You are here:   Начало Новини Новини туризъм България РУМЪНЦИ СЕ ЖЕНЯТ ЗА 200 ЛВ. В БАЛЧИК

РУМЪНЦИ СЕ ЖЕНЯТ ЗА 200 ЛВ. В БАЛЧИК

Румънски двойки предпочитат романтиката на Двореца в Балчик, за да кажат заветното "да". Цената за ритуала е 200 лева. Влюбени от цял свят избират Нимфеума или други кътчета от Двореца за тържествения миг. Графикът за ритуалите е запълнен месеци напред. Повече от половин милион туристи от цял свят посещават всяка година комплекса и разглеждат покоите на кралица  Мария, както и втората в света след Монако колекция на Ботаническата градина. През миналата година в Двореца са се венчали общо 53 двойки. Брак са сключили младоженци от България, Англия, Франция, Германия, Финландия, САЩ, и много други страни.
Лидерството обаче държат румънските младоженци, които предпочитат романтиката на покоите на бившата си кралица. Церемониите се провеждат в уникална обстановка на открито - сред оригиналната архитектура, редките цветя и дървета, под звуците на класическа музика и „Сватбеният марш" на Менделсон.
Първото бракосъчетание за тази година бе на 5 май, а младоженците са от Варна.  Още от миналата година три влюбени двойки са резервирали сакралната дата с три десетки - 10.10.2010 г. Въпреки че ръководството на Двореца спазва правилото на ден да има по една сватба, не е отказало на бъдещите младоженци да се венчаят точно на деня с трите десетки.

Ритуалите в комплекса станаха възможни, след като през 2007 г. общинският съвет на Балчик взе решение за това.  Въпреки че Дворецът е собственост на Министерството на културата, в шестте вили почиват не само културни дейци.
 
Факт е, че всички места са резервирани на 100 процента за юли и август и свободни стаи няма. Цените са прилични. Нощувката в двойна стая е 60 лева, в апартамент - 80 лева. Малко по-различно е във вила "Принц Николай", където преди е живял по-малкият син на кралица Мария - Николай. Вилата предлага VIP апартамент с голяма спалня, хол и трапезария, фоайе - гостна, баня и тоалетна, кухненско помещение, телевизор и хладилник. Цената за една нощувка е 150 лева. 300 лева пък струва нощувката във вила "Моара". Тя е първата от водениците, които са съществували още преди да се построи Дворецът.

Капацитетът на почивната база в Двореца е 70 легла, които са резервирани не само от българи, а и от много чужденци. Това, което отличава Двореца от всички паметници на културата, е уникалната симбиоза между различните религиозни сюжети, архитектурна композиция и митологични персонажи.

Примери за това са декоративната джамия с минаре; кръстовете с надписи на черковнославянски език; византийският православен параклис; колонади и двор в мавритански стил красиви митологически същества по чешмите; огромни глинени делви от Мароко.И всички тези чудновато съчетани неща са заобиколени от невероятните паркове и градини, тераси и лабиринти, водопади и вековни дървета. По неписано правило високите токчета и неудобните обувки тук са забранени. Огромната територия на Двореца е застлана с павета, а стръмни стълби и лабиринти вземат дъха на забързания турист.
 
източник: Монитор

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни