You are here:   Начало Туризъм Еко и селски туризъм ОТКРАДНАТАТА ЕКОПЪТЕКА "БОРОВ КАМЪК"

ОТКРАДНАТАТА ЕКОПЪТЕКА "БОРОВ КАМЪК"

Тихата в долното си течение река ЛеваПри последното ми посещение на Калофер и Бяла река, съвсем случайно дочух от разговор на съседната маса за водопад наречен „Боров камък” във Врачанския Балкан. Пуснах сонарите на максимум и егоистично крадях удоволствието от преживяното на колегите планинари. Този водопад толкова ме обсеби, че първото нещо, което направих като се прибрах, беше да изровя нужната информация за посещението ми там. Резултатите бяха повече от обнадеждаващи – до водопада води екопътека, която започва от село Згориград, едва на 4 км от Враца.

Водопадът „Боров камък” е един от най-високите водопади във Врачанския балкан – водата му се спуска от височина от 50 м. С голямо учудване установихме, че районът около Враца е любим на алпинисти. По скалните зъбери от двете страни на пътя беше осеяно с практикуващи този вид екстремен туризъм. А гледката е внушителна - отвесните скали на прохода "Вратцата", се извисяват сякаш до небето. Скалният масив е и най-високият на Балканския полуостров и покоряването му е мечта за всеки уважаващ себе си катерач. Научихме, че именно там се намира "Голямата стена", известна със своята височина от над 400 м.

Църквата Света Троица в с. ЗгориградМалко трудно намерихме пътя за село Згориград - табели липсваха, но местните жители и минувачи се оказаха много любезни и ни упътиха лесно в правилната посока. Селото се намира след края на прохода в затворената котловина по двата бряга на река Лева. За наша изненада Згориград се оказа доста оживено село – с над 2000 жители и повече от 700 къщи. С радост установихме, че тук явно кипи бурен живот. За това свидетелстват красивата нова църква в центъра и действащото читалище и училище. Навсякъде се чува детски смях, а от местната кръчма се усмихват и ни махат насядали старци. Насочихме към тях, за да научим нещо повече. Това винаги се оказва добра стратегия при посещенията на непознати места.

Според тяхната информация екопътеката започва от края на селото, където има табела. Трябва обаче и да се внимава със съветите на местните – за тях мястото е много познато и местата почти винаги са „на една ръка разстояние”. Да, пътеката започва от края на селото, но това е маркировката за хижа Пършевица. Тази малка подробност едва не ни отчая в началото.

Ето такива мостчета изправят косите на хората с по-слаби нервиВсъщност маршрутът следва плътно река Лева по склоновете на Врачанския Балкан. По изградените мостове и стълби след изкачване се стига до водопад Боров камък. При желание и предварително планиране може да се продължи до хижа Пършевица, а от там до Враца.

Съществува и съкратен маршрут, по който можете да се върнете по планинска пътека в Згориград. Хубаво е да се внимава, тъй като маркировката не е много добра. Ако не сте „стар планинар”, е хубаво да си наемете водач. За целта трябва да се обадите предварително на информационния център към природен парк "Врачански балкан" (+359 92 660318). Добрата екипировка и сандвичите за подкрепление са също неизменна част от това пътешествие.

Понякога имаш чувството, че стълбите никога няма да свършат...
Веднага след селото има табела, но тя разказва единствено за трагедията, която се е разиграла тук на 1 май 1966 г. – хвостохранилището се отприщва над селото и загиват стотици хора. В началото от лявата страна на пътеката гледката е ужасяваща - белезите на трагедията отпреди половин век са очевидни - обширни голи полета без никаква растителност, а останките от изпопадалите водонапорни кули правят пейзажа още по-зловещ. След няколкостотин метра попадаме и на табелата, която официално дава старт на екопътеката.


По-нагоре пътеката се стеснява и става стръмна, а реката вече не е безопасната рекичка, която обгражда селото. Мястото наистина е приказно – минава се по тесни отвесни стълби, обгърнали Водопадът Боров камъкскалите над живописния пролом на река Лева. За хората със слаби нерви мястото си е като във филм – сякаш минава цяла вечност, докато се озовеш от другия край на скалата по мостчетата. Вече свикнали с изкачването и сякаш забравили за времето и пътя, който сме изминали – изведнъж пътеката свършва, а гледката пред нас ни изненадва. Пред очите ни тонове вода се изсипват от 50 метра височина. Тътенът е неповторим. Няколко минути прекарахме в пълно мълчание, сякаш за да запаметим този природен феномен завинаги в главите си.

Изкачихме се още съвсем малко и открихме прекрасна поляна, на която решихме да починем и похапнем. Гледката вече я няма пред очите ни, но слабия грохот напомня за това, което сме видели. Решихме да разнообразим и да минем на връщане по „прекия път”. А това не е препоръчително без планински водач. Тази пътека е местна, не е маркирана, лесно може да се загуби човек, а освен това е мокра и хлъзгава и може да се стигне до неприятни контузии.  

Ако сте без водач, по-добре е да се върнете по същия път. За обхождането на този маршрут ни бяха необходими 5 часа (без деца). От колеги на място разбрахме, че ако се върнем през хижа Пършевица до Враца са необходими около 8 часа (пак без деца).

GPS координати: E 23° 35' 10.58"; N 43° 11' 06.55" - село Згориград
E 23° 30' 17.04"; N 43° 09' 07.56" - ориентировъчни координати на водопада "Боров камък"
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=43.152100 long=23.504734 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Деян Николов

Коментари  

 
+2 #4 Ваня 2016-05-08 21:13
Искам да изкажа възхищението и очарованието си от това великолепно природно чудо.Изказвам и благодарността си към хората,които с мисъл за безопасността на туристите,поддъ ржат и са обозначили прекрасно целия маршрут.Искам обаче и да ПРЕДУПРЕДЯ всички доверчиви ,като моя съпруг,туристи: МОЛЯ,внимавайте къде и как оставяте автомобилите си!!!Моят съпруг току що се прибра от там с "обезкостен"автомобил!!!Сно щи,7,05,той го оставя долу,в началото на Екопътека Боров камък и се качва с още трима приятели до х.Пършевица,за да прекарат ноща там.Слизайки тази сутрин заварват автомобила без акумулатор,със счупено задно ляво стъкло,без уредба и т.н и т.н.Предполага се,че съгражданите,ко ито толкова упорито се мъчим да СОЦИАЛИЗИРАМЕ,с а си свършили "работата",което явно е основното им занимание.Така че:Колеги туристи бъдете нащрек!
н
 
 
+1 #3 Таня 2016-03-28 12:49
1.Защото си е гепил идеята от хората на съседната маса.
2.Защото иска да сложи интересно заглавие на статията.
3. И не на последно място, защото знае какво е метафора, за разлика от вас. :)

Четете и учете мили хорааа!
 
 
#2 инфо 2015-07-11 23:42
Само за уточнение: Височината на водопад Боров камък е 63 м
 
 
+1 #1 Унуфри 2015-06-23 21:51
хубава статия само не разбрах защо в заглавието и има "откраднатата"?
 

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

НА ПОЧИВКА В АСПЕН - ЗЕЛЕНИЯТ СКИ КУРОРТ

Карането на ски в Аспен е рай за скиори от всички нива - от начинаещи до средно напреднали и професионалисти. Планината Аспен предлага четири различни възвишения, които, в зависимост от вашите умения, можете да... продължава>