You are here:   Начало Новини Новини туризъм България ЕДВА 30% ОТ НАШЕНЦИ ОТМАРЯТ НА МОРЕТО

ЕДВА 30% ОТ НАШЕНЦИ ОТМАРЯТ НА МОРЕТО

Четвъртък, 01 Юли 2010 17:46 Новини туризъм България
Повече от 70% от нашенци ще гледат морето на снимка. Кризата изтъни джоба на повечето българи и те няма как да заделят пари за ваканция по летните ни курорти или екскурзии. Това показва изследване на американския вестник „Уолстрийт джърнъл”.  Медията разглежда курортните нагласи на европейците в 16 държави, сред които България, в началото на сезона.
Нашенци водят при европейците, които твърдят, че не могат да заделят пари за море или за екскурзия – 71%, следвани от румънците, където заплатите бяха намалени с една четвърт (70%), и 66 на сто от португалците. Пред авторитетното издание двама от трима българи заявяват,че това лято няма да почиват, въпреки усилията на правителството да изчисти натрупаните отпуски. Като цяло обаче европейците са оптимистично настроени, като 6 от всеки десет са планирали лятна отпуска.
„Северните държави имат по-силни икономики и повече пари за харчене. Времето също е фактор, тъй като на места като Великобритания няма достатъчно слънце”, казва Марк Хофманс, директор на GfK, социологическата агенция в Брюксел, направила проучването.
Сред европейците, решени да летуват, най-много са шведите (87%), датчаните (85%) и белгийците (77%). В трите държави са заделили и най-много средства за ваканция. Половината от шведите заявяват, че ще похарчат между 501 и 2000 евро на човек, следвани от 45 на сто от датчаните и 41% от анктираните белгийци. Средният европеец ще даде до 500 евро, само 6 на сто ще похарчат над 2000 евро на човек.
„Всичко е въпрос на пари – цитира изданието туроператорът Аги Райчева. – Ако имаш пари, отиваш в Гърция или в Турция, ако те са по-малко – в планините в България или по Черноморието”.
Според нея повечето българи биха желали да отидат в чужбина, но не могат да си го позволят. Вестникът съобщава, че средният доход на едно домакинство у нас е 812 лева на месец (415 евро), докато в Швеция той е 3335 евро. Предпочитаните летни дестинации в Европа този сезон ще са във Франция, Италия, Испания, Португалия и Гърция. Гражданите на северните държави ще слязат на юг, докато тези в топлите държави ще си почиват в собствените си страни.
Изтъква се, че има повече желаещи да отидат през лятото в Африка, отколкото в северните части на Европа. Изследването показва, че българинът предпочита да отиде на море или на планина с приятели вместо с жената и децата. В същото време 36 на сто от европейците биха взели на почивка половинката си, а 35% - цялото семейство. Сред тези, които разбират ваканцията като отдих от семейните задължения, най-често има германци, испанци и българи, твърди проучването.
 
източник: Фактор
 
 

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Най-популярни