You are here:   Начало Туризъм България ПАМПОРОВО - СЛЪНЧЕВИЯТ КУРОРТ

ПАМПОРОВО - СЛЪНЧЕВИЯТ КУРОРТ

Слънчевият курорт ПампоровоКогато говорим за зимна ваканция в България, няма как да пропуснем Пампорово. Не случайно някои го наричат "Перлата на българските курорти". Разположен в сърцето на Родопите,  на надморска височина от 1650 м, Пампорово се гордее и с прозвището "слънчевия курорт". Средиземноморският климат оказва влияние на курорта и статистиката отчита 240 слънчеви дни през годината, като малко над 100 от тях са през зимния сезон. Така че, ако смятате да изкарате няколко дни тук, не забравяйте и маслата против изгаряне.

Климатът тук е мек - средната годишна температура е 8,5°С, а дебелината на снежната покривка е 140 – 150 см. За Пампорово не са характерни нито резките промени във времето, нито лавините, така че добрите условия, спокойствието и безопасността ви по време на почивката може да се каже, че са предварително гарантирани. Ако досега не сте се научили да карате ски не се притеснявайте – ски-училищата в Пампорово са едни от най-добрите в Карта на пистите в курортаЕвропа! Ски пистите в Пампорово са с различна степен на трудност, така че независимо от това дали сте начинаещи или по-опитни скиори, спускането по тях е едно незабравимо удоволствие.

За съжаление, тук на разположение на скиорите са едва 29 км писти за алпийски дисциплини с различни трудности и 30 км писти за дълго бягане. Обработката на ски пистите е на ниво. А системата за изкуствен сняг, с обща дължина на заснежаване 4 км, създава условия за ползване на пистите за по-дълъг период.

За радост, курортът все още не е презастроен и в най-доброто време за ски няма да попаднете в "задръстване" или "глъчка". Съоръженията, обслужващи мрежата от писти в к.к. Пампорово са с капацитет от 11 600 човека на час. Влековете са девет на брой, лифтовете - шест (седалкови). А новия закрит шестседалков френски лифт,  е с капацитет 2 400 човека на час - 116 седалки, с обща дължина 2992 метра. Това прави достъпа до пистите на  Достъпът до пистите е на нивовиоко ниво. Картата за събота и неделя е 30 лв., за три дни - 100, а за целия сезон - 760 лв. (цената е за възрастни). От някой от деветте ски гардероба можете да наемете ски и ски екипировка на световно известните Atomic, Head, Orion. Наемът за ден (алпийски комплект) е 30 лв., за три дни - 74 лв., за 9 дни - 200 лв. А за настаняване, цените са много разнообразни - в зависимост от категорията на хотела, пакета, който ще ползвате, броят хора и... времето на посещение. Като цяло, обаче, се отчита 20% спад на цените за настаняване спрямо миналата година. За повече информация, свържете се с вашия туроператор.

Тук, типично по нашенски, местата за забавление изобилстват. Домакините влагат повече старание и в организирането на атракции за туристите. Затова, ако трябва да поставим някакъв етикет за какво е най-подходящ Пампорово, то с лека ръка можем да кажем: групови ваканции, семейни ваканции, ски за новаци, начинаещи и средно-напреднали, "не-ски" занимания.

GPS координати: N 41° 19' 39.10"; E 24° 41' 16.87" - Пампорово
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=41.655056 long=24.68802 zoom=11 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Даниел Пейчев

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

КАВАЛА - БЕЛИЯТ ГРАД

В беломорското крабрежие на Гърция се намира един от най-големите и красиви градове - Кавала. Ако пътуваме с ферибот към пристанищният град, още от о-в Тасос забелязваме бяло петно на крайбрежната континентална ивица. С... продължава>