You are here:   Начало Коментар Коментар Събужда ли се туризма в Бълагрия?

Събужда ли се туризма в Бълагрия?

Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Не е сигурно дали заради „финансовата криза” или просто поради отлив на туристи в България, туризмът у нас силно се активизира. На фона на вечно-увеличаващите се цени и ниското ниво на обслужване през изминалите години, туристическият бранш започва да става по-гъвкав. Ставаме свидетели на динамични цени и дори на специални пакети „в последния момент”. Дори и банките се заеха да насърчават местния туризъм, по примера на Сърбия – „море на кредит”. Как да си обясним този феномен?

След отварянето на границите на Европа за нас, Гърция открадна голяма част от „абонираните” за нашето море. За доста хора е по-близо, по-чисто, там се чувстваш като истински турист, а цените – по-евтини нощувки и малко по-скъпи кръчми. Турците пък ни съблазняват с „all inclusive” на цени, които тукашните хотелиери не биха помръднали малкото си пръстче. Дори Хърватия бие голяма част от нашите хотели по качество на услугата и продукта.

Временното повсеместно обедняване на запада налага сякаш от само себе си повишаване на качеството и намаляване на цените. Дори и да е временно. С риска да не се напълни толкова джоба, а по-скоро да не се прекратява туристическата дейност или дори „за едните туристи”. Защото едничкия турист вижда, проверява, преценява и току виж подминал летище София, Варна и Бургас и се отправил на юг.

Но до тук картинката не е пълна. Липсата на адекватна национална политика спрямо туризма също липсва. Организираният хаос досега действаше добре, но при настоящите условия трябват промени. Поне ако искаме туризма да е водещ отрасъл. Липсата на Министерство на туризма се усеща сериозно в бранша. Една Агенция, която само дава пари за участия и реклама международните изложения, които често се оказват провал и писане на стратегии за развитие, без реална представа за състоянието  на туризма, без никакви законови промени и действия в областта, е не само ненужна, но и вредна. Видяхме какво се случи, когато в селскостопанска и туристическа държава направиш Кремиковци. Нека да погледнем истината в очите и не се опитваме повече да ставаме нова Германия, а да се опитаме да сме поне Гърция, Италия, Австрия, Испания... по избор. И дано туризмът наистина се събуди!

Автор: Даниел Пейчев

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision