You are here:   Начало Туризъм България ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ БАТАК - ДОСПАТ - СЪРНИЦА

ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ БАТАК - ДОСПАТ - СЪРНИЦА

Язовир БатакПредприемаме едно отдавна чакано пътешествие, свързано с два от най-големите и живописни язовира в България. Първото място, което искаме да посетим е Батак. Това красиво планинско градче се намира в западния дял Родопа планина, на 1036 м надморска височина. Разположено е в долината на Стара река, по двата бряга на реката. От всички страни Батак е заобиколен с красиви хълмове, а над тях величествено се издигат върховете на Баташката планина – вр. Баташки снежник, висок 2082 м и  вр. Голяма Сюткя, със своите 2185 м. В околностите на градчето се намира защитената местност "Баташки снежник”, наричана още „Карлъка".

Първата забележителност, която бързаме да посетим, пристигайки в Батак е местния Исторически музей. Комплексът се състои от музейна сграда, историческата църква-костница "Света Неделя", „Балиновата” и „Шаровата къща”.

Разглеждането на баташките забележителности няма как да не започне с малката каменна Историческият музей в Батакцърква-музей, изградена през далечната 1813 г. Старинната черква стои безмълвна зад голяма камененна ограда. Прекрачвайки тежката, кована порта туристът вижда грижливо поддържан двор с много зеленина. Тук витае особена атмосфера! Историята е отредила този храм да стане свидетел на нечуваните мъки по време на прочутото баташко клане. Днес поколенията приемат това място за светиня. Случилото се тук сякаш нашепва от всякъде – през пролетта на 1876 г. смелите и родолюбиви батачани дръзнали да обърнат поглед към светлината на свободата, без да подозират че именно този храм ще се превърне в Голгота на едно от най-значимите събития в българската история – Априлското въстание. Няма как разглеждайки църквата „Света Неделя” да не усетиш тръпка и хладина, няма как да не наведеш глава пред скритото зад надписите и видяното с очите. Колко много мъка и страдание е имало тук! Днес баташката църква-костница "Св. Неделя" е едно от най-посещаваните исторически места в нашата страна.

Следващата баташка забележителност е местния Историческия музей. От екскурзовода научаваме, че той е създаден през 1956 г. Близо половин век местни специалисти Вила на Цигов чаркиздирват, изучават, съхраняват и популяризират културно-историческото наследство в региона. Тук може да се види изключително богат фонд от над 500 експоната представящи историческото и културно-просветното развитие в района. Музейното богатство в разпределено в следните експозиционни отдели: „Археология”, „Българските земи ХV-ХIХ век”, Етнография, „Нова и най-нова история”, „Връзки с обществеността”.

Интерес за посетителите са и старите баташки къщи, реставрирани и обявени за паметници на културата. Към музейния комплекс са включени две такива къщи -  „Балиновата” и „Шаровата”. „Балиновата къща” е обявена за архитектурна и историческа културна ценност. Сградата е образец на традиционната баташка архитектура. Разглеждайки я посетителя ще стане свидетел на изложената в нея етнографска експозиция, посветена на традиционната народна култура в Батак от края на ХІХ век  до 40- те години на ХХ век.

„Шаровата къща” е другата автентична къща, включена в музейния комплекс. В нея са Огледалонамерили място местната библиотека и музейната изложбена зала „Борис Шаров”. Тук се уреждат временни експозиции от музейния фонд, както и гостуващи изложби. „Шаровата къща” също е обявена за местен архитекрурен и исторически паметник на културата.

Насочваме се към следващата точка от нашия маршрут, друг пленителен родопски град – Доспат. По пътя за натам минаваме край райски кътчета от нашата България – язовир Батак, курортните местности “Цигов чарк”, „Широка поляна”, „Беглика” и прилежащите им язовири, както и намиращите се в близост до Велинград красиви природни кътчета „Кара тепе” и „Селище”.

Всяко от тези места е подходящо за целогодишен отдих. Природата тук е толкова красива, а въздуха – толкова чист, че не е важно за какъв период ще останете тук. Дори ден или два са достатъчни за да се заредите с енергия от силата на тази невероятна природна комбинация – зеленина, вода и чист планински въздух. Любителите на риболова едва ли ще пропуснат шанса да хвърлят въдица във водите на язовир Батак. Тук има не само Язовир Доспатпрекрасни възможности за риболов, но и за атрактивни водни спортове.

Пътуваме сред дивната родопска природа. Шосето лъкатуши, а наоколо – пъстроцветните багри от разнообразна растителност и причудливи скални форми. Спокойствието на величествените Родопи е осезаемо и сякаш се предава на нас – гостите на планината! Когато се мине и последния завой по пътя за Доспат, вдясно, непосредствено преди града се разкрива величествена гледка. От високо поглеждаш надолу и първата мисъл, която те спохожда е, че си попаднал в рая! Блестящият като елмаз язовир сякаш се е излегнал в сърцето на приказните Родопи – спокоен и в същото време огромен, величествен! Отсреща, по високите склонове на Западните Родопи са накацали къщички и хотели. Вековните гори от смърч и бял бор са обградили водното богатство. А във въздуха се носи мирис на смола. Този аромат няма как да не се запомни!

Пристигаме в Доспат, разположен в непосредствена близост до едноименния язовир. Интересно е да научим, че той се намира на 1200 метра надморска височина, което му Побитите камъниопределя мястото на най-високия язовир в България. Със своите 22 000 дка водна площ язовир Доспат е втори по обем в страна. Чудно красива е природата около язовира. Има отлични условия за развитието на спортен и стопански риболов. Тук е рай за риболовеца, може да се лови костур, шаран, кефал, уклей, червеноперка и дори пъстърва.

Научаваме с любопитство и интересен факт за градчето – всяка година, в края на месец август в Доспат се провежда фолклорен фестивал. Тази инициатива е започнала още през 80-те години, като Събор на чешмарите. Всеки пребродил пътеките около Доспат и язовира ще се убеди колко много крайпътни изградени чешми има в този раон – над 500. Всички те са направени като дарение от местните жители. Разбираме че тук уникална е не само природата, хората – също. В град Доспат и по бреговете на обширния язовир има много хотелски комплекси и ресторанти. Ако отседнете в някои от тях няма как да не усетите типичното родопско гостоприемство, наслаждавайки се на местните специалитети.

Село БарутинНа територията на община Доспат има 8 населени места, от които 7 са села. На 6 км от Доспат се намира живописното родопско селце Барутин. Тук любителите на историята могат да видят открита при археологически разкопки базилика, построена през V-VI в. В близката местност „Долна Бартина” пък е разкрито тракийско светилище. На 12 км западно от града се намира село Любча. От тук се разгръща великолепна гледка – от едната страна са изпъстрените с малки ниви планински склонове на Родопите, от друга – северните планински върхове в Гърция, вижда се дори и Пирин планина. Местна забележителност в селото е Римския мост, за чието построяване преданието носи, че са били използвани яйца, като слепващ и по-устойчив материал.

 Продължаваме напред, към друго райско кътче – Сърница. Родопското градче е разположено в Доспатската котловина – един от най-красивите райони на Западните Родопи. Намира се на 50 км от курорта Велинград в югозападна посока и на 20 км северозападно от Доспат. Селището е сгушено в подножието на Родопите, на брега на язовир Доспат, на около 1200 метра надморска височина. В непосредствена близост до СърницаСърница минава река Доспат, вливаща се в едноименния язовир. Тук има приказно красиви места! Ненапразно Сърница е любимо място не само на обичащите риболова, но и на всеки жадуващ да се докосне до планинската природа.

Веднъж посетили Сърница ще останете завинаги омагьосани от неповторимото очарование на този приказен кът! Навсякъде в района се издигат вековни зелени гори, дочува се клокота на кристални планински ручеи, както и шума на язовирните води, чувства се полъха на свежия планински въздух. Истинско блаженство за сетивата и душата! Ако искате да задържите по-дълго тази идилия, да се откъснат от суматохата и напрежението на големия град може да отседнете в някоя от вилите, семейните хотели или бунгалата разположени по брега на един от най-чистите наши язивири Доспат. В близост до Сърница минава и древен римски път. Района е уникален и с това, че тук се намират единствените в страната находища на защитените растения върболист тъжник и блатен плаун. Местностите, където растат тези ендимити са обявени за защитени територии. Такава е местността „Чибуците”, която е на около 3 км северно от град Сърница. Именно тук Входът на Ягодинската пещераможете да видите единствения в Европа природозащитен храст върболист тъжник. Ако решите разходката из тази част на Родопите да е пълна, можете да предприемете туристически преход от Сърница към град Доспат, който е с дължина около 18 км. Маршрутът се движи по маркирана пътека и е един от най-привлекателните, защото лъкатуши от начало до край, следвайки живописния язовирен бряг. Тръгва се от центъра на Сърница, на югозапад, през горското стопанство по черен път, който извежда до язовирната стена. Пригответе се за неповторими гледки – в дясно от пътя се открива чудна картина към синята водна шир, а на юг се виждат големите напорни тръби, които през тунели отвеждат водата на язовира към Кричимското и Пловдивското поле. Има и тръпка – по стръмни стълби се слиза под язовирната стена, където специални уреди отчитат нейната здравина и отклонения. Нa север от гр. Сърница се намира кинтото село Побит камък, край което са Скалните феномени „Побит камък“ и „Жабата”, както и защитена местност „Дивите кози”. На на югоизток от Сърница е Ягодинската пещера.

Красотата на Родопа планина те омайва, привлича те и някак неусетно тръгваш по Чудните мостовегорските дъбрави, ей така с малко багаж и много желание. А там някъде, край лъкатушещите се горски пътеки се синее окото на язовира. Едва ли има по-пълноценна почивка от тази – да вдишваш чист планински въздух, да бродиш из прохладни гори, да отпочиваш сред тучни поля, да отпиваш с шепа от бистрия планински поток, да съзерцаваш с часове язовирните води, да заспиваш унесен от песента на щурци а на зазоряване да си свеж и готов за нови преживявания. Тук, в западния дял на Родопа планина можеш да изпиташ всичко това. А след време няма как да не се завърнеш отново по тези места.
 
Автор: София Николова

Коментари  

 
#1 ИЛКА 2018-04-27 13:33
Бих желала да отбележа, че яз. Батак НЕ е най-високият в България.
Язовир Калин, разположен в Рила планина на 2394 м.н.в. е не само най-високият язовир в България, а и на Балканския полуостров.
 

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ПЯСЪЧНО СЪРЦЕ

  Пустинна роза е сувенирът, който отнася от Тунис всеки турист. Най-често го купуват от района на Сус, прочул се като мястото, където Джордж Лукас снима Епизод IV от своите „Междузвездни войни”. Там все още стоят... продължава>