You are here:   Начало Туризъм България БАНСКО - ВСЕ ОЩЕ ДАЛЕЧ ОТ АЛПИТЕ

БАНСКО - ВСЕ ОЩЕ ДАЛЕЧ ОТ АЛПИТЕ

БанскоАмбициите на курорта Банско да стане зимен център от световна величина отдавна са заложени в приоритетите на местното управление. За съжаление, все още има много работа, за да може това да стане факт. Курортът бавно, но сигурно се придвижва напред и успява да привлече все повече състезания от европейска и световна величина. Нещо, което прави силно впечатление, в сравнение с всички останали ски курорти, е съотношението на леглова база към писти. Ако ще сравняваме с Австрия, то може да кажем, че в алпийската страна ски центровете предлагат средно между 100 и 200 км писти, а разполагат с около 20-30 места за настаняване (хотели за някои от курортите е много силно преувеличена класификация).  А Банско, в старанието си да привлече повече туристи, разреши построяването на много хотели, без да има обезпечена инфраструктура за това. Оставаме в очакване този проблем да бъде решен.

Карта на ски пистите в БанскоИначе, зимен център Банско предлага на своите гости наистина добри условия за спорт, отмора и развлечения в България. 70 километра професионално подготвени и надеждно обезопасени писти са на разположение на скиори и сноубордисти. От тях за начинаещи са 30%, 45% - за напреднали и 25% за опитни. 25 километра модерни лифтови съоръжения с голям капацитет транспортират бързо и удобно гостите на центъра до началото на всяка писта - 1 кабинков лифт, 6 четириседалкови, 1 триседалков, 3 котви, 3 панички и 10 детски влека. Екипът по поддръжката на зимен център Банско определно се старае всяка сутрин гостите на Банско да намират перфектно подготвени писти и безукорно работещи съоръжения. Географското разположение, надморската височина и техническите възможности на зимен център Банско осигуряват достатъчна снежна покривка от декември до май. Най-високата точка на ски центъра е 2560м, а най-ниската 1000м. Машините за изкуствен сняг гарантират достатъчно снежно покритие от декември до май.

Въпреки всичко, Банско се старае да е добро място за скиСки центърът предлага и чудесен 7 км. ски път оборудван с машини за изкуствен сняг и осветление, свързващ високите части на курорта с гр. Банско.

Бързото развитие на зимен център Банско го прави пренаселен в най-доброто време за ски. Това класира ски-курорта повече годен за нощен живот, отколко за истинска ски ваканция. Тук спокойно можем да кажем, че Банско може да се бори с добрите зимни курорти на Андора. Малко внимание се отделя и на атракциите за туристите. Традиционните за почти всички ски дестинации впрягове с шейни, моторни шейни, специални писти за боб-слей, автобусни разходки до близки забележителности, поддържани зимни планински пътеки за туристическо ходене и др. просто липсват.

Въпреки всичко, Банско остава едно добро място за ски в България. Можем да се надяваме, че старанието на управата на курорта ще бъде пренасочено в усъвършенстването на вече построената леглова база, подобряване на инфраструктурата, повишаване на нивото на обслужване и не на последно място създаването и организирането на повече атракции за гостите на курорта.

GPS координати: N 41° 50' 16.88"; E 23° 29' 20.50" - Банско
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=41.838022 long=23.489028 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Даниел Пейчев

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ИЗТОЧНИТЕ РОДОПИ СА Terra incognita ЗА МАСОВИЯ ТУРИЗЪМ

Знаете ли, че Източните Родопи са най-богатата на тракийски мегалитни паметници част от Балканите. Че поречието на Арда е осеяно със скални светилища, долмени, пещери, крепости и т.н. и т.н. ?? А знаете ли че по тучните... продължава>