You are here:   Начало Туризъм Еко и селски туризъм TRAVEL & LEISURE: НА КОЛЕЛО В РИЛА – I ЧАСТ

TRAVEL & LEISURE: НА КОЛЕЛО В РИЛА – I ЧАСТ

В началото бе лесноКогато се попитах каква ваканция да избера в България, приятелите ми единодушно предложиха да опозная чаровната Рила планина, която е съчетала в себе си невероятни гледки и красива природа, манастири и интересни обичаи.

И така, вече бях подкарал велосипеда си по стръмна пътека в красива горска клисура. Мой придружител беше Ники Титев – член на националния отбор по маунтин байк. Тъкмо започнах да го понастигам, когато внезапно от гората се появи стара жена. Спрях и се усмихнах. Жената беше със забрадка на главата си, а ръцете й – виолетово-червени… от боровинките, които беше набрала. Когато видя това, Ники се притече на помощ. Жената се казваше Неджибе и беше помакиня – малцинство в България, което е запазило езика си (български), но е приело исляма за религия от времето на Османската империя. Когато попитах дали може да се снимам с нея, тя срамежливо поклати глава и се усмихна – чаровният начин да кажеш „да” тук без думи.

След тежко изкачване, гледки като тази въобще не бяха рядкостКрасивата и „джобен формат” планина е разположена в сърцето на югозападната част на България. Над красивите ливади се красиви хълмове. От нейния връх – Мусала, най-високата точка на Балканите, се открива невероятна гледка, която стига чак до пределите на южната съседка – Гърция.  

Посещението ми беше през август – получих покана от мои американски и и български приятели да се присъединя към тяхната група в обиколката с велосипеди из този район. Докато нашата езда беше уморителна – километрите тежко изкачване бяха възнаградени от чудесни спускания, които подлагаха на изпитание уменията дори на най-добрите – стигнахме до интересните места, които бяха значително по-достъпни и мъчението ни приключи.

И... ГоведарциУютното селце Говедарци, разположено под стръмни, застлани с борова гора хълмове по протежението на река Искър, обра нашите овации. В прекрасната лятна къща, зад семейната къща Джамбазки, вечеряхме на открито – обичай на Българите при топло време. Буквално имах чувството, че хапваме в гората. Домакините бяха повече от гостоприемни – на масата имаше такова изобилие от храна, което можеше да съживи и най-уморения планинар. А за десерт получихме нещо, което никога няма да забравя като вкус – овче мляко с див мед и сладко от боровинки.  

По много начини България представя класическата Източна Европа, примесена с малко модернизъм, социалистически останки и интересни традиции и обичаи. Страната е странна смесица от глобален капитализъм и чудновати икономически практики – с удива открих, че една малка бутилка светла бира струва почти колкото голямата?

Тук оставате с чувството, че всичко което се е случило е станало преди. Така това е била земята на траките, земя на римляни и гърци, за почти половин хилядолетие тук са управлявали турците, малко след това България става съюзник на хитлеристите, а след това идват комунистите. Останах с Карта на Национален парк рилавпечатлението за съвсем малко време независимост през дългата история на страната, но време, през което българите успяват все пак да запазят своята идентичност и език.

Високопланинските ливади, острите каменисти върхове и древните вечнозелени гори в границите на Националния парк Рила правят това място уникално за Източна Европа. Паркът е една приказна съвкупност от земи на манастири, земи на Министерството на горите и общински пасища. Всичко това е с размерите на парка Йосемит. Именно тези земи са служили дълго на българските бойци за свобода и пророци за укритие и са давали опора и сила на освободителните движения в България, запазили са духа и културата на българите.

Незабравимият Рилски манастирБългарският православен манастир „Св. Иван Рилски” приютява за пръв път монаси през 927 г. в дълбоките каменни пещери. Поклонниците все още посещават това място. Рилският манастир, убежище на монасите от манастирът „Св. Иван Рилски”, за който говорихме, е на това място от 1335 г. Той е част от културно-историческото наследство на ЮНЕСКО и един от най-известните храмове на източноправославната църква. Продиктувано от дългогодишната традиция на гостоприемственост, и тук посетители могат да отсядат в някои от монашеските килии – доста уютни и удобни.

Една сутрин се събудих от тракането на един монах по дървена талпа. След това разбрах, че това е средновековния будилник на монасите, който предизвестява настъпването на утрото. Това утро остана за мен незабравимо – все още слабата светлина, покриваше само части от долината, монасите се събираха тихо в двора на манастира, техните гласове се сливаха с ромона на реката и нежното бълбукане на фонтанчетата на светата обител.

GPS координати: N 42° 15' 43.27"; E 23° 28' 42.87" - с. Говедарци
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=42.262019 long=23.478575 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Грегъри Дикъм

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ОТ СОЛУН ДО АТОН ВСЯКА СТЪПКА НАШЕПВА ИСТОРИЯ

От Солун до малкото градче Урануполи, последното селище преди монашеската република Атон, са около стотина километра, но почти по целия път има исторически забележителности. На това и на доста други атракции залагат... продължава>