You are here:   Начало Туризъм Еко и селски туризъм ЩАСТЛИВИ ХОРА СЕ ТРУПАТ ОКОЛО ЯЗОВИРИТЕ

ЩАСТЛИВИ ХОРА СЕ ТРУПАТ ОКОЛО ЯЗОВИРИТЕ

Посрещане на изгреваВ България има много щастливи хора. Те са концентрирани по язовирите, реките, езерата, селските водоеми. Броят на тези водоеми е над 600. Над 300 000 души в страната посрещат всяка година откриването на риболовния сезон като Нова година. Точно в полунощ фойерверки осветяват вълните, а развеселени компании се поздравяват с "Честито откриване". Тази година риболовците много чакаха, за да могат законно да упражняват хобито си, тъй като забраната за риболов беше удължена с 10 дни. Вместо на 31 май срещу 1 юни разрешеното хвърляне на въдиците започна чак на 10 юни, защото държавата прецени, че рибата все още не е приключила с размножителния си период. Това бяха десет кошмарни дни за хиляди българи, за които хобито е като религия.
На един от най-известните язовири в страната - "Искър", началото на сезона започна именно така - със заря, цвърчащи скари и студена ракия.
Пешо и Андрей са в еуфория, тъй като са заседнали на язовира от началото на месеца. Дошли са най-вече да запазят места. Съвсем предвидливо, защото караваните са вече тук, опънати са палатки, инсталирани са сателитни чинии, изкопан е нужник, хладилниците са Хиляди рибари инсталираха караваните и палатките за през лятото около язовир включени към газовата бутилка и изстудяват напитките. Под навесите мераклиите вече са разпънали масите, приспособена е и душ кабина. Всичко, което е необходимо за живот, пълен с удоволствия и безгрижие, е налице край язовир "Искър".

"Задължително е да се дойде по-рано, тъй като след това няма никакви шансове да се намери подходящо място както за риболов, така и за разполагане на караваните и палатките. Тук съм от началото на юни. Но доскоро бях съвсем сам. Добре, че колегата Андрей пристигна преди два дни", разказва Пешо. Той е тартор на един от биваците около язовира. Пенсиониран полицай е и има възможност да стои до водата през цялото лято. Останалите му колеги работят и пристигнаха едва в четвъртък вечерта, за да са там за откриването на сезона. Десетина са, като следващите няколко месеца ще се въртят, като в бивака винаги ще има поне по пет-шест души. Повечето рибари са си взели по две седмици отпуск. Другата част ще вземат през септември, когато също излиза доста риба.

Андрей и Пешо захранват рибата от няколко дни. Влиза се с лодка във водата на 300 метра Езеро за риболовнавътре и се изсипват няколко кофички с накисната царевица. Там са пуснати и шамандурите. Шараните задължително трябва да бъдат обучени да се хранят на едно и също място, за да има и успешен улов. "Миналата година имах едно много добро попадение - 14-килограмов шаран. Дано тази година да го подобря", казва Методи. Той има бизнес, от който изкарва добри пари и няма шеф на главата си. Баща му е пенсионер и пази караваните и палатките, когато му се налага да отскочи до София по работа. Язовирът е само на 60 км столицата.

"Дори да имам работа рано сутринта, ще стана тук по нощите, за да пътувам, но няма да спя в града", казва Методи. Той има жена и две деца. Жена му според неговото определение е "свястна" и от началото на връзката им е свикнала с неговото хоби. През уикендите води децата на язовира и цялото семейство се забавлява.

"От мен да знаеш, че добър риболов се прави от понеделник до петък. След това тук се довличат ония скапаняци с джетовете и водните ски и става страшно. Нарочно минават Дали кълвепрез такъмите, за да съсипят всичко. Даже си правят слаломи между шамандурите, където хвърляме да ловим. Изроди!", гневи се Методи. Но пък е намерил какво да върши през уикенда, като не може да лови риба. От петък вечерта вади ракията, реже салатата, месото се хвърля на скарата. "Това ми е и времето за семейството", заключава Методи.

Повечето риболовци тази година са двойно щастливи, тъй като ще могат да съчетаят хобито си с гледането на световното първенство по футбол. Бензиновите генератори и сателитните чинии отдавна са решили проблема с електричеството и телевизията. Все по-често под тентите на рибарските биваци се виждат плазмени приемници - за да е по-силно удоволствието от гледането на играта. Хората с въдиците обаче са единодушни - ако има дузпа, а същевременно ми удари, ще отида първо при рибата.

Риболовците са особен вид хора. Те са родени щастливи и през целия си живот се стремят да запазят това щастие. Те са с различни професии и с различен социален статус, но по темперамент са еднакви. Там винаги ще бъдеш посрещнат и ще се чувстваш добре, а между Сериозен риболовтакъмите ще чуваш единствено смях и закачки. Няма кавги, а надпреварата е само спортсменска.

Истинските рибари ненавиждат бракониерите. Тези, заради които българските водоеми останаха с малко риба. Крадците се надпреварват да хвърлят бомби, да пускат огромни мрежи и да унищожават природата. За съжаление между бракониерите все по-често се срещат и онези, които трябва да охраняват водоемите. Най-после МВР трябва да разбие и "октопода" в системата на охраната на водоемите, за да има още щастливи хора.

 

Автор: Диян Моркин, снимки: Велислав Николов, в. Сега

 

 

 

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ОЖИВЯЛАТА ИСТОРИЯ НА ВИШОВГРАД

Село Вишовград е уникално място, населявано от самодиви и сенките на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Богатата история блика от 30-те чешми и от всяко кътче в околността. Тук е романтичната среща на тучната снага на... продължава>