You are here:   Начало Туризъм Европа ОТ СОЛУН ДО АТОН ВСЯКА СТЪПКА НАШЕПВА ИСТОРИЯ

ОТ СОЛУН ДО АТОН ВСЯКА СТЪПКА НАШЕПВА ИСТОРИЯ

УрануполиОт Солун до малкото градче Урануполи, последното селище преди монашеската република Атон, са около стотина километра, но почти по целия път има исторически забележителности. На това и на доста други атракции залагат южните ни съседи в условията на криза, за да привлекат повече туристи. На повече от половината път между втория по големина гръцки град и Света гора се намира градчето Арнеа -  копие на Копривщица или Златоград.
Близостта му до Солун привлича много солунчани, които през почивните дни идват тук далеч от градския шум. Селището напомня нашите възрожденски градчета не само по калдъръма и тесните улички, но и по къщите, изградени с каменни зидове на долните етажи и ярко оцветени нагоре. Комшиите са успели да намерят доста хитър начин да прославят това провинциално място. През 2005 г. година местната църква „Св. Стефан" изгаря почти изцяло при пожар. Тогава жител на Солун съобщава, че починалият му баща, които бил клисар в храма,му се явил в съня и му казал за скрито съкровище под църквата. Така истинският или измислен сън на един солунчанин става легенда и провокира любопитството на немалко туристи към Арнеа.
 
Арнеа прилича на възрожденски градВ началото на археологическите разкопки местните се надявали изпод земята да излезе поне някое гърне с жълтици и с парите да се подпомогне реставрацията на храма. Находките обаче са далеч по-ценни. Намерени са останки на 3 църкви. Първата - ранно християнска от IV в. Другите две са византийски от X и XIV век. В третата има гроб на мъж и жена, положени прегърнати в него. Изгорялата църква е възстановена много бързо с доброволния труд на жителите на градчето и сега се очаква да бъде осветена от Вселенския патриарх Вартоломей. В Арнеа има и една бивша църква, където сега е общината.
 
Местният екскурзовод разказа, че в нея в годините на турското робство е имало училище, основано от монаси славяни от Атон. Явно става въпрос за наши сънародници, защото по времето на игото освен поробителите в тази част на Егейска Македония са живели още гърци и българи. В онези черни години градът е бил опожаряван и сега в  една от малкото останали от тогава къщи е поместен етнографският музей на Арнеа. Там могат да се видят различни сечива от бита на някогашните жители.
 
Олимпиада, школата на АристотелС малко отклонение на север от пътя от Арнеа към Света гора се намират идвете родни места на Аристотел. Едното е в планината Стратона и там сега е направен универсален парк на името на философа. В него може да видите доста от откритията на великия древен учен. Едното са 2 циментови полусфери, отдалечени на 40-50 м една от друга. Те концентрират звуковите вълни и когато говорите тихо в центъра на едната, човекът, застанал близо до другата, ви чува. В парка има и други неща, илюстриращи откритията на елинския мислител.
Истинското родно място на Аристотел е елинският град Стагира, чиито останки се намират непосредствено до Олимпия. Съвременното селище носи името на първата жена на Филип Македонски, бащата на Александър Велики.Стагира е разположен върху стръмен хълм на малък полуостров между два живописни залива, а целият район е включен в европейската мрежа „Натура 2000" и режимът на застрояване е много строг. На върха на хълма има останки на крепост от елинистическата епоха, а в подножието откъм северната страна се намират руините на самия град. Там са открити и могат да се видят останки от пазара и част от каменните улици на древния град.
Света гораТуровете до Света гора остават едно от основните пера за туризма на Халкидики. Затова между Арнеа и последния град преди Атон има 76 хотела, като някои от тях са с категория от 1 звезда и се ползват именно от поклонниците, тръгнали на поклонение в някои от православните манастири там.

Както е известно, в Света гора могат да стъпват само мъже, а процедурата за посещение там е доста сложна и се чака поне 6 месеца, за да се получи разрешение, обясниха представители на автономната монашеска република в Солун. Манастирите имат много празници и посещенията тогава стават по-лесно. Според гръцки колеги журналисти  Атон годишно се посещава от около 180 000 поклонници.
От Организацията за развитие на туризма през това лято на Халкидики очакват около 1,5 млн. чужди туристи и още толкова гръцки. Най-многобройни ще са германците и ще достигнат поне 500 000, като те предпочитат почивката да им бъде изцяло предплатена. 150 000 руснаци ще изберат това лято курортите на Халкидики. Те са много по-платежоспособни туристи. Бройката на българите и румънците по летовищата в тази част на Гърция е трудно да се уточни, защото те минават границата с автомобили. Според местни хотелиери българите най-често предпочитат да изкарват по около седмица в курортите на Халкидики.

Автор: Васил Нанчев, в. Монитор

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

СОФИЯНЦИ СМЕНЯТ ЧЕРНО С БЯЛО МОРЕ

Българските туристи са най-добрата антикризисна защита за курортните селища по крайбрежието на разположения в Северна Гърция троен полуостров Халкидики. По време на четирите почивни дни за Гергьовден (6-9 май)... продължава>