You are here:   Начало Туризъм Еко и селски туризъм TRAVEL & LEISURE: НА КОЛЕЛО В РИЛА – I ЧАСТ

TRAVEL & LEISURE: НА КОЛЕЛО В РИЛА – I ЧАСТ

В началото бе лесноКогато се попитах каква ваканция да избера в България, приятелите ми единодушно предложиха да опозная чаровната Рила планина, която е съчетала в себе си невероятни гледки и красива природа, манастири и интересни обичаи.

И така, вече бях подкарал велосипеда си по стръмна пътека в красива горска клисура. Мой придружител беше Ники Титев – член на националния отбор по маунтин байк. Тъкмо започнах да го понастигам, когато внезапно от гората се появи стара жена. Спрях и се усмихнах. Жената беше със забрадка на главата си, а ръцете й – виолетово-червени… от боровинките, които беше набрала. Когато видя това, Ники се притече на помощ. Жената се казваше Неджибе и беше помакиня – малцинство в България, което е запазило езика си (български), но е приело исляма за религия от времето на Османската империя. Когато попитах дали може да се снимам с нея, тя срамежливо поклати глава и се усмихна – чаровният начин да кажеш „да” тук без думи.

След тежко изкачване, гледки като тази въобще не бяха рядкостКрасивата и „джобен формат” планина е разположена в сърцето на югозападната част на България. Над красивите ливади се красиви хълмове. От нейния връх – Мусала, най-високата точка на Балканите, се открива невероятна гледка, която стига чак до пределите на южната съседка – Гърция.  

Посещението ми беше през август – получих покана от мои американски и и български приятели да се присъединя към тяхната група в обиколката с велосипеди из този район. Докато нашата езда беше уморителна – километрите тежко изкачване бяха възнаградени от чудесни спускания, които подлагаха на изпитание уменията дори на най-добрите – стигнахме до интересните места, които бяха значително по-достъпни и мъчението ни приключи.

И... ГоведарциУютното селце Говедарци, разположено под стръмни, застлани с борова гора хълмове по протежението на река Искър, обра нашите овации. В прекрасната лятна къща, зад семейната къща Джамбазки, вечеряхме на открито – обичай на Българите при топло време. Буквално имах чувството, че хапваме в гората. Домакините бяха повече от гостоприемни – на масата имаше такова изобилие от храна, което можеше да съживи и най-уморения планинар. А за десерт получихме нещо, което никога няма да забравя като вкус – овче мляко с див мед и сладко от боровинки.  

По много начини България представя класическата Източна Европа, примесена с малко модернизъм, социалистически останки и интересни традиции и обичаи. Страната е странна смесица от глобален капитализъм и чудновати икономически практики – с удива открих, че една малка бутилка светла бира струва почти колкото голямата?

Тук оставате с чувството, че всичко което се е случило е станало преди. Така това е била земята на траките, земя на римляни и гърци, за почти половин хилядолетие тук са управлявали турците, малко след това България става съюзник на хитлеристите, а след това идват комунистите. Останах с Карта на Национален парк рилавпечатлението за съвсем малко време независимост през дългата история на страната, но време, през което българите успяват все пак да запазят своята идентичност и език.

Високопланинските ливади, острите каменисти върхове и древните вечнозелени гори в границите на Националния парк Рила правят това място уникално за Източна Европа. Паркът е една приказна съвкупност от земи на манастири, земи на Министерството на горите и общински пасища. Всичко това е с размерите на парка Йосемит. Именно тези земи са служили дълго на българските бойци за свобода и пророци за укритие и са давали опора и сила на освободителните движения в България, запазили са духа и културата на българите.

Незабравимият Рилски манастирБългарският православен манастир „Св. Иван Рилски” приютява за пръв път монаси през 927 г. в дълбоките каменни пещери. Поклонниците все още посещават това място. Рилският манастир, убежище на монасите от манастирът „Св. Иван Рилски”, за който говорихме, е на това място от 1335 г. Той е част от културно-историческото наследство на ЮНЕСКО и един от най-известните храмове на източноправославната църква. Продиктувано от дългогодишната традиция на гостоприемственост, и тук посетители могат да отсядат в някои от монашеските килии – доста уютни и удобни.

Една сутрин се събудих от тракането на един монах по дървена талпа. След това разбрах, че това е средновековния будилник на монасите, който предизвестява настъпването на утрото. Това утро остана за мен незабравимо – все още слабата светлина, покриваше само части от долината, монасите се събираха тихо в двора на манастира, техните гласове се сливаха с ромона на реката и нежното бълбукане на фонтанчетата на светата обител.

GPS координати: N 42° 15' 43.27"; E 23° 28' 42.87" - с. Говедарци
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=42.262019 long=23.478575 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Грегъри Дикъм

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ТРАЯНОВИ ВРАТА

Проходът е наречен на римския император Траян, с когото се свързва и съществувалата там крепост. Датата на първоначалното строителство на крепостта е неизвестна, като първите писмени сведения за нея са от 3 век.... продължава>