You are here:   Начало Туризъм България БАНСКО - ВСЕ ОЩЕ ДАЛЕЧ ОТ АЛПИТЕ

БАНСКО - ВСЕ ОЩЕ ДАЛЕЧ ОТ АЛПИТЕ

БанскоАмбициите на курорта Банско да стане зимен център от световна величина отдавна са заложени в приоритетите на местното управление. За съжаление, все още има много работа, за да може това да стане факт. Курортът бавно, но сигурно се придвижва напред и успява да привлече все повече състезания от европейска и световна величина. Нещо, което прави силно впечатление, в сравнение с всички останали ски курорти, е съотношението на леглова база към писти. Ако ще сравняваме с Австрия, то може да кажем, че в алпийската страна ски центровете предлагат средно между 100 и 200 км писти, а разполагат с около 20-30 места за настаняване (хотели за някои от курортите е много силно преувеличена класификация).  А Банско, в старанието си да привлече повече туристи, разреши построяването на много хотели, без да има обезпечена инфраструктура за това. Оставаме в очакване този проблем да бъде решен.

Карта на ски пистите в БанскоИначе, зимен център Банско предлага на своите гости наистина добри условия за спорт, отмора и развлечения в България. 70 километра професионално подготвени и надеждно обезопасени писти са на разположение на скиори и сноубордисти. От тях за начинаещи са 30%, 45% - за напреднали и 25% за опитни. 25 километра модерни лифтови съоръжения с голям капацитет транспортират бързо и удобно гостите на центъра до началото на всяка писта - 1 кабинков лифт, 6 четириседалкови, 1 триседалков, 3 котви, 3 панички и 10 детски влека. Екипът по поддръжката на зимен център Банско определно се старае всяка сутрин гостите на Банско да намират перфектно подготвени писти и безукорно работещи съоръжения. Географското разположение, надморската височина и техническите възможности на зимен център Банско осигуряват достатъчна снежна покривка от декември до май. Най-високата точка на ски центъра е 2560м, а най-ниската 1000м. Машините за изкуствен сняг гарантират достатъчно снежно покритие от декември до май.

Въпреки всичко, Банско се старае да е добро място за скиСки центърът предлага и чудесен 7 км. ски път оборудван с машини за изкуствен сняг и осветление, свързващ високите части на курорта с гр. Банско.

Бързото развитие на зимен център Банско го прави пренаселен в най-доброто време за ски. Това класира ски-курорта повече годен за нощен живот, отколко за истинска ски ваканция. Тук спокойно можем да кажем, че Банско може да се бори с добрите зимни курорти на Андора. Малко внимание се отделя и на атракциите за туристите. Традиционните за почти всички ски дестинации впрягове с шейни, моторни шейни, специални писти за боб-слей, автобусни разходки до близки забележителности, поддържани зимни планински пътеки за туристическо ходене и др. просто липсват.

Въпреки всичко, Банско остава едно добро място за ски в България. Можем да се надяваме, че старанието на управата на курорта ще бъде пренасочено в усъвършенстването на вече построената леглова база, подобряване на инфраструктурата, повишаване на нивото на обслужване и не на последно място създаването и организирането на повече атракции за гостите на курорта.

GPS координати: N 41° 50' 16.88"; E 23° 29' 20.50" - Банско
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=41.838022 long=23.489028 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Даниел Пейчев

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

БЯЛАТА КАВАЛА ПРИТИХНАЛА ЧАКА ТУРИСТИ

Кавала отдавна не е модна дестинация за българите. Там сънародниците ни се чувстват като у дома си, а от всяка улица се чува родна реч. Особено в почивните дни и по празници, когато тумбите с нашенци атакуват белия град,... продължава>