You are here:   Начало Туризъм Европа СТРАНА НА БЕЛИ НОЩИ И ВЕЛИЧЕСТВЕНИ ФИОРДИ

СТРАНА НА БЕЛИ НОЩИ И ВЕЛИЧЕСТВЕНИ ФИОРДИ


Фериботи С чартър от Варна пристигнах в Осло, Норвегия, късно през нощта. Беше краят на юни и температурите във Варна достигаха 40 градуса, така че не носех дебели връхни дрехи в себе си. Представете си моето изумление при излизане от летището – навън беше 15 градуса и дъжд. Всъщност дъждът така и не спря за мен. По цял ден се редуваше, както мислих, по часовник - дъжд, слънце. А за хората си беше направо сухо и много топло, масово ходиха по шорти и фланели, а аз бях с всички дрехи на гърба си.
 Хвърлихме куфарите в хотела(съпругът ми ме чакаше на летището и беше направил програмата) и на дискотека. Към 1 през нощта, когато влязохме в нея, слънцето си светеше на небето и когато си тръгнахме то пак си беше на там. Чувала бях за белите нощи, но 2 - 3 часа тъмно не бях преживявала.
"Животът" е петък и събота , а през останалото време след 19 часа жив човек на улицата няма, като изключим хората в арабският квартал. Дискотеката беше изключително непретенциозна, но препълнена със хора от всички раси. Имаше зали с различна музика за всеки вкус, а коктейла за скромните 25 лв браних от разчиствачите на чаши с цената на живота си. И да не забравя - без цигарен дим. Никъде не се пуши на закрито. За пушачите като мен са направени удобства с тенти пред заведенията ,отоплителни лампи и одеала и кожи за завиване (първият път бях в Норвегия през октомври и снегът си беше завалял).

Норвежка улица край моретоОсло не е голям град , но изключително кокетен. Хората са усмихнати, дружелюбни и всички говорят английски. Чистота! Няма нищо по земята, на което не му е там мястото. И въпреки дъжда, мият улиците всяка нощ. Няма да ви занимавам с музеи , паркове и дворци (това може да се прочете във всеки пътеводител), а само с впечатленията си. Първият си шок получих, когато видях, че в тази страна на ред и дисциплина,  нито един пешеходец (освен нас) НЕ изчаква на червен светофар, но всички шофьори  бяха безкрайно търпеливи, спираха на всеки стъпил на платното. Вторият ми шок беше в заведенията - 2 салати и 2 бири - 100лв, 1 пица- за трима души, не особено гладни, - 70лв., а ресторантите пълни.
След Осло се отправихме към Томре - малко селце в сърцето на фиордите. За там няма да разказвам много, освен че имаше 2 реда къщи около водата и стръмна планина с бели върхове и тежки облаци. Къщите бяха дървени и масово с трева по покрива, най- малката, в която влязох беше на 2 етажа по 80 кв.  Пред всяка прекрасна градинка с тревичка и цветя и храсти, камъчета, дръвчета. Приказка! По улиците, ако мине някой , тъй като хората са малко, е или на велосипед или на кон. А през уикенда изкарват огромните си стари американски ретро коли.
Градче в Норвегия
 
В планината 50м. нагоре има пасящи крави, а още малко нагоре растителността свършва и остава гола гранитна скала и много водопади. В тази част на Норвегия  обичайният транспорт е ферибота и с него се озовахме в областния  град Мьолде .Там  животът кипеше с пълна сила - беше събота по обед и плажа ,ако може да се нарече така камънака край морето, беше пълен и слънцето се използваше пълноценно. Всичко спретнато, шарено, красиво. И най-интересното  в този град е, че тук се намира магазина за алкохол. Алкохол в Норвегия се продава само в окръжен град и то през точно определено време!
 
Другия град който посетихме Олесунд е още по-колоритен. Намира се на Атлантика. Старото и новото вървят ръка за ръка, страхотна архитектура. Пътят ни до там минаваше през планината с много и дълги тунели, през преминаването на които мислех ,че се сменят сезони.
 

 Величествени водопадиНе може да не направи впечатление , предвид нашето българско настояще, че до къщи, на километри разстояние една от друга, има асфалтов осветен път, водопровод и канал, електричество и интернет.

Посетихме и Кристиянсунд  и минахме през величествения, огромен мост над Атлантика, за да стигнем до Гейрангер. Фиорди много видяхме , но тази красота, която видяхме там, я нямаше никъде . Колко е могъща природата! Величествени водопади! Огромни скали! Човекът изглежда толкова незначителен. Удивително! Ако ви се отдаде случай да посетите Норвегия, Гейрангер трябва да е номер едно в списъка ви.
Когато имате възможност не пропускайте да посетите Норвегия, толкова красива, непозната и необикновена земя!
 
 
 Автор: Елена Красимирова

Коментари  

 
#2 juja 2014-06-12 18:07
В Норвегия!
 
 
#1 Colithas 2014-06-12 04:46
[fv]Интересно, къде видяхте слънце и Бели нощи в Осло?[/fv]
 

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

КРЕПОСТТА ЦЕПИНА - СПАСЕНИЕ НА НОВА ГОДИНА

Предложенията за Нова година валяха като из ведро. От екзотични дестинации, през не толкова далечни, но топли държави, до нашите любими съседки Турция и Гърция. Но приоритетът за нас си беше една хубава почивка със сняг.... продължава>