You are here:   Начало Туризъм Еко и селски туризъм ЕКОТУРИЗЪМ В ГЕРМАНСКИТЕ АЛПИ

ЕКОТУРИЗЪМ В ГЕРМАНСКИТЕ АЛПИ

БерхтесгаденЕкотуризмът в Германия се заражда преди 100 години в част от Алпите, наречена Бертесгаден (Berch­tesgaden Alps). Туристите, които искат да се насладят на красотата на националния парк в района на известното планинско езеро в Югоизточна Бавария, използват екскурзионни лодки за природосъобразното пътуване по езерото, в което се отразяват планинските върхове на Йенер (Jenner), Щайернес (Steinernes Meer) и Вацман (Watzmann). Корабите не работят с шумни дизелови двигатели и не отделят вредни за околната среда емисии, които замърсяват атмосферата. Осемнадесетте електрически лодки на флотата от Кьонигзее използват деликатни и тихи мотори. 500 000 туристи на година прекосяват езерото, за да посетят места като световноизвестната барокова цьрква на Свети Бартоломей.
 
Връх Щайнмайерс меерКогато баварският принц-регент Леополд преди век заменя старата флота с нова, снабдена с електрически мотори, едва ли е бил подтикнат от грижите за околната среда. Днес обаче флотата на Кьонигзее е важен елемент от екологичения туризъм и транспорт в една от най-популярните туристически дестинации в Германия. Курортите Бертесгаден (Berchtesgaden) и Бад Райхенхал (Bad Reichenhall) са силни застъпници на устойчивия туризъм, за което свидетелства членство в асоциации, носители на награди. Курортите членуват в "Алпийските перли" -  асоциация от 21 алпийски общини в Австрия, Франция, Германия, Италия, Словения и Швейцария, която през 2008 г. получи Ecotrophea - международна награда за ангажираността си за опазването на околната среда от Немската туристическа асоциация. Основен елемент във философията на асоциацията е използването на устойчив транспорт. Тоест туристите могат да стигнат до крайната си цел само с природосъобразни средства за транспорт, какъвто е железопътният например. В самия курорт посетителите се придвижват лесно и евтино с обществени автобуси, влакове, колелета и др. Посетителите остават мобилни в рейона на Бертесгаден дори без кола, защото курортната карта за гости им дава право да пътуват безплатно в местните влакове.
 
Примерът на "Алпийските перли"
показва, че климатът и опазването на околната среда стават все по-важни за туризма и според експерти Германия може да стане международен пример в тази област. "Германия е един от пионерите в дебата за устойчив туризъм и трябва да се старае да запази тази позиция", споделя Едгар Крайлкамп, професор по управление на туризма в университет Люнебург. Преди време той започва изследователски проект, който анализира връзката между климатичните промени и устойчивия туризъм. Международния туризъм е развиващ се сектор, който в момента е отговорен за 5% от световните въглеродни емисии.
 
Все по-голям процент германци изразяват желание да пътуват по начин, които е щадящ за природата. Това е само един от изводите от проучването на WWF относно климатичен отпечатък от туристически сектор за 2009 г. Резултатите от него показват, че 43% от запитаните смятат да изберат близка дестинация за почивка, за да намалят въглеродните си емисии, а някои от запитаните вече са го направили.
 
Мекленбург-Източна Померания (МИП) вместо Майорка?
МекленбургАко взмем предвид пътуването, настаняването, храна и дейностите в курорта, германците, които прекарват ваканцията си на крайбрежието на Балтийско море, оставят въглероден отпечатък от 258 кг въглероден диоксид на човек. Това е една пета от парниковия газ, който би бил отделен при пътуване до Балеарските острови. МИП е популярна туристическа дестинация и всъщност е най-предпочитаната за туризъм провинция.

Мекелнбург-Източна Померания е провинция с 1900 км крайбрежна ивица по продължението на Балтийско море. Тук местна туристическа асоциация предлага услуга, която позволява на туристите да се възползват от въглеродно неутрална ваканция чрез така наречените горски дялове. Туристите могат да подкрепят растежа на първата немска климатична гора чрез символичната покупка на едно дърво. При закупуването на горски дял за 10 евро се засажда едно дръвче, което компенсира CO2 емисиите, произведени от четиричленно семейство по време на двуседмична ваканция. Посетителите могат сами да засядат дарените от тях дървета. Вече са продадени 7500 горски дяла за 6 климатични гори с площ от 7.5 хектара.

Преориентиране
в посока опазващ околната среда туризъм се наблюдава и сред туроператорите и хотелите в Европа. Пионерска роля в тази насока има Feldberger Hof в Щварцвалд (Schwarzwald), който е първият въглеродно неутрален хотел. Мениджърите на хотела разчитат на икономичното използване на енергия и вода и постепенно са снабдили целия хотел с енергоспестяващи уреди. Старата отоплителна система на нефт е заменена от комбинирани топло- и електроенергия. Екологичният енергиен баланс е изключително позитивен: 600 до 700 тона CO2 и 300 000 литра нефт по-малко годишно. Deutsche Bahn, немската железница, също работи за развитието на зеления туризъм в Германия. Тя предлага на пътуващите 17 различни маршрута до национални паркове, биорезервати и природни паркове. Заедно с организации като Nabu и BUND немската железница насърчава екскурзиите, колоезденето и пешеходните преходи в защитените природни.

Фондацията Viabono
Фондация Виабоное друг подходящ пример за устойчив туризъм. Тя е създадена през 2001 по инициатива на Федералното министерство на околната среда и Федералната агенция на околната среда и обединява 350 хотела, ваканционни селища, конферентни центрове, места за къмпинг, общежития, ресторанти, природни паркове и курорти в Германия. Заедно с други организации за защита на потребителя и туристическия сектор тя се опитва да популяризира устойчивото пътуване. Около 140 туроператора най-вече в Германия, но и няколко чуждестранни се обединяват и създават асоциация, наречена forum anders reisen, която се посвещава на устойчиви форми на туризъм. Заедно с компанията atmosfair GmbH тя дава възможност на туристите да компенсират вредните газове, произведени при пътуване със самолет например. Средствата, които членовете плащат за сертификат, ще се инвестират в проекти за възобновяема енергия в развиващи се страни. Подобни дейности са предприети от инциативата за устойчивост Futouris, основана в началото на 2009 г., чиито членове са най-големите туристически компании като TUI и Tomas Cook. Тя подкрепя 14 проекта, вариращи от залесяването на гори в Шри Ланка до стимулирането на използването на вятърна енергия в Турция. Futures  цели да защити околната среда и биологичното разнообразие в туристическите страни по целия свят.

Автор: Дневник

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

НА ЛОВ ЗА ЧЕРНОМОРСКИ НАЗДРАВИЦИ

Спомените ни от Синеморец вече не са това, което бяха. Преди години, както би казал Павката на Катето в „Оркестър без име", „тука почиваха много артисти". Неотдавна пък селцето бе притегателен център за баба, дядо и... продължава>