You are here:   Начало Туризъм България ШАБЛА - ОТВЪД МИТОВЕТЕ ЗА КАМЪНИТЕ И СТУДЕНАТА ВОДА

ШАБЛА - ОТВЪД МИТОВЕТЕ ЗА КАМЪНИТЕ И СТУДЕНАТА ВОДА

Прибоя до фара на ШаблаЧувал съм много различни мнения за Шабла. От това колко е студено „на север”, през „много далеч”, чак до „О, аз там съм бил в казармата, няма да стъпя пак обратно!” Но най-интересен ми се стори факта, че малко хора знаят нещо повече за Шабла, освен прословутия фар на най-източната точка на България и температурата на морската вода там. Но и град Шабла пази своята история. Още през VІ - V в.пр.Хр. селището е било важен тракийски център. По късно, през римския период, пристанището на града е разположено на черноморския път между Каварна и Мангалия. Предполага се, че от този период е и крепостта Кария. А през ранно-византийския период селището също процъфтява. Днес в градът са развити селското стопанство и риболовът.

Точното копие на Александрийския фар - Фарът на ШаблаЧисто географски, Шабла се намира на 80 км северно от Варна и на 5 км от нос Шабла на Черно море. Фарът на Шабла е и най-старият морски фар на Балканския полуостров и в Европа - копие на Александрийския. Тук е разположено рибарското селище на шабленци. На север от фара започват прочутите Шабленски дюни, простиращи се до румънската граница, а на юг от него брегът постепенно става каменист и много живописен.

Намиращите се между Шабла и Езерец езера всъщност представляват важна защитена зона, с площ 5112,4 дка, включени в списъка на Рамсарската конвенция за орнитологично важни места в Европа като Шабленски езерен комплекс. Шабленското и Езерецкото езера са естествени крайбрежни езера – лимани, свързани помежду си по изкуствен път. Водните басейни се обитават от 247 вида птици, 69 от които са включени в Червената книга на България.
 
Сателитна снимка на Google на двете езераФлората в района се представя от надводната растителност във влажните зони - тръстикови масиви от папур. Тук виреят бялата водна лилия и жълтата водна роза. Пясъчната растителност включва защитените морски ветрогон, приморска млечка и пясъчна метличина. Растителността в района е от степен вид с доминиране на житните видове. Характерни за Добруджанската равнина са полезащитните пояси, които предпазват посевите от североизточните ветрове.

Фауната, освен птиците, включва див заек, чакал, лисица, дива свиня и благороден елен. Общата площ на Шабленското езеро от 0,8 кв. км и дълбочината до 6 м. предлага добри условия за съхранение на дивия шаран, дългоопашатото попче и видрата.

Поен лебедПричината тази територия да е част от НАТУРА 2000 е, че от тук преминава миграционния път на птиците via pontica. А влажните зони са най-важните спирки при прелета на птиците от делтата на р. Дунав към Африка. Условията за „фотолов” са чудесни – често, докато лежите под лъчите на слънцето на брега на морето, виждате по някоя птица. Достатъчно е да имате фотоапарат, заредена батерия, памет или резервно филмче и добър обектив.

Езерата са от стратегическо значение за червеногушата гъска – през зимата приемат почти цялата й световна популация. Има големи концентрации на голямата и малка белочела гъска. Много чести са струпванията на поен лебед и зеленоглава патица. Тук гнезди и белооката потапница, бял щъркел, лопатарка, малък корморан, розов пеликан, гмурец и черногуш гмуркач.

Размножават се и други редки, и застрашени от изчезване птици като морския дъждосвирец, малкия воден бик и черночелата сврачка.

Лечебната кал може да се използва като средство за забвлениеОсвен  с via pontica, Шабла се гордее и с друго. През 1956 г. до Шабленския фар откриват нефт. Но се оказва, че количествата на залежите са толкова малки, че разходите за добиването на суровината надвишават неколкократно пазарната й стойност. Но след това, от сондажите край фара тече топла минерална вода с лечебни качества и високо съдържание на сяра. В близост до плажа се намира и Шабленската тузла, известна с лечебната си кал. Всъщност думата „тузла” означава място с вода, обградено от буйна растителност. Тя заема площ от 250 дка и представлява солено езеро - лагуна, образувано от просмукването на солени морски води под пясъчните дюни.

Лечебната кал е с уникални качества. В сравнение с останалите калонаходища в нашите крайморски езера, шабленското е с изключително високи качества.

Заповядайте в това кътче на Златна Добруджа. Прекрасните дюни, защитените птици и лечебната кал ви чакат… и то далеч от глъчката!

GPS координати: E 28° 31' 55.76"; N 43° 32' 10.45"
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=43.536237 long=28.532155 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Даниел Пейчев

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

СЕДЕМ ОСТРОВА НА ИСПАНИЯ НАЙ - ОБИЧАНИ ОТ ТУРИСТИТЕ

След като Испания блесна като най-великата футболна сила в Европа и в света, се извиси над останалите и с още един приз. Когато става дума за най-популярните и посещавани острови по света, Испания отново е на челно място... продължава>