You are here:   Начало Туризъм България ПАМПОРОВО - СЛЪНЧЕВИЯТ КУРОРТ

ПАМПОРОВО - СЛЪНЧЕВИЯТ КУРОРТ

Слънчевият курорт ПампоровоКогато говорим за зимна ваканция в България, няма как да пропуснем Пампорово. Не случайно някои го наричат "Перлата на българските курорти". Разположен в сърцето на Родопите,  на надморска височина от 1650 м, Пампорово се гордее и с прозвището "слънчевия курорт". Средиземноморският климат оказва влияние на курорта и статистиката отчита 240 слънчеви дни през годината, като малко над 100 от тях са през зимния сезон. Така че, ако смятате да изкарате няколко дни тук, не забравяйте и маслата против изгаряне.

Климатът тук е мек - средната годишна температура е 8,5°С, а дебелината на снежната покривка е 140 – 150 см. За Пампорово не са характерни нито резките промени във времето, нито лавините, така че добрите условия, спокойствието и безопасността ви по време на почивката може да се каже, че са предварително гарантирани. Ако досега не сте се научили да карате ски не се притеснявайте – ски-училищата в Пампорово са едни от най-добрите в Карта на пистите в курортаЕвропа! Ски пистите в Пампорово са с различна степен на трудност, така че независимо от това дали сте начинаещи или по-опитни скиори, спускането по тях е едно незабравимо удоволствие.

За съжаление, тук на разположение на скиорите са едва 29 км писти за алпийски дисциплини с различни трудности и 30 км писти за дълго бягане. Обработката на ски пистите е на ниво. А системата за изкуствен сняг, с обща дължина на заснежаване 4 км, създава условия за ползване на пистите за по-дълъг период.

За радост, курортът все още не е презастроен и в най-доброто време за ски няма да попаднете в "задръстване" или "глъчка". Съоръженията, обслужващи мрежата от писти в к.к. Пампорово са с капацитет от 11 600 човека на час. Влековете са девет на брой, лифтовете - шест (седалкови). А новия закрит шестседалков френски лифт,  е с капацитет 2 400 човека на час - 116 седалки, с обща дължина 2992 метра. Това прави достъпа до пистите на  Достъпът до пистите е на нивовиоко ниво. Картата за събота и неделя е 30 лв., за три дни - 100, а за целия сезон - 760 лв. (цената е за възрастни). От някой от деветте ски гардероба можете да наемете ски и ски екипировка на световно известните Atomic, Head, Orion. Наемът за ден (алпийски комплект) е 30 лв., за три дни - 74 лв., за 9 дни - 200 лв. А за настаняване, цените са много разнообразни - в зависимост от категорията на хотела, пакета, който ще ползвате, броят хора и... времето на посещение. Като цяло, обаче, се отчита 20% спад на цените за настаняване спрямо миналата година. За повече информация, свържете се с вашия туроператор.

Тук, типично по нашенски, местата за забавление изобилстват. Домакините влагат повече старание и в организирането на атракции за туристите. Затова, ако трябва да поставим някакъв етикет за какво е най-подходящ Пампорово, то с лека ръка можем да кажем: групови ваканции, семейни ваканции, ски за новаци, начинаещи и средно-напреднали, "не-ски" занимания.

GPS координати: N 41° 19' 39.10"; E 24° 41' 16.87" - Пампорово
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=41.655056 long=24.68802 zoom=11 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Даниел Пейчев

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

МОРЕТО ЦЕЛУВА ПЛАНИНАТА ПРИ ПЕЛИОН

30 км делят ски курорт от красиви плажове на полуострова на юг от Волос Перфектната комбинация между море и планина. Това е полуостров Пелион. Малко популярна все още сред българите, това е една от най-красивите области... продължава>