You are here:   Начало Туризъм Културен туризъм ТРАКИТЕ ГОВОРЕЛИ С БОГОВЕТЕ ОТ МАКУ ПИКЧУ

ТРАКИТЕ ГОВОРЕЛИ С БОГОВЕТЕ ОТ МАКУ ПИКЧУ

връх Кози грамадиНещо средно между приключенски филм на „Дискавъри чанъл” и екстремен моторен спорт за тежки джипове от клас Off road беше за нас пътят до най-новия и перспективен археологически обект на връх Кози грамади в Средна гора. Древната резиденция на тракийските владели, сгушена в пазвите на планината, е на 1200 м надморска височина. Тя е сочена като бъдещия Перперикон, който ще бъде не по-малко атрактивен и от неговия събрат Татул. Засега обаче проучването на единствения запазен надземен тракийски храм, от който се е откривала великолепна гледка към Старосел чак до Чирпан и Хасково, е още съвсем в началото си. Малцина са имали привилегията да зърнат това великолепно място, наречено от неговия проучвател д-р Иван Христов „българския Мачу Пикчу” по аналогия с прочутия древен град на инките в Перу.

Заради недостъпността си

то е оцеляло от алчните набези на иманярите през вековете. Това дава и уникалния шанс Тракийската владетелска резиденция под връх Кози грамади е построена от одриския цар Аматок Іна археолозите да разкрият недокоснатата крепост на тракийските царе  Аматок II (359-351 г.пр.н.е.) и Терес II (351-347 г.пр.н.е.), а за нас – да изпитаме своята издръжливост и жажда за приключения.   

Отправният пункт за превземането на българския Мачу Пикчу е град Хисар. Импровизираният моторизиран керван от 8 джипа се предвожда от зам.-кмета на Хисар инж. Пенка Ганева, кмета на Старосел Иван Жутев, горския и шефката на поземлената комисия. Останалите организатори на събитието са НИМ и главният спонсор „Мото-Пфое”, който предостави две коли.

Едната веднага оставяме в Старосел, но чисто новичкият тестови джип Land Rover решава да тръгне с нас в екстремното пътуване. Местните леко се подсмихват, явно скептично настроени към оранжевия красавец, и уверено яхват руските ниви. Дават пълна газ и още на първата просека извън асфалта лендровърът започва да поднася. Тръгват залози - колко дълго ще издържи машината по трасето, което спокойно може да се използва за състезания Представителна тракийска лятна резиденция при връх Кози грамадипо Off road.

За два часа и половина изминаваме двайсетина километра, често пътуваме с наклон 45 градуса, пропадаме в кални участъци, прескачаме големи бабуни и едри коренища. Все пак оранжевият джип се справя със задачата и финишира успешно, добре окалян до ушите, т.е. чак до капака на покрива. А една от надеждните ниви закъсва още в първата част на пътуването. Последното изпитание е пешият преход, който ни уверяват, че е 500 м, но ни се струва далеч по-дълъг. Затова оценяваме самоотвержеността на археолозите, които всеки ден изминават километър до близката хижа, в която няма дори ток. В древността са стигали дотук на коне, което ни демонстрира млада „тракийка” на кон, която ни гости традиционно с хляб, сол и вино от близката изба „Старосел”.   

Усилията си струваха. В края на просеката пред нас се открива великолепна гледка – на ръба на стръмен скат е кацнала бяла крепост, която е била част от древен град на траките, разказва д-р Иван Христов. „Засега името му е неизвестно, но той поразява с мащабите и Заместникът на експедицията Гаврил Лазовначина на градеж”, допълва го Гаврил Лазов, заместник на експедицията.

Отдалеч градът прилича на импозантна скална пирамида


Приликата с Мачу Пикчу не е случайна, защото древните траки и инките са смятали планината за обиталище за боговете. Заради това одриските царе са строели резиденции на високи и трудно достъпни места, от които са можели да контролират огромни територии, придвижвайки се със своята свита непрекъснато от една до друга резиденция, допълва още д-р Иван Христов. Тази на Кози грамади е уникална, защото е единствената изцяло запазена с реалната височина на стените от 5 метра, от които досега са разкрити 2 метра. Тя няма аналог у нас с изключение на храма от о. Св. Кирик край Созопол, но там строежът е гръцки и е запазен само до основите, докато тук имаме

самобитна тракийска архитектура

Хорски съдби и религиозни вярвания, съпътствали живота и бита на древните тракиСтените са изградени от огромни, безупречно издялани каменни квадрови блокове. Буди удивление фактът как те са били пренесени до това недостъпно място.

Екипът на д-р Иван Христов печели тази година първа награда за опазване на  архитектурното наследство на България от дарителската програма на „Мото-Пфое” и разкопките са възобновени, след като са били прекъснати през 2005 г. До този момент са разкрити югоизточната и югозападната кула на цитаделата, бастион, скално светилище и древен храм. Те показват, че резиденцията се е простирала на площ около 4,5 м, която в основната си част има провоъгълна форма. Открити са още отводнително съоръжение, костилки от гръцки маслини и дъна на амфори от о. Тасос, които говорят за търговските връзки на резиденцията с южната част на Балканския полуостров.
 
Автор: Мариана Първанова, в. Монитор
 

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

КОЛЕДНИЯТ ДУХ СЕ НОСИ С АРОМАТА НА КАНЕЛА, ГЛЮВАЙН И ПРАЗНИЧНИ УКРАСИ

На 2 часа път от Франкфурт се намира оазисът на богатите – СПА курортът  Баден-Баден. Два процента от 55-те му хиляди жители са милионери. Политици, финансисти, филмови звезди и спортисти имат къщи в подножието на... продължава>