You are here:   Начало Туризъм Винен туризъм ВУРЦБУРГ - ДА СЕ ПОТОПИМ В ИСТОРИЯ И ВИНО

ВУРЦБУРГ - ДА СЕ ПОТОПИМ В ИСТОРИЯ И ВИНО

Красивият и пропит с история и вино ВурцбургЗаобиколен от лозя, с красиви винени градини, малкото и приятно градче Вурцбург е отворило широко врати за всеки свой гост. А 25 000 от общо 130 000 души са студенти, което го прави доста оживено.  Докато стоях на достолепния мост във Вурцбург – вторият най-стар в Германия, успях да забележа и статуята на любимия светец на града – ирландския монах Килиян. Интересно е, че Килиян е бил един от тримата ирландски мисионери, дошли тук да християнизират местното „варварско” население. Но това силно възмутило местните хора – всички били единодушни за „вредата”, която могат мисионерите да нанесат и решили да ги обезглавят. А днес, техните останки за разположени в местната църква, което пък автоматично добавя Вурцбург в картата на поклонническите дестинации.

Около 500 години след разполагането на местен владика, в местната църква идва римския император Фредерик Барбароса, за поиска съгласието за развод с жена си. След като местния владика се съгласява, Барбароса се отблагодарява като му дава и светска власт над областта Франкония. Именно по този начин владиката на Вурцбург се превръща и в принц. А „Принцът владика” на Вурцбург вече е бил отговорен единствено пред Свещенния римски император.

МариенкапелеПо време на управлението на Принцът владика, късно-готическата катедрала Мариенкапеле се превръща в красива скромна сграда. След като Рим спира да „спонсорира” областта, църквата се захваща с бизнес – мястото е осеяно с магазинчета, които са под властта на Принцът владика.

Сградата на градския съвет в града също се гордее със своята скромност и простота. Днес тя се е превърнала в мемориалът „Геденкраум 1945”. На 16 март музеят отбелязва паметта на жертвите от бомбардировките на Съюзниците, опожарили и разрушили града шест седмици преди края на Втората световна война. Изложени за назидание са много модели, демонстриращи разшушенията от бомбардировките.

Замъкът-резиденция на Принцът владика е разположен в центъра на Замъкът във Вурцбургграда. Той е един от най-впечатляващите замъци в Германия. По време на бомбардировките е разрушен, но веднага след това старателно въстановен.

През 1952 г. венецианският майстор Тиеполо е получил поръчка за направата на голям стенопис, който да изобразява величието на Европа, Вурцбург и самият Принц владика. Творецът изпълнил успешно задачата си – той изобразил четирите континенти, символизирани от четири жени на животни, а жените сочели към Принцът владика, изобразен като медальон над Европа. Америка е представена като ужасяващо нецивилизована – жената символ на континента стои върху алигатор, гола, само с пера на главата. Африка стои на камила и се разхожда в страната на търговията и фантастичните животни. Азия е качена на своя слон и е изобразена като люлка на Християнството. А Европа е показана ка център на най-висока култура, а Дамата Култура е изобразена не в Рим, а във Вурцбург, сочейки своя повелител – Принцът владика.

Част от работата на ТиеполоПищната катедрала Хофкирхе Капел, разположена в близост до замъка, е използвана изключително от Владиката като съд. Украсата и стилът са Барок. Архитектът Балтазар Нойман е прекарал сълги години там с една единствена задача – да внесе много светлина и да създаде красива симетрия на сградата. Той постигнал това с огледала и скрити прозорци. Катедрала е позлатена с листове злато. А блестящите бели колони, всъщност са направени от мраморна мазилка, но силно впечатляват посетителите и гостите, които си мислят, че са изцяло мраморни.

Принц Владика, както го наричали по-късно, се гордеел най-много със замъка, катедралата и виното си. Хълмовете около Вурцбург са запълнени с лозя, които по-късно създават прекрасното и известно вино Щайн Франкониан. Лично Йохан Волфганг фон Гьоте е поръчвал по 900 литра всяка година. Веднъж приятел на Гьоте го запитал „Кои са трите най-важни неща в живота”, а той отговорил „Виното, жените и музиката”. Тогава, обаче, приятелят му го От тези лозя се прави известното Щайн Франконианзапитал ако трябва да се откаже от едно от тях, кое би било то. Гьоте без да се замисли отговорил „Музиката”.

Днес Вурцбург има няколко големи винарни. Интересното е, че те са основани от стари и бедни хора, чиято единствена цел била да имат възможност да си плащат сметките. Днес, тези Барокови комплекси, сдобили се с ресторанти и магазини, все още дават част от печалбата си за да подпомогнат „господарите” в нужда.

Да пием и за това, да пием и за Вурцбург! 

GPS координати: N 49° 47' 39.32"; E 09° 55' 38.96" - гр. Берлин
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=49.794256 long=9.927489 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Ник Гарби
Превод: Даниел Пейчев

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ПРАГА - ВЪЛШЕБНАТА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА

Градът на стоте кули е една от най-добрите дестинации в Европа. Според официалната статистика посетителите в чешката столица са се увеличили двойно през последните 7 години. И има защо – в Прага ще се насладите на... продължава>