници. Оказва се, че пясъкът на пустинята не е чак толкова горещ, а тюрбаните са много удобни, защото постоянният вятър вкарва в устата и носа пясък.  

ПустиняПриказното пътуване в Сахара продължава с пътуване с джип по дъното на пресъхналото солено езеро Шот ал Джарид, където могат да бъдат видени и заснети миражи, "гонитба" по трасето на рали Париж-Дакар, посещение на снимачните площадки на филмите "Английският пациент" и "Междузвездни войни" и така, докато се стигне до оазиса Шибика в Атласките планини. На връщане към курорта се минава през град Керуан, меката на ръчно тъканите килими в Тунис. В града има 3 магазина, натъпкани с море от персийски килими - хиляди разноцветни вълнени, памучни и копринени произведения на изкуството.

Приказките от 1001 нощ в Тунис могат да продължат с пътешествие с пиратски кораб с потресаваща акробатична програма и вихрен купон на палубата, с посещение в зоопарка "Фригия", намиращ се на половин час път от Хамамет, където са събрани всички видове животни в Африка. До самия зоопарк има специален ресторант с името "Шака", в който танцьори от племето зулуси от Централна Африка изпълняват оригинални танци.
И независимо дали човек пътува из горещия южен Тунис, или се припича на плажовете на Средиземно море, край него търговците неизменно предлагат фурми от финикови палми, плодове от кактус и маслини. Там те са в невероятно изобилие и са много вкусни. Има ги буквално навсякъде. Освен туризма другите два приоритета на страната са селското стопанство и леката промишленост, и те са развити изключително добре. Почивката в Тунис е магия и много преди да обиколя целия свят, буквално два месеца по-късно, аз се върнах там. Така, както поиска възрастната берберка.

Другите предлагани екскурзии са до града държава Картаген. Той се е намирал на мястото на днешната столица, която също се нарича Тунис. Името се отнася не само за града, а и за Берберицивилизацията, развила се в сферата на влияние на този град. Картаген бил основан от финикийски заселници и бързо станал основна политическа и икономическа сила в Средиземно море. Името му идва от финикийското "Карт Хадаш", което означава "Нов град". Той бил много богат благодарение на преуспяващата търговия, която водел. Това го превърнало в основен конкурент на Римската република за контрола над Западното Средиземноморие. Съперничеството между Рим и Картаген предизвикало три поредни войни, познати като пунически. Всяка от тях завършила с поражение за Картаген, което в крайна сметка довежда до залеза на картагенското политическо и икономическо могъщество. Третата пуническа война завършва със сриването до основи на град Картаген. Той бил завладян от Римската империя, която се изтегля оттам през 5 век.

Наслада за туристите е да видят и синьо-белия град Сиди Бу Саид - чаровно крайбрежно селище. Открит е от богати французи и други европейски изгнаници в края на ХIХ в. и отново през 1942 г. от Андре Жид. Именно той пръв направил къщата си в синьо и бяло и това дало тон за цвета на целия град.
Автор: Мария Кадийска

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

КАПРИ - ОТ ТЕЛЕВИЗИОННИЯ ЕКРАН ДО ИТАЛИЯ

Имах почивен ден. Събудих се малко по-късно от ставането ми за работа и отидох инстинктивно да пусна сутрешното си кафе. Още неотворил очи, пуснах телевизора и попаднах на някакъв сериал, в който без да искам да се... продължава>