You are here:   Начало Туризъм Далечни дестинации МАЙМУНИ РЕКЕТЬОРИ ЖИВЕЯТ НА О-В ПУЛАО ЛАНГКАВИ

МАЙМУНИ РЕКЕТЬОРИ ЖИВЕЯТ НА О-В ПУЛАО ЛАНГКАВИ

ПлажС маймунката  се гледаме право в очите. Тя не трепва и не мига, а аз й се усмихвам и едва се сдържам да не я погаля, толкова е сладка. Обаче се въздържам, следвайки инструкциите на управата на хотела да не влизам в контакт с маймуните, защото могат да ме наранят. Изведнъж тя се стрелва, грабва моята закуска - крушата - и най-нахално сяда на перилото до мен да си я яде.

Първи ден ми е на остров Пулао Лангкави в Андаманско море и свиквам бавно с фауната. А защо съм на басейна, а не на прекрасния плаж със златен пясък край морето? Посрещнаха ме огромни предупредителни табели, че медузите са гигантски и опасни и трябва много да се внимава. Бррр! Това, че на пясъка се припичаха две игуани, не ме развълнува особено, но предпочетох басейна пред медузите като полилеи.
Пулао Лангкави, насред Андаманско море в Индийския океан, се води територия на Малайзия, но всъщност е по-близо до Тайланд. Повече от сто гъсто разположени тропически острова съставляват архипелага под името Лангкави. Пулао Лангкави е Невероятен мостнай-голям, силно хълмист и мноооого зелен. Територията му е 470 кв.км, почти колкото Сингапур, но само с 54 000 жители, като май всички са заети в туризма. В архипелага още няколко острова са населени с ...хора. Защото останалите изобилстват от животни - маймуни, игуани, катерици, пауни, повече от 200 вида птици. Пътищата са идеално направени и добре поддържани. По брега сред гъста тропическа растителност са разположени хотелите - 4- и 5-звездни, обособени около пет изумителни, дълги по 1-2 км плажове. Високи сгради няма, всичко е до два етажа. Много от хотелите са отделни къщи от дърво, естествено, сред всякаква тропическа растителност. Стаите са с размерите на български тристаен апартамент, а баните са като гарсониери. Терасите пък са по 25-30 кв.м, като освен маса, столове и шезлонги има и елегантни лежанки.

Щом се излегнах на терасата да си изпия кафето, на дървото отпред дотърчаха семейство маймуни - майката, бащата и няколко малки сладурчета, че май и бабата беше с тях. По време на целия ми престой щяха да ме тормозят с тичане по покрива от ранни зори и с опити да влязат в стаята, за да задигнат нещо, с което после да ме рекетират. Не ми се Порт Куаслучи, но на рецепцията чух невероятни случки на изнудване - показват ти дрехата, която са ти задигнали и докато не им дадеш нещо за ядене, не ти я връщат.
Преди 24 г. Пулао Лангкави за една нощ се превръща от изолиран и западнал остров в безмитна зона, която става предпочитана дестинация за почивка и пазаруване. Температурата през цялата година е около 30-34 градуса, слънцето е щедро, въздухът е влажен - блян за кожата! Водата е чиста, прозрачно синя, топла и спокойна. За тези, които не са почитатели на гмуркането, има подводен огромен аквариум, където могат да се наблюдават повече от 5000 морски обитатели.
 
Столицата и най-голям град Куа с 14 000 жители, е приятно двуетажно градче. Улиците са прави и широки, магазинчетата са подредени като за изложба с изобилието и шаренията на Изтока. На острова няма обществен транспорт и придвижването става с такси, колело, мотопед, дори със сегуей. Такситата са безумно евтини, всяка отсечка си има цена и се договаряш. Но 30-40 км се изминават с няколко лева.
Хората са много приятни, симпатични и приказливи. Най-интересната атракция обаче е Млади женинаистина удивителният висящ пешеходен мост, наречен Скай бридж. До него се стига с въжена линия, която се движи почти отвесно и за около 15 мин туристите се наслаждават на нереални гледки, пътувайки до 700-ния метър на върха на планината. Плажовете, морето, зелената сочна растителност са в краката ти и колкото и да е стряскащо това почти отвесно пътуване в затворената, поклащаща се кабинка, усещането, че висиш във въздуха над девствената джунгла, е уникално. Горе са изградени две платформи за наблюдение - на 652 и на 710 м височина. След като заситят сетивата си с красота и величествени гледки, туристите тръгват по моста, който буквално виси в небето. А ако облаците са слезли по-ниско, имаш усещането, че плуваш в рая и стъпваш по облаци.
Самият мост е дълъг 124 метра и широк около два. Построен е през 2005 година и се смята за най-дългият пешеходен мост в света. Заядливи статистици твърдят, че в Канада има подобен, дори с няколко метра по-дълъг, но да не задълбаваме в подробности...
 
Автор: Искра КОЙНОВА

 

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ЛЕДЕНИ БОМБИ

В късната вечер на 17 октомври 2010 г. Хелга и Йозеф Рек от немския град Швабиш Гмюнд се заредили на дивана пред телевизора, когато изведнъж чули зад прозореца да се разнася силен трясък, от който вазата на масата... продължава>