You are here:   Начало Туризъм Европа ФЕНОМЕНАЛНИЯТ ГРАД ХАЛКИДА

ФЕНОМЕНАЛНИЯТ ГРАД ХАЛКИДА

Халкида, ГърцияХалкида се намира на двата бряга на естествения канал Еврип, като едната част на града се намира на остров Евбея, а другата в континенталната част на Гърция. Градът се пресича от морски канал, а стъргалото с кафетата е на крайбрежната улица покрай канала. Забележителен феномен, който е единствен по рода си в света е, че течението на водата по канала се сменя на всеки шест часа от юг на север и обратно - от север на юг. Това прави канала да прилича на река с множество водовъртежи в момента на смяната на течението, като по средата течението е на юг а от двете страни започва да се влачи на север, което е наистина впечатляващо да се види заради явната сила на водите. Странното течение, което се сменя на няколко часа е виновно за две от нещата, с които се гордее градът – черупчестите морски деликатеси и "каменните тръбички", които присъстват в менюто на всяка уважаваща себе си таверна в града и златните медали от престижните състезания на Морския клуб по кану каяк. Веднага ще се почудите защо?!

Халкида, ГърцияПотърсих обяснения за тези странности от Арис, който е израстнал в Халкида и беше нашия гид в града – според неговата версия смяната на течението разбърква до такава степен водите, че това по някакъв начин способства за развитието на черупчестите морски живинки и за образуването на разнообразната подводна фауна. Неслучайно в таверните на Халкида има най-богатия избор от цяла Гърция на всякакви видове морски дарове, като най-известните са каменните тръбички, които живеят вътре в дупки на подводните скали и се считат за голям деликатес като се приготвят на тиган в рядък сос с лек вкус на горчица.

Всички мъже в Халкида още от малки момчета се научават да се гмуркат без бутилки с кислород в морето и с чук и тесла да чупят скалите, за да открият „каменни тръбички”. Внимание! –събирането на каменни тръбички е разрешено единствено, ако ще ги консумирате вие самите, а не се прави с търговска цел. По-лесен начин от този с чук и тесла за събирането на тези редки животинчета, които приличат на миди и живеят в дълги и плоски черупки, не съществува, но има много чалъми и хитрини, които се научават с опита и улесняват местните и новаците да практикуват хобито си и да не се обезнадеждават.

Халкида, ГърцияА, забравих! - състезателите на Халкида по кану-каяк са най-добрите, защото имат възможността да тренират всекидневно в града си карайки канутата си срещу силното течение, казва Арис. Факт е, че тази година Морският клуб на града е спечелил осем златни медали, пет сребърни и два бронзови по кану-каяк на Националното слалом състезание, което се проведе на олимпийската писта в атинския стадион Елинико.

Разбира се, любимата тема на разговор в компанията на халкидци са невероятните истории за гмуркане, събиране на корали и риболов. Когато ги питам как е живота в техния град, отговарят лаконично: „Прекрасен е, стига да имаш работа.” Голяма част от халкидците са се изнесли в Атина, докъдето след като беше построена новата магистрала се стига максимум за един час, а с бърз мотор е необходим едва около половин час. Алтернативният начин на превоз е с влак или автобус, които имат редовни маршрути на няколко часа.

Иначе Халкида е един не голям град с около 50 000 жители, който за сметка на това съществува от древността и според интернет-изворите ми е преминал през всички славни епохи по тези земи. За древността напомня бюста на Аристотел поставен по средата на крайбрежната улица – видях го с очите си. Той изглежда като бюст на политик от средата на миналия век и затова трябва да се зачете човек, за да разбере, че става дума за древния философ или просто да изчака някой халкидец да се похвали, че майката на древния философ е имала къща по тези места, а той самият е оставил последния си дъх там. За годините, в които франките владеят града свидетелстват имената на много улици като например на централната улица „Джиардини” (градини), но и множеството фамилни имена с италиански корен.

Халкида, ГърцияВ града има и множество арменски и мюсюлмански семейства и джамия, която така и не разбрахме дали функционира. Халкида е известна с крепостта на Карабаба, която до края на 19 в. е била единствената постройка на хълма Фурка откъм континенталната част на града. Около крепостта бил забранен строежа на каквато и да било сграда, която щяла да й закрива гледката към залива. Самите халкидци се гордеят и със „старата железопътна гара” на града, до която от дълги години влакът не стига, но е останала постройката и касата за билети, която работи. В тази стара сграда казват, че са снимани сцени от известни гръцки филми.

А попитат ли ви коя е най-известната личност на града – запомнете, че в Халкида е роден писателят Янис Скарибас (1893-1984), който през целия си живот се съпротивлявал срещу догмите на буржоазията и съвсем логично е един от първите, които въвеждат в гръцката проза елементи от сюрреализма.

Халкида, ГърцияДвете части на града – островната и континенталната, са свързани с два моста. Единият е построен наскоро край индустриалната зона на Халкида и по него минават автомобилите, които пристигат или си заминават от острова, а любителите на екстремни спортове го използват за бънджи скокове. Другият е по-старият подвижен мост почти в центъра на града, който се отваря посредата, когато минават високи кораби. Първоначално имало подвижна платформа за превоз, а по-късно халкидците направили мост, който потъвал във водата при преминаването на кораби. Вече от дълги години е построен отварящият се мост, по който по всяко време минават жителите на града и оттам може прекрасно да се проследи движението и смените на течението.

В града има различни категории хотели, както на морския бряг, така и в по-вътрешните квартали, както и множество узерии и кафета разположени най-вече на крайбрежната улица „Джардини”.

Автор: Марина Николова

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.


Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

АФТЪР УИКЕНД, НОВАТА МОДА В ПОЧИВКАТА

Прекрасен неделен следобед. Тогава човек е добре отпочинал и отспал. С огромна наслада кара колата си към някой от зимните курорти. И гледа как едни пълни коли се движат бавно, има задръстване. Това не го притеснява... продължава>