You are here:   Начало Още... Автомобили LAND ROVER DEFENDER – АВТОМОБИЛЪТ ЗА ВСЯКА ЕКСПЕДИЦИЯ

LAND ROVER DEFENDER – АВТОМОБИЛЪТ ЗА ВСЯКА ЕКСПЕДИЦИЯ

Land Rover Defender - единствената липса е компромиса!Напоследък стана „модно” да се говори за компромиси между градско шофиране, магистрала и планина. Новите технологии и непрекъснатата динамика на автомобилния пазар се опитват да налагат всякакви решения, от които ние трябва да избираме. Съвкупност от добро поведение на пътя, със задоволително поведение на терени извън пътя предлагат много производители. Но много рядко тези собственици на автомобили ползват новите си придобивки „в гората” или ако е така, то съжаляват за постъпката си веднага или в сервиза, поради лошите резултати на иначе прехваления лъскав SUV.

Един автомобил, обаче, със сигурност не прави никакъв компромис, без значение дали е на пътя или извън него. Създаден за изключителни натоварвания, новият Land Rover Defender е здрава, надеждна мобилна платформа, приложима в неизброими ситуации – от армията, през спасителните операции, до редица области на индустрията, свързани с трудно достъпни терени.

Способностите на автомобила са неизброимиЕкипът на инженерите на Defender, за да бъде автомобилът в крак с технологиите, са заложили много промени в автомобила, като това по никакъв начин не се е отразило на вече доказаните му качества. Затова и някои неща не се нуждаят от подобрение. Шасито е едно от тях. Неимоверно здраво, то е може би единствения най-важен компонент от дизайна на Defender, който допринася за здравината, многофункционалността, издръжливостта и способностите на автомобила. То е по-адаптивно от много от конкурентите на Defender. А олекотеното алуминиево купе на Defender е още по-здраво, с лишена от безсмислици функционална простота.

Многофункционално, практично и изчистено таблоПрактичният британец ни предлага изцяло ново табло, изработено от нови висококачествени материали, издържащи и на най-суровите метеорологични условия. Системата за отопление и вентилация също е претърпяла промени. Новият интериор предлага изцяло нова отоплителна, вентилационна и климатична система, осигуряваща по-бързо нагряване на предното стъкло при замръзване. Системата намалява времето за затопляне на купето , когато е студено, с до 40% и може да покачи температурата с до 12°С. А когато е горещо предлаганият като опция климатик охлажда температурата в купето за два пъти по-малко време от предишния модел. Пътниците сега имат възможност да пътуват в още по-голям комфорт с до седем нови седалки за възрастни. И в новият „Защитник”, вече всички са разположени по посока на движението и разполагат с подлакътници и триточкови колани. Седалките могат да се прибират, осигурявайки така по-голямо пространство за товари.

И тежката зима не може да изплаши DefenderДизайнерите са помислили и за мултимедия. Новият модел Land Rover сега предлага и допълнителни аудио връзки за iPod и MP3. Като опция се предлагат и колони за високите честоти за по-голямо качество и чистота на звука.

Истинска прелест е и т.нар. „зимен пакет” на автомобила. За сурови климатични условия, Defender предлага отопляемо челно стъкло, което е едно изключително удобство. То осигурява на водача характерната за Defender отлична видимост при всякакъв терен. Като опция се предлага и удобството на предни електрически прозорци, стандартно при модификациите S и SE за всички модели.

Изцяло новият 2.4-литров дизелов двигател на Land Rover Defender осигурява най-добрия за класа си въртящ момент от 360Nm (90% от максималната мощност се достига между по-малко от 2200 об./мин и повече от 4350 об/мин.) и подобрява легендарните способности на автомобила. Всъщност, това е двигател, който е създаден на само да отговори на изискванията за вредни емисии на EU4, но е и специално пригоден да функционира нормално при различно качество на дизеловото гориво, което понякога е с високо съдържание на сяра. Така Defender за пореден път доказва своето легендарно положение на един наистина глобален автомобил. Освен това новият двигател е с 30% по-безшумен от стария. Разходът на гориво също е преимущество –  8.9 л/100 км (извънградско), 11.9 л/100 км (градско), комбиниран – 10 л/100 км. При тежки условия автомобилът може да достигне и разход от 18 л/100 км, но със сигурност няма да ви изостави някъде в планината. Максималната скорост от малко над 130 км/ч е повече от достатъчна за модела и може да уплаши единствено привържениците на SUV моделите на „конкурентни” марки.

Удоволствието от шофирането сега е още по-голямо, благодарение на новата гъвкава 6-степенна трансмисия. Специално разработена за тежки условия и трудно проходими участъци, тя е по-лека и по-здрава, като същевременно осигурява по-плавно движение при on-road условия и намалява разхода на гориво. А по-удобно разположения скоростен лост осигурява още по-голям комфорт. Първата бавна предавка осигурява редукция на скоростта и в комбинация с по-големия въртящ момент на двигателя прави тегленето изключително лесно.

Тежките терени са предизвикателство, а не затруднениеПостоянното задвижване на четирите колела, характерно за модела, осигурява непрекъснато подаване на двигателния момент към всички колела, независимо дали се движите по или извън асфалтиран път. Defender остава стабилен и неудържим дори и при промяна на условията на пътя, без да има нужда от превключване на командите за задвижване на две и на четири колела. Автомобилът може да се похвали и с най-голям преден и заден ъгъл на проходимост за този клас автомобили - Defender е способен да се справи с 45-градусов наклон, преден ъгъл на проходимост от 50 градуса и заден - от 53 градуса. Ъгълът на надлъжна проходимост е цели 155 градуса. Автомобилът може да премине през брод с дълбочина 50 см. Всички тези качества на Defender създават чувство за увереност и контрол.

И водата не може да уплаши надеждния британецНезависимо дали Defender тегли товар на буксир, изкачва наклон или се движи извън асфалтиран път, управлението на двигателния момент се осъществява от двустепенна предавателна кутия. Шестте бързи и шестте бавни предавки, заедно с двете задни скорости, осигуряват много повече контрол и гъвкавост. Централният диференциал може да бъде блокиран при тежки офроуд условия. Това предотвратява равното разпределение между двете оси на въртящия момент, подаван от двигателя и осигурява отлично сцепление върху пясък, кал, сняг или лед.
    
При асфалтиран и равен терен двигателят използва настройките "Бърза реакция след натискане на педала на газта" (FTC или Fast Throttle Control), при които основната част от мощността на двигателя се контролира от първите 30% от хода на педала. Когато се изберат ниски настройки, се преминава към по-дълъг ход на педала на газта и това позволява по-плавно подаване на мощност, подходящо за движение извън асфалтираните пътища.

Електронният тракшън контрол (ETC) е опция за всички модификации на Defender. Системата упражнява спирачно усилие върху всяко отделно колело, което ускорява по-бързо от останалите. Мощността се преразпределя към колелата, които имат най-добро сцепление и по този начин се осигурява оптимална тяга. Същото се отнася и за ABS – опция за всички модификации на Defender.

Многофункционалост и в пространството на автомобилаМоделите, които се предлагат, са Land Rover Defender 110 Station Wagon, 90 Station Wagon, Hard Top, Пикап Defender с двойна кабина, Пикап с единична кабина. Цените за България варират от 61 950 лв. с ДДС до 75 200 лв. с ДДС, в зависимост от избора на модел и екстрите, които са заложени. Defender предлага и много широка от допълнителното оборудване - степенки за велосипеди, ролбари, лебедки и мн.др, за които ще трябва да попитате лично фирмата вносител.  

Безспорно Land Rover е избор номер 1 за всеки изследовател или любител на приключенията. Defender е единственият автомобил за всяка експедиция. Със своите способности в тегленето, огромния си товарен капацитет, разнообразието в подредбата на седящите места, побиращи до 7 пътника, с икономичния дизелов агрегат, той е и идеалното средство за бягство сред природата. А за десерт, в края на пътуването, свалящите се водоустойчиви мокети на пода позволяват калта и боклука просто да бъдат измити с маркуч.

Автор: Магелан ИНФО

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация: